Faszaj Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Witam, wczoraj uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem i mam mały problem. Źle pomierzyłem blg podczas wysładzania i "przepuściłem" za dużo wody co dało w rezultacie 8 BLG końcowego. (pomiar robiony przy 20 stopniach) Nie wiedziałem co dalej z tym zrobić no i po schłodzeniu zadałem drożdże, które ruszyły po około 6 godzinach. Jakie te piwo będzie w smaku? Chyba rozwodnione? Czy jest szansa jeszcze jakoś go " podratować" ? Piwo jakie warzyłem to Hefeweizen, który miał mieć 12 stopni Blg. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam, Kamil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Zależy jak zacierałeś i jakich słodów użyłeś? "podratować" można było dłuższym gotowaniem lub dodaniem ekstraktu słodowego. Na pewno alkoholu w nim dużo nie będzie. Może użyj kalkulatora i wylicz ile ekstraktu dodać żeby uzyskać te 12Blg i dodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Użyłem w sumie 4 kg słodu (2 kg pszenicznego i 2 pilzneńskiego) niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego... A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego... A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ? Cukier to zły pomysł, a ekstrakt możesz dodać i w trakcie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 A ile litrów Ci wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 A ile litrów Ci wyszło? 24 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Dokup 1,2kg suchego ekstraktu i rozpuść w ok. 2l. wody, wyjdzie Ci jakieś 26l. 12Blg, to chyba najlepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Czyli jak dodam to w środę to będzie ok ? Czy za późno ? Coś takiego będzie ok ? http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-w-proszku-muntons-spraymalt-w,3,44,1142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Czyli jak dodam to w środę to będzie ok ? Czy za późno ? Coś takiego będzie ok ? http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-w-proszku-muntons-spraymalt-w,3,44,1142 Kup lepiej ten http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-niechmielony-w-syropie-pszeniczny,3,45,4099 płynnego trzeba więcej dodać niż suchego bo ok 1,5kg, a wyjdzie Ci taniej. Jak dodasz cały 1,7 to też nic się nie stanie, będzie pełniejsze. Edytowane 5 Marca 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Ja bym nic nie dodawal, pilnuj fermentacji i bedzie dobrze. Zaczniesz grzebac, dodawac i jeszcze sie zepsuje. To pierwsza warka, wyciagniesz wnioski na kolejna. A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Ja bym nic nie dodawal, pilnuj fermentacji i bedzie dobrze. Zaczniesz grzebac, dodawac i jeszcze sie zepsuje. To pierwsza warka, wyciagniesz wnioski na kolejna. A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno. A dlaczego za późno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Bo w środę już będzie przefermentowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Bo raczej będzie juz po fermentacji burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno. Myślę, że nie. Bo raczej będzie juz po fermentacji burzliwej 1. czy na pewno? 2. i co z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Zdecydowałem się nic nie dodawać, dziś sprawdziłem BLG i zeszło z 8 do 2.5 (przestało bulgotać) Co teraz z tym zrobić? Czekać jeszcze czy butelkować ? Fermentacja 3 dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Jakich drożdży użyłeś? Poczekaj te minimum 2 tygodnie i dopiero zacznij myśleć o butelkowaniu, chyba nie chcesz mieć granatów z pierwszej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Drożdze suche Safbrew WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 co najmniej tydzień poczekaj... jak nic nie zejdzie to butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Drożdze suche Safbrew WB-06. To dość zjadliwe drożdżaki i mogą jeszcze zejść... ćwicz cierpliwość ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Drożdze suche Safbrew WB-06. To dość zjadliwe drożdżaki i mogą jeszcze zejść... ćwicz cierpliwość ) Przy pierwszej warce ciężko o cierpliwość ;) Dziś ponownie zmierzyłem BLG i nic się nie zmieniło... Wiem, że może strzelać, ale chyba jutro to zabutelkuje Dziś kosztowałem i daje aromatem bananowym strasznie ( mi się podoba) jest lekko nagazowane. Czy to normalny objaw ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blamat Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Potrzymaj lepiej jeszcze kilka dni dla pewności, granaty to nie rurki z kremem jak powiadał pewien znawca piwa Leciutkie nagazowanie jest jak najbardziej normalne, choć już większe świadczy o wadzie. Edytowane 7 Marca 2017 przez blamat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Zmierz jeszcze 10 razy a nie będziesz miał co butelkować, bo wda Ci się infekcja. Zostaw fermentor w spokoju i butelkuj po minimum 2 tygodniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się