Jump to content

Prawdziwość, zgodność, poprawność receptur


Guest

Recommended Posts

Witam

Na początek się przedstawię. Mam na imię Marcin i jestem początkującym piwowarem. Mam na swoim koncie zaledwie 2 warki. Moje pytanie dotyczy. Prawdziwości, poprawności receptur dostępnych na stronie Brewness.com. Jak czytam forum to przeraża mnie wielośc pytań od początkujących piwowarów typu "czy dobra receptura i takie tam". Rozumiem że wspomniana strona jest wystarczająca dla początkujących a pobrane z niej przepisy mogą stanowić dla początkującego niezłą pułapkę ale mogą być też i pewnie są mega pomocne. Czy dany przepis jestem w stanie sprawdzić na tejże stronie czy potrzebuję jakiegoś innego programu. Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chcesz korzystać z gotowców na brewness, to każdy może wpisać i zapisać cokolwiek, więc nie wykorzystywałbym tego jako punktu wyjściowego do tworzenia własnych piw. Chyba że od "zaufanych" użytkowników. Lepsze na start są "receptury ze słodów" na piwo.org.

No i niestety trzeba czytać, czytać, czytać np. dlaczego za dużo słodów karmelowych jest be ;-) i dlaczego w danych stylach są takie drożdże i takie rodzaje słodów, a nie inne.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pidek, dnia 23 luty 2017 - 14:29, napisał: Prawdziwości, poprawności receptur Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Chodzi o to czy te receptury są poprawne pod względem składników, słodów, drożdży, chmieli i całego procesu. Przecież każdy może wpisać tam cokolwiek a niedoświadczony piwowar skopiuje taką recepturę i uwarzy z niej nie wiadomo co. Jeżeli jestem w stanie go sprawdzić na tej stronie poprzez kalkulatory i inne narzędzia to ok. Jestem pewny że nie uwarzę Bawarii bez alko.
Link to comment
Share on other sites

Jeśli baza receptur pochodzi od użytkowników i nie jest w żaden sposób weryfikowana/ moderowana (a jak rozumiem na takiej podstawie powstają bazy takie jak Brewness/ Brewtoad/ BrewersFriend/ BeerTools i inne) to jako początkujący nie polegałbym na nich. Mogę naklikać cokolwiek (np. kilo karmeli do IPY), opublikować i co? Ale to inny temat, jeśli chcesz poszukaj w sieci powieszonego pliku http://lubimyczytac.pl/ksiazka/57718/kult-amatora-jak-internet-niszczy-kulture

 

Dział z recepturami na tutejszej wiki może być najlepszym początkiem.

W większości są to receptury w jakiś sposób wyróżnione, medalowe, z podium.

Jeśli masz dostęp do książek/ magazynów takich jak BYO (na forum jest wypis z ich numeru specjalnego o klonach piw) to też jest dobra sprawa.

 

edit: wszyscy szybsi ;)

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Korzystaj z wiki, receptur kolegów z forum, albo pytaj w wątkach. Na brewness można powpisywać co się chce. Traktuj tą stronę jako narzędzie do tworzenia przepisów, a nie jako bazę przepisów.

Link to comment
Share on other sites

Na początek warto też rzucić okiem na stronke Byo.com czy https://www.homebrewersassociation.org/
Znajdziesz tam bardzo "stylowe" receptury + dokładny opis (tzn jesli chcesz uważyc Black IPA to bedziesz miał wszystkie niezbędne informacje oraz przepis na najbardziej klasyczną, smaczną Black IPA bez udziwnień). Dzięki temu można lepiej zrozumieć co robi dany skladnik.

Zweryfikowane przepisy z forum także warto wziąć pod uwagę

Link to comment
Share on other sites

Receptury ze sklepów i dołączona instrukcja też nie zawsze jest dobra. Na początku zabawy z piwem i recepturą ze sklepu wyszło 3razy bardziej goryczkowate niż dany stul piwa powinien mieć. Teraz korzystam z przeoisów z wiki i sprawdzam w programach i jest ok ponad 20 warek za sobą i wiem że są takie jakie miały być.

Link to comment
Share on other sites

Receptury ze sklepów i dołączona instrukcja też nie zawsze jest dobra. Na początku zabawy z piwem i recepturą ze sklepu wyszło 3razy bardziej goryczkowate niż dany stul piwa powinien mieć. Teraz korzystam z przeoisów z wiki i sprawdzam w programach i jest ok ponad 20 warek za sobą i wiem że są takie jakie miały być.

A jakie to programy?

Link to comment
Share on other sites

Receptury ze sklepów i dołączona instrukcja też nie zawsze jest dobra. Na początku zabawy z piwem i recepturą ze sklepu wyszło 3razy bardziej goryczkowate niż dany stul piwa powinien mieć. Teraz korzystam z przeoisów z wiki i sprawdzam w programach i jest ok ponad 20 warek za sobą i wiem że są takie jakie miały być.

A na jakich programach lecisz ?

Link to comment
Share on other sites

Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic.

Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic.

Link to comment
Share on other sites

Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic.

Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic.

Ale 10IBu to było 30% różnicy. Podaj ten gotowy zestaw co ma kilkadziesiąt razy większą goryczke od stylu

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.