Wiktor Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 najlepsza metoda kalibracji do woda z lodem. Tak kalibrujemy termometry w warsztacie szklarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 nie zawsze kalibracja jest liniowa najlepsze rozwiązanie to podesłanie mi termometru do wzorcowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Woda wrze w temp 100°C a mieszanina wody i lodu po chwili powinna mieć 0°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) tak tylko wzorcowanie może być droższe niż termometr. U mnie na wydziale używa się jeszcze termometrów rtęciowych, które pamiętają lata 70-te. Pomimo upływu lat te rękodzieła nadal są w użytku i lepiej bądź gorzej, ale trzymają swoje parametry i pokazują temperaturę z zadowalającą dokładnością. Oczywiście takie coś jest dla studentów. Pracownicy mają już w większości termometry elektroniczne z dokładnością pomiaru 0,1 °C i z możliwością sterowania grzałką. Ale wracając to sprawdzania termometrów to najlepiej zmierzyć temperaturę wody z lodem i wrzątku, co daje dobry obraz tego jak działa nasz termometr. Dodatkowo można jeszcze wzorcować na czystych związkach chemicznych i ich temperaturach topnienia. Edytowane 15 Marca 2010 przez wsaczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Woda wrze w temp 100°C a mieszanina wody i lodu po chwili powinna mieć 0°C. tak jak pisałem kalibracja nie musi być liniowa i pomiędzy tymi punktami mogą być odchylenia tak tylko wzorcowanie może być droższe niż termometr oczywiście ja to zrobię za darmo co prawda nie dam znaczka UM ani PCA ale wywzorcuję wedle wywzorcowanego termometru z tymi znaczkami z dokładnością 0,01 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Ten z Lidla jest tani, ale przewód do sondy bardzo krótki. Przynajmniej na tym zdjęciu. W tym momencie dla mnie nieprzydatny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boldo Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Miłośnicy dokładnego ustawienia muszą pamiętać że, oprócz nieliniowego pomiaru temp. przez termometry trzeba jeszcze uwzględnić fakt że woda nie wrze zawsze w 100°C . Temperatura wrzenia wody wynosi 99,97°C w 1 atm ~1013,25 hPa Dla porównania : W Polsce 16 grudnia 1997 zanotowano 1054 hPa w Suwałkach, temp. wrzenia wody wynosiła by wtedy 101°C Najniższe zaś 965,2 hPa notowano 26 lutego 1989 w Szczecinie czyli wystarczyło podgrzać do 99°C Dlatego swój termometr wyregulowałem żeby najlepszą dokładność wykazywał w okolicy 60°C Edytowane 15 Marca 2010 przez boldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Ja mam taki termometr. Sonda ma ok 60 cm długości może więcej. Co ważne jak sonda dostanie wilgoci to wskazuje temperatury z księżyca. Są koszulki na przewody elektryczne do izolowania na gorąco. Należy założyć taką koszulkę na sondę ( jak na moim zdjęciu - kolor zielony) wtedy jest pewność, że wilgoć niw zniszczy sondy. Edytowane 15 Marca 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 tak więc piwowar przy warzeniu musi uwzględnić ciśnienie atmosferyczne wysokość nad poziomem morza, fazy księżyca, pływy, kierunek wiatru, wahania składu atmosfery... dajcie spokój kiedyś piwowarzy nie mieli termometrów, określili temperaturę brzeczki wkładając palec do środka, więc takie dywagacje są czysto akademickie i dobre są na temat pracy inżynierskiej, a do piwa nadaje się termometr który ma dokładność 2-3 stopni i na takim można uwarzyć dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Masz rację mój też przekłamuje o 1 lub 2°C . I jakoś mi sie udaje warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 w końcu browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 No i termometru w Lidlu niema Nawet z gazetki na stronie Lidla "wykreślony". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Szkoda:/ Miałem się wybrać i przynajmniej dokładnie mu przyjrzeć, a może i kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 ja jestem wk..ny niesamowicie nastawiłem się na automat do chlebka oraz termometr. W lidlu byłem 8:02 i , automaty wykupione termometrów brak. Co za kiepski początek tygodnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 też specjalnie pojechałem do Lidla, i oczywiście brak. Obsługa powiedziała że może będzie coś w czwartek, bo niby jakiś taki podział wprowadzili. Jednak to tylko informacja od osoby wykładającej towar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo503 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Kurcze myslałem że tylko w mojej okolicy tak grabią Lidla z rana,napalilem się na wagę i termometr ,a tu klops,jak pytałem ,przy kasie babeczka powiedziała że kolejki rano były jak za komuny.Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Jak ktoś chce mogę zobaczyć w Lidlu w Nakle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Zbudowałem termomter z tego projektu (wersja na ATtiny2313): http://mirley.firlej.org/termometr_uniwersalny?page=1 Polecam głównie dlatego, że taki sprzęt jest wieczny - wiadomo co wymienić jak się zepsuje. Do tego jest w miarę tani w budowie. Tak wygląda: Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Cześć Niestety jakiś problem ze stroną macierzystą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Już działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Witam Polecam czujnik PT100 + regulator temperatury firmy np. Danfoss lub JUMO (jeśli ktoś myśli profesjonalnie o produkcji). Pozdrawiam Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Napisz jeszcze jaka jest cena tego zestawu. Jeśli ktoś myśli o profesjonalniej produkcji to nie sugeruje się w większości anonimowymi opiniami na tym czy innym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Ja stosuje termometr z prostego miernika. Dokładny i prosty mam także taki tablicowy ale sonda jest na miękkim kablu a w mierniku na sztywnym jak zawinę ją na brzegu garnka to jak mieszam to zawsze sondę mam w środku i nie plącze się i plastyku niema. Taki miernik to koszt około 30zł. Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Moja sonda to rurka KO 6mm + DS18B20 + przewody silikonowe. To podpięta do kompa przez na RS-232 za pośrednictwem pasywnego adaptera 1-wire. Na kompie odczyt co 5 sekund i generowanie wykresów z użyciem owfs i rrdtool. Dostęp do danych poprzez WWW. Przykładowy wykres (widać jak ważne jest mieszanie zacieru ) edit: dodanie zdjęcia Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Ja stosuje termometr z prostego miernika. Dokładny i prosty mam także taki tablicowy ale sonda jest na miękkim kablu a w mierniku na sztywnym jak zawinę ją na brzegu garnka to jak mieszam to zawsze sondę mam w środku i nie plącze się i plastyku niema. http://hotair.pl/imgn/890G/890gz1.jpg Taki miernik to koszt około 30zł. I sonda to wytrzymuje? Też mam miernik i też z sondą, ale jakoś nie myślałem by moczyć ją w zacierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się