Faszaj Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Witam, wczoraj uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem i mam mały problem. Źle pomierzyłem blg podczas wysładzania i "przepuściłem" za dużo wody co dało w rezultacie 8 BLG końcowego. (pomiar robiony przy 20 stopniach) Nie wiedziałem co dalej z tym zrobić no i po schłodzeniu zadałem drożdże, które ruszyły po około 6 godzinach. Jakie te piwo będzie w smaku? Chyba rozwodnione? Czy jest szansa jeszcze jakoś go " podratować" ? Piwo jakie warzyłem to Hefeweizen, który miał mieć 12 stopni Blg. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam, Kamil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Zależy jak zacierałeś i jakich słodów użyłeś? "podratować" można było dłuższym gotowaniem lub dodaniem ekstraktu słodowego. Na pewno alkoholu w nim dużo nie będzie. Może użyj kalkulatora i wylicz ile ekstraktu dodać żeby uzyskać te 12Blg i dodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Użyłem w sumie 4 kg słodu (2 kg pszenicznego i 2 pilzneńskiego) niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego... A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego... A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ? Cukier to zły pomysł, a ekstrakt możesz dodać i w trakcie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 A ile litrów Ci wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 A ile litrów Ci wyszło? 24 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Dokup 1,2kg suchego ekstraktu i rozpuść w ok. 2l. wody, wyjdzie Ci jakieś 26l. 12Blg, to chyba najlepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Czyli jak dodam to w środę to będzie ok ? Czy za późno ? Coś takiego będzie ok ? http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-w-proszku-muntons-spraymalt-w,3,44,1142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Czyli jak dodam to w środę to będzie ok ? Czy za późno ? Coś takiego będzie ok ? http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-w-proszku-muntons-spraymalt-w,3,44,1142 Kup lepiej ten http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-niechmielony-w-syropie-pszeniczny,3,45,4099 płynnego trzeba więcej dodać niż suchego bo ok 1,5kg, a wyjdzie Ci taniej. Jak dodasz cały 1,7 to też nic się nie stanie, będzie pełniejsze. Edytowane 5 Marca 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Ja bym nic nie dodawal, pilnuj fermentacji i bedzie dobrze. Zaczniesz grzebac, dodawac i jeszcze sie zepsuje. To pierwsza warka, wyciagniesz wnioski na kolejna. A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Ja bym nic nie dodawal, pilnuj fermentacji i bedzie dobrze. Zaczniesz grzebac, dodawac i jeszcze sie zepsuje. To pierwsza warka, wyciagniesz wnioski na kolejna. A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno. A dlaczego za późno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Bo w środę już będzie przefermentowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Bo raczej będzie juz po fermentacji burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno. Myślę, że nie. Bo raczej będzie juz po fermentacji burzliwej 1. czy na pewno? 2. i co z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Zdecydowałem się nic nie dodawać, dziś sprawdziłem BLG i zeszło z 8 do 2.5 (przestało bulgotać) Co teraz z tym zrobić? Czekać jeszcze czy butelkować ? Fermentacja 3 dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Jakich drożdży użyłeś? Poczekaj te minimum 2 tygodnie i dopiero zacznij myśleć o butelkowaniu, chyba nie chcesz mieć granatów z pierwszej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Drożdze suche Safbrew WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 co najmniej tydzień poczekaj... jak nic nie zejdzie to butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Drożdze suche Safbrew WB-06. To dość zjadliwe drożdżaki i mogą jeszcze zejść... ćwicz cierpliwość ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszaj Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Drożdze suche Safbrew WB-06. To dość zjadliwe drożdżaki i mogą jeszcze zejść... ćwicz cierpliwość ) Przy pierwszej warce ciężko o cierpliwość ;) Dziś ponownie zmierzyłem BLG i nic się nie zmieniło... Wiem, że może strzelać, ale chyba jutro to zabutelkuje Dziś kosztowałem i daje aromatem bananowym strasznie ( mi się podoba) jest lekko nagazowane. Czy to normalny objaw ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blamat Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Potrzymaj lepiej jeszcze kilka dni dla pewności, granaty to nie rurki z kremem jak powiadał pewien znawca piwa Leciutkie nagazowanie jest jak najbardziej normalne, choć już większe świadczy o wadzie. Edytowane 7 Marca 2017 przez blamat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Zmierz jeszcze 10 razy a nie będziesz miał co butelkować, bo wda Ci się infekcja. Zostaw fermentor w spokoju i butelkuj po minimum 2 tygodniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi