JanuszMyszyński Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Witam W piwnicy, w której fermentuję piwo jest około 16 st. Celsjusza. I tam też przechowuję piwo. Jednak czasami przynoszę do domu kilka butelek i stoją w temperaturze pokojowej [około 23 stopni]. Czy zagrożenie granatami jest duże? Czy to zależy od typu drożdży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Jeśli piwo odfermentowało do końca to nie ma zagrożenia granatami. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszMyszyński Posted February 24, 2017 Author Share Posted February 24, 2017 Jeśli piwo odfermentowało do końca to nie ma zagrożenia granatami. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Czyli temperatura fermentacji tak naprawdę wpływa na profil smakowy piwa, anie na stopień odfermentowania? Piwo np. na S-04 może równie dobrze odfermentować do końca w temperaturze 16 jak i 23 stopni, tylko efekt sensoryczny będzie inny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek.b Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszMyszyński Posted February 24, 2017 Author Share Posted February 24, 2017 Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek.b Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?Trochę się cofnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glingorth Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Nie każdy robi piwa na konkurs więc nie trzeba też trzymać sie sztywno wyznaczonych widełek. Podobnie z drożdżami, jak robi tylko dla siebie to spokojnie może na suchych i będzie zadowolony z efektów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glingorth Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Sorki, pomyliłem tematy a nie moge skasowac posta Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Piłeś, nie pisz Podobnie z drożdżami, jak robi tylko dla siebie to spokojnie może na suchych i będzie zadowolony z efektów. Konkursy w dużej części stylów też można spokojnie wygrać na suchych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glingorth Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Racja. No właśnie to dlatego, że nic nie piłem Tak to jest jak się w pracy na szybko pisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted February 25, 2017 Share Posted February 25, 2017 Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?Trochę się cofnieCo objawia się tym, że piwo ciepłe bardziej się pieni, bo co2 uwalniane jest szybciej z cieczy-piwa w wyższej temperaturze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 25, 2017 Share Posted February 25, 2017 To też wynika z reguły vant Hoffa i wzrostu szybkości reakcji wraz ze wzrostem temperatury układu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted February 25, 2017 Share Posted February 25, 2017 (edited) Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?Trochę się cofnieCo objawia się tym, że piwo ciepłe bardziej się pieni, bo co2 uwalniane jest szybciej z cieczy-piwa w wyższej temperaturze. No chyba nie. Nie pieni się dlatego, że nasycenie się cofnie. Bo jeśli się cofnie, to do szyjki, czyli bardziej syknie przy otwarciu i będzie troszkę mniej gazu w piwie. To raczej sugeruje mniejsze pienienie się piwa jeśli w ten sposób dedukować. Edited February 25, 2017 by Kamilos55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek.b Posted February 25, 2017 Share Posted February 25, 2017 Schłodzonego szampana się czysto otwiera. Ciepły szampan strzela, pieni się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts