Skocz do zawartości

Starter belgów do małej warki (8-13l)


Rekomendowane odpowiedzi

Będę robił startery z mieszadłem magnetycznym z drożdży płynnych Fermentum Mobile do piw belgijskich. Moim celem jest upewnienie się co do dobrej kondycji drożdży przed ich zadaniem do brzeczki oraz solidne ich namnożenie. Mam ostatnio spore kłopoty ze startem fermentacji, nawet z sucharów (bo zadaję w 15st C a nie jak kiedyś w 20).

 

Wiem, że ze względu na zapewnienie warunków drożdżom, starter musi mieć objętość 1l a ani ciut mniej. Ponieważ zadanie takiego startera do warki 8-13l zmieniłoby charakter piwa oraz jego kolor, nie wchodzi to w grę (pomijając już to że fermentor nie ma tyle miejsca). I tu pojawia się taki problem, że schłodzenie w lodówce w celu dekantacji ponownie uśpi drożdże, co spowoduje że tracimy najważniejszą rzecz jaką starter oferuje - zdrowe drożdże zadane do brzeczki w trakcie fazy podziału. Po schłodzeniu będą one uśpione, nie wiadomo kiedy ruszą, ile z nich przeżyje szok włożenia do lodówki a potem wyjęcia...

Z drugiej strony bez zrobienia startera nie wiadomo na dobrą sprawę w jakiej drożdże są kondycji, co dotyczy niestety też sucharów. Więc w najgorszym razie nawet gdy nie zyskamy na ilości komórek, możemy zyskać na ich zdrowiu a w skrajnych przypadkach zdążyć się zaopatrzeć w alternatywę.

 

Czy dobrze to rozumiem?

Edytowane przez Marcin Wojtczuk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile blg ma piwo? Ile drożdży jest w fiolce fm? Masz małe warki, nie wystarczy zadać z fiolki?

To se dodawaj! Chłopak chce dobrze... Sprawdzić, czy drożdże są w dobrej kondycji (mi na fm niestety z 3 fiolek starter ruszył dopiero po 36h, więc w góry poszedł do kibla), a Ty mu radzisz od razu do wiadra. :wallbash:  Lubisz ryzyko i zmienne losowe, to se idź do kasyna, a nie próbuj zmieniać innym dobrą drogę.

Starter nie musi mieć 1L. Ja zawsze robię starter wg mrmatly, (jak spory do danego piwa, to klaruję w lodówce). Ostatni start dolniaków po 48h klarowaniu to ok 6h, więc nie jest źle.

Zrób starter, sklaruj, zlej klarowny płyn i zadaj do brzeczki. 100x lepsze to, niż fiolka bezpośrednio do wiadra :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

We fiolkach FM jest max. 30mld komórek, wg kalkulatorów jest to niewystarczająca ilość nawet na 10L grodziskiego.

 

EDIT: Wg mrmalty na 2,5gal (10L), ekstrakt pocz.: 1.032 (8°BLG) potrzeba 60mld. Ja robię zawsze starter z płynnych.

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To se dodawaj! Chłopak chce dobrze... Sprawdzić, czy drożdże są w dobrej kondycji (mi na fm niestety z 3 fiolek starter ruszył dopiero po 36h, więc w góry poszedł do kibla), a Ty mu radzisz od razu do wiadra. :wallbash:Lubisz ryzyko i zmienne losowe, to se idź do kasyna, a nie próbuj zmieniać innym dobrą drogę. Starter nie musi mieć 1L. Ja zawsze robię starter wg mrmatly, (jak spory do danego piwa, to klaruję w lodówce). Ostatni start dolniaków po 48h klarowaniu to ok 6h, więc nie jest źle. Zrób starter, sklaruj, zlej klarowny płyn i zadaj do brzeczki. 100x lepsze to, niż fiolka bezpośrednio do wiadra

 

Bez agresji, tylko pytałem xD wypij melisę.

 

Co do tematu, skoro mają 30 mld, no to faktycznie bez szaleństwa, miałem wrażenie, że co najmniej 70 mld. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ zadanie takiego startera do warki 8-13l zmieniłoby charakter piwa oraz jego kolor, nie wchodzi to w grę 

Nie sądzę. Ja ostatnio wlewam startery 2l~ do tych 16-22 litrów i nie zauważyłem żadnego wpływu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

We fiolkach FM jest max. 30mld komórek, wg kalkulatorów jest to niewystarczająca ilość nawet na 10L grodziskiego.

 

EDIT: Wg mrmalty na 2,5gal (10L), ekstrakt pocz.: 1.032 (8°BLG) potrzeba 60mld. Ja robię zawsze starter z płynnych.

 

O to ciekawe psiakostka. Wygląda na to, że nawet na Saison 12Blg trzeba zrobić całkiem duży starter.

Mr. Malty moim zdaniem przecenia zdrowie drożdży - tak jest przynajmniej dla saszetek.

 

Czy są jakieś pewne informacje w tej sprawie od FM? Może niska cena tych drożdży jest jednak ułudą i lepiej kupić Wyeast?

Mowa o świeżych drożdżach, nie tych na granicy przydatności w promocjach.

 

Jadą do mnie FM21 z terminem przytatności 21 Maj, to chyba dosyć żywotne będą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jadą do mnie FM21 z terminem przytatności 21 Maj, to chyba dosyć żywotne będą?

We Fermentum Mobile dają bodajże 4 miesiące do terminu przydatności od daty produkcji, dokładnie nie pamiętam. To znaczy, że te twoje poszyły do fiolki 21 stycznia.

Do ceny drożdży trzeba doliczyć jeszcze cenę startera, ale i tak będzie nieco niższa niż Wyeast. Z drugiej strony jak komuś się nie chce robić startera to pewnie Wyeast już nie będzie tak drogi. Nie wiem, na ile to się zgadza ze stanem faktycznym, ale Wyeast chwali się minimalną ilością 100mld komórek w paczce do końca daty ważności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jadą do mnie FM21 z terminem przytatności 21 Maj, to chyba dosyć żywotne będą?

We Fermentum Mobile dają bodajże 4 miesiące do terminu przydatności od daty produkcji, dokładnie nie pamiętam. To znaczy, że te twoje poszyły do fiolki 21 stycznia.

Do ceny drożdży trzeba doliczyć jeszcze cenę startera, ale i tak będzie nieco niższa niż Wyeast. Z drugiej strony jak komuś się nie chce robić startera to pewnie Wyeast już nie będzie tak drogi. Nie wiem, na ile to się zgadza ze stanem faktycznym, ale Wyeast chwali się minimalną ilością 100mld komórek w paczce do końca daty ważności.

 

Hm. CIekawe.

 

Wybrałem FM nie tylko ze względu na cenę ale i to że piwa na tych drożdżach zawsze wgniatają mnie w fotel, zwłaszcza "Oh Deer! Citra Saison". Na drożdżąch Wyeast jeszcze nic nie miałem okazji pić, chyba że jakiś browar się tym nie pochwalił.

 

Jeśli chodzi o cenę startera to definitywnie od teraz będę zlewki z gara przeznaczał na starter (ostatnie litr z syfem do lodówki, zlać znad osadu i spasteryzować w słoiku). Generalnie to się opłaca nawet małą warkę zatrzeć i z 6l starterów sobie spasteryzować i do spiżarni. Zwłaszcza jak komuś leży przeterminowany słód jakiś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.