Gość Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Witam Na początek się przedstawię. Mam na imię Marcin i jestem początkującym piwowarem. Mam na swoim koncie zaledwie 2 warki. Moje pytanie dotyczy. Prawdziwości, poprawności receptur dostępnych na stronie Brewness.com. Jak czytam forum to przeraża mnie wielośc pytań od początkujących piwowarów typu "czy dobra receptura i takie tam". Rozumiem że wspomniana strona jest wystarczająca dla początkujących a pobrane z niej przepisy mogą stanowić dla początkującego niezłą pułapkę ale mogą być też i pewnie są mega pomocne. Czy dany przepis jestem w stanie sprawdzić na tejże stronie czy potrzebuję jakiegoś innego programu. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Prawdziwości, poprawności receptur Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Czy dany przepis jestem w stanie sprawdzić na tejże stronie czy potrzebuję jakiegoś innego programu. Nie potrzeba nic dodatkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Jeśli chcesz korzystać z gotowców na brewness, to każdy może wpisać i zapisać cokolwiek, więc nie wykorzystywałbym tego jako punktu wyjściowego do tworzenia własnych piw. Chyba że od "zaufanych" użytkowników. Lepsze na start są "receptury ze słodów" na piwo.org. No i niestety trzeba czytać, czytać, czytać np. dlaczego za dużo słodów karmelowych jest be ;-) i dlaczego w danych stylach są takie drożdże i takie rodzaje słodów, a nie inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Pidek, dnia 23 luty 2017 - 14:29, napisał: Prawdziwości, poprawności receptur Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Chodzi o to czy te receptury są poprawne pod względem składników, słodów, drożdży, chmieli i całego procesu. Przecież każdy może wpisać tam cokolwiek a niedoświadczony piwowar skopiuje taką recepturę i uwarzy z niej nie wiadomo co. Jeżeli jestem w stanie go sprawdzić na tej stronie poprzez kalkulatory i inne narzędzia to ok. Jestem pewny że nie uwarzę Bawarii bez alko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli baza receptur pochodzi od użytkowników i nie jest w żaden sposób weryfikowana/ moderowana (a jak rozumiem na takiej podstawie powstają bazy takie jak Brewness/ Brewtoad/ BrewersFriend/ BeerTools i inne) to jako początkujący nie polegałbym na nich. Mogę naklikać cokolwiek (np. kilo karmeli do IPY), opublikować i co? Ale to inny temat, jeśli chcesz poszukaj w sieci powieszonego pliku http://lubimyczytac.pl/ksiazka/57718/kult-amatora-jak-internet-niszczy-kulture Dział z recepturami na tutejszej wiki może być najlepszym początkiem. W większości są to receptury w jakiś sposób wyróżnione, medalowe, z podium. Jeśli masz dostęp do książek/ magazynów takich jak BYO (na forum jest wypis z ich numeru specjalnego o klonach piw) to też jest dobra sprawa. edit: wszyscy szybsi Edytowane 23 Lutego 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Korzystaj z wiki, receptur kolegów z forum, albo pytaj w wątkach. Na brewness można powpisywać co się chce. Traktuj tą stronę jako narzędzie do tworzenia przepisów, a nie jako bazę przepisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Dzięki. Zatem do lektury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kowalski14 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 A na początek warto trochę powarzyć z zestawów surowcowych. Masz to w każdym sklepie internetowym łącznie z instrukcją warzenia. A w międzyczasie CZYTAJ, CZYTAJ, CZYTAJ - jak napisał ktoś wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Na początek warto też rzucić okiem na stronke Byo.com czy https://www.homebrewersassociation.org/Znajdziesz tam bardzo "stylowe" receptury + dokładny opis (tzn jesli chcesz uważyc Black IPA to bedziesz miał wszystkie niezbędne informacje oraz przepis na najbardziej klasyczną, smaczną Black IPA bez udziwnień). Dzięki temu można lepiej zrozumieć co robi dany skladnik. Zweryfikowane przepisy z forum także warto wziąć pod uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Receptury ze sklepów i dołączona instrukcja też nie zawsze jest dobra. Na początku zabawy z piwem i recepturą ze sklepu wyszło 3razy bardziej goryczkowate niż dany stul piwa powinien mieć. Teraz korzystam z przeoisów z wiki i sprawdzam w programach i jest ok ponad 20 warek za sobą i wiem że są takie jakie miały być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Receptury ze sklepów i dołączona instrukcja też nie zawsze jest dobra. Na początku zabawy z piwem i recepturą ze sklepu wyszło 3razy bardziej goryczkowate niż dany stul piwa powinien mieć. Teraz korzystam z przeoisów z wiki i sprawdzam w programach i jest ok ponad 20 warek za sobą i wiem że są takie jakie miały być. A jakie to programy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Receptury ze sklepów i dołączona instrukcja też nie zawsze jest dobra. Na początku zabawy z piwem i recepturą ze sklepu wyszło 3razy bardziej goryczkowate niż dany stul piwa powinien mieć. Teraz korzystam z przeoisów z wiki i sprawdzam w programach i jest ok ponad 20 warek za sobą i wiem że są takie jakie miały być. A na jakich programach lecisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 np. Toolkit piwowar1.1. do sprawdzania wydajności piwowar.exe v.1.2 do refermentacji i chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 np. Toolkit piwowar1.1. do sprawdzania wydajności piwowar.exe v.1.2 do refermentacji i chmielenia Wydajnośc to każdy ma inną. A skąd pewność że chmielenie liczy dobrze? Sprawdzałeś laboratoryjnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Od czasu gdy używam i stosuję nie miałem problemu jak wczesniej ze zbyt duzą goryczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Od czasu gdy używam i stosuję nie miałem problemu jak wczesniej ze zbyt duzą goryczką. TU wklepałem te same chmiele do różnych programów i otrzymałem różne IBU. Bez badań laboratoryjnych nie wiesz jaka jest goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic. Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic. Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic. Ale 10IBu to było 30% różnicy. Podaj ten gotowy zestaw co ma kilkadziesiąt razy większą goryczke od stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Stare przepisy z piwoszarni na marcowe lub pilsner urquell wychodziły ponad 85 ibu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi