JanuszMyszyński Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Witam W piwnicy, w której fermentuję piwo jest około 16 st. Celsjusza. I tam też przechowuję piwo. Jednak czasami przynoszę do domu kilka butelek i stoją w temperaturze pokojowej [około 23 stopni]. Czy zagrożenie granatami jest duże? Czy to zależy od typu drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Jeśli piwo odfermentowało do końca to nie ma zagrożenia granatami. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Jeśli piwo odfermentowało do końca to nie ma zagrożenia granatami. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Czyli temperatura fermentacji tak naprawdę wpływa na profil smakowy piwa, anie na stopień odfermentowania? Piwo np. na S-04 może równie dobrze odfermentować do końca w temperaturze 16 jak i 23 stopni, tylko efekt sensoryczny będzie inny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?Trochę się cofnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Nie każdy robi piwa na konkurs więc nie trzeba też trzymać sie sztywno wyznaczonych widełek. Podobnie z drożdżami, jak robi tylko dla siebie to spokojnie może na suchych i będzie zadowolony z efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Sorki, pomyliłem tematy a nie moge skasowac posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Piłeś, nie pisz Podobnie z drożdżami, jak robi tylko dla siebie to spokojnie może na suchych i będzie zadowolony z efektów. Konkursy w dużej części stylów też można spokojnie wygrać na suchych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Racja. No właśnie to dlatego, że nic nie piłem Tak to jest jak się w pracy na szybko pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?Trochę się cofnieCo objawia się tym, że piwo ciepłe bardziej się pieni, bo co2 uwalniane jest szybciej z cieczy-piwa w wyższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 To też wynika z reguły vant Hoffa i wzrostu szybkości reakcji wraz ze wzrostem temperatury układu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?Trochę się cofnieCo objawia się tym, że piwo ciepłe bardziej się pieni, bo co2 uwalniane jest szybciej z cieczy-piwa w wyższej temperaturze. No chyba nie. Nie pieni się dlatego, że nasycenie się cofnie. Bo jeśli się cofnie, to do szyjki, czyli bardziej syknie przy otwarciu i będzie troszkę mniej gazu w piwie. To raczej sugeruje mniejsze pienienie się piwa jeśli w ten sposób dedukować. Edytowane 25 Lutego 2017 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Schłodzonego szampana się czysto otwiera. Ciepły szampan strzela, pieni się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się