Jejski Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Kolega Tomek nie pochwalił się na forum zamieszczając zamieszczając taką informację w sklepie. Chyba nas nie lubi . Właśnie mam do wyskalowania dwa pojemniki i taka informacja jest na czasie Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 W takim palstboxie zmieściłem ostatnio 32 L - i było poniżej dekla - czyli chyba większa jest pojemnośc ( albo miałem źle wyskalowane nowe wiadra BA). Plus niepokoi mnie informacja; 6cm - 5 litrów 12cm - 10litrów - skok 6cm 17.5cm - 15litrów - skok 5,5 cm 23.5cm - 20 litrów - znów 6 cm - a przeciez ściana tego stożka rośnie w linii prostej 28,5cm - 25 litrów - i znów 5 cm do górnej krawędzi to 31.5l. czyli do samej góry, czy do wysokosci obrębu? Wg mnie nieco więcej, myślę że 33L. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Panowie - Browar to nie apteka. A tak serio, jak ktoś chce być precyzyjny, to bierze cylinder pomiarowy, nalewa 1L, wlewa do wiadra, zaznacza markerem. Czynności powtarzać tak długo aż woda zacznie się przelewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Chyba zależy jakiego producenta jest "wiadro" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 W takim palstboxie zmieściłem ostatnio 32 L Ja nie mam pojemników z plastoboxu Tak jak Anteks pisze, jest kilku w naszym kraju. do górnej krawędzi to 31.5l. czyli do samej góry, czy do wysokosci obrębu? Wg mnie nieco więcej, myślę że 33L. Do górnej krawędzi,czyli do góry. Jak ktoś będzie zainteresowany, proszę o PW - wyślę specyfikację mailem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Chyba nas nie lubi A po czym to to stwierdziłeś Ja zauważyłem że samych rodzajów plastików jest dużo dlatego są różne pojemności. Najlepiej spróbować samemu nalać odmierzoną ilość wody i zapisać markerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 W takim palstboxie zmieściłem ostatnio 32 L Ja nie mam pojemników z plastoboxu Ok - sorry - moje wyglądają na identyczne - to są stare BA, i potem piwodziej - takie same plast-boxy. Na zdjęciach bardzo podobne - mój błąd. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Kupujemy litra wódki, wypijamy, napełniamy butelkę wodą po czym wlewamy ją do fermentora. Zaznaczamy markerem, czynność powtarzamy do znudzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 (edytowane) Kupujemy litra wódki, wypijamy, napełniamy butelkę wodą po czym wlewamy ją do fermentora. Zaznaczamy markerem, czynność powtarzamy do znudzenia Po czym okazuje się że że nasz fermentor ma 3hl @ Pieron A po czym to to stwierdziłeś Bo się nie pochwalił na forum. Fotka w sklepie sugeruje standartowy pojemnik, a metoda opisana jest zadowalająca, bo "Browar to nie apteka". Szybciej jest zmierzyć niż przelewać wodę lub wódkę jak pisze Jacer. Edytowane 22 Lutego 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Wódkę masz wypić a później przelewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Oczywiście chodziło mi o pomiar pojemności po wypiciu wódki i przelewaniu wody (źle się wyraziłem) , ale co do rezultatu czyli 3hl to się powinno zgadzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Kupujemy litra wódki, wypijamy, ............. czynność powtarzamy do znudzenia Niewykonalne... albo ja jakiś inny jestem;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Kupujemy litra wódki, wypijamy, napełniamy butelkę wodą po czym wlewamy ją do fermentora. Zaznaczamy markerem, czynność powtarzamy do znudzenia No nic trzeba zawołać szwagra rozłożyć eurobusness da sie zrobić ale będzie ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) To moje "robaczki" kochane mamy PDFa ze skalą na fermentor Na nowym (dziewiczym) fermentorze rysujemy markerem pionową krechę, drukujemy skalę, przystawiamy wydrukowaną karteczkę równo z dnem i przenosimy skalę. Tą samą czynność powtarzamy po obróceniu fermentora o 180°, wtedy nie trzeba aż tak bardzo się wyginać żeby dostrzec skalę. Nie ma aptekarskiej dokładności , ale nie o to chodzi. Zwłaszcza polecam dla akcjonariuszy Akcja Fermentator 33 l Edyt. Skala zrobiona na fermentorze JOKEY Skala 4.pdf Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Dzięki wielkie, na pewno się przyda. Już zacząłem skalowanie fermentatora w/g poprzedniego schematu z litrem wódki ale czasu brakło. A do namalowania skali polecam użyć marker olejowy, bo te alkoholowe dość szybko się zmazują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Sprawdzę jak to ma się do mojego wyskalowania i opiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Byłem, zobaczyłem,przymierzyłem i wyszło - BROWAR TO NIE APTEKA. prawie identycznie z moim wyskalowaniem. Tylko to moje opracowanie w kompie przez przypadek wywaliłem. ANDRZEJ masz +. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi