Jump to content

Temperatura fermentacji a temperatura przechowywania piwa - granaty?


Recommended Posts

Witam

 

W piwnicy, w której fermentuję piwo jest około 16 st. Celsjusza. I tam też przechowuję piwo. Jednak czasami przynoszę do domu kilka butelek i stoją w temperaturze pokojowej [około 23 stopni]. Czy zagrożenie granatami jest duże? Czy to zależy od typu drożdży?   

Link to comment
Share on other sites

Jeśli piwo odfermentowało do końca to nie ma zagrożenia granatami.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Czyli temperatura fermentacji tak naprawdę wpływa na profil smakowy piwa, anie na stopień odfermentowania? Piwo np. na S-04 może równie dobrze odfermentować do końca w temperaturze 16 jak i 23 stopni, tylko efekt sensoryczny będzie inny?  

Link to comment
Share on other sites

Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica

 

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to  nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-)  ?

Link to comment
Share on other sites

 

Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica

 

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?
Trochę się cofnie
Link to comment
Share on other sites

Nie każdy robi piwa na konkurs więc nie trzeba też trzymać sie sztywno wyznaczonych widełek. Podobnie z drożdżami, jak robi tylko dla siebie to spokojnie może na suchych i będzie zadowolony z efektów.

Link to comment
Share on other sites

Piłeś, nie pisz :D

 

 

 

Podobnie z drożdżami, jak robi tylko dla siebie to spokojnie może na suchych i będzie zadowolony z efektów.

Konkursy w dużej części stylów też można spokojnie wygrać na suchych ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?
Trochę się cofnie
Co objawia się tym, że piwo ciepłe bardziej się pieni, bo co2 uwalniane jest szybciej z cieczy-piwa w wyższej temperaturze.
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?
Trochę się cofnie
Co objawia się tym, że piwo ciepłe bardziej się pieni, bo co2 uwalniane jest szybciej z cieczy-piwa w wyższej temperaturze.

 

No chyba nie.

Nie pieni się dlatego, że nasycenie się cofnie. Bo jeśli się cofnie, to do szyjki, czyli bardziej syknie przy otwarciu i będzie troszkę mniej gazu w piwie. To raczej sugeruje mniejsze pienienie się piwa jeśli w ten sposób dedukować.

Edited by Kamilos55
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.