Faszaj Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Witam, wczoraj uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem i mam mały problem. Źle pomierzyłem blg podczas wysładzania i "przepuściłem" za dużo wody co dało w rezultacie 8 BLG końcowego. (pomiar robiony przy 20 stopniach) Nie wiedziałem co dalej z tym zrobić no i po schłodzeniu zadałem drożdże, które ruszyły po około 6 godzinach. Jakie te piwo będzie w smaku? Chyba rozwodnione? Czy jest szansa jeszcze jakoś go " podratować" ? Piwo jakie warzyłem to Hefeweizen, który miał mieć 12 stopni Blg. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam, Kamil. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Zależy jak zacierałeś i jakich słodów użyłeś? "podratować" można było dłuższym gotowaniem lub dodaniem ekstraktu słodowego. Na pewno alkoholu w nim dużo nie będzie. Może użyj kalkulatora i wylicz ile ekstraktu dodać żeby uzyskać te 12Blg i dodaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszaj Posted March 5, 2017 Author Share Posted March 5, 2017 Użyłem w sumie 4 kg słodu (2 kg pszenicznego i 2 pilzneńskiego) niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego... A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego... A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ? Cukier to zły pomysł, a ekstrakt możesz dodać i w trakcie fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 A ile litrów Ci wyszło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszaj Posted March 5, 2017 Author Share Posted March 5, 2017 A ile litrów Ci wyszło? 24 litry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Dokup 1,2kg suchego ekstraktu i rozpuść w ok. 2l. wody, wyjdzie Ci jakieś 26l. 12Blg, to chyba najlepsze rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszaj Posted March 5, 2017 Author Share Posted March 5, 2017 Czyli jak dodam to w środę to będzie ok ? Czy za późno ? Coś takiego będzie ok ? http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-w-proszku-muntons-spraymalt-w,3,44,1142 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 (edited) Czyli jak dodam to w środę to będzie ok ? Czy za późno ? Coś takiego będzie ok ? http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-w-proszku-muntons-spraymalt-w,3,44,1142 Kup lepiej ten http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-niechmielony-w-syropie-pszeniczny,3,45,4099 płynnego trzeba więcej dodać niż suchego bo ok 1,5kg, a wyjdzie Ci taniej. Jak dodasz cały 1,7 to też nic się nie stanie, będzie pełniejsze. Edited March 5, 2017 by WithoutStress Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Ja bym nic nie dodawal, pilnuj fermentacji i bedzie dobrze. Zaczniesz grzebac, dodawac i jeszcze sie zepsuje. To pierwsza warka, wyciagniesz wnioski na kolejna. A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Ja bym nic nie dodawal, pilnuj fermentacji i bedzie dobrze. Zaczniesz grzebac, dodawac i jeszcze sie zepsuje. To pierwsza warka, wyciagniesz wnioski na kolejna. A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno. A dlaczego za późno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Bo w środę już będzie przefermentowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Bo raczej będzie juz po fermentacji burzliwej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno. Myślę, że nie. Bo raczej będzie juz po fermentacji burzliwej 1. czy na pewno? 2. i co z tego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszaj Posted March 6, 2017 Author Share Posted March 6, 2017 Zdecydowałem się nic nie dodawać, dziś sprawdziłem BLG i zeszło z 8 do 2.5 (przestało bulgotać) Co teraz z tym zrobić? Czekać jeszcze czy butelkować ? Fermentacja 3 dni ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted March 7, 2017 Share Posted March 7, 2017 Jakich drożdży użyłeś? Poczekaj te minimum 2 tygodnie i dopiero zacznij myśleć o butelkowaniu, chyba nie chcesz mieć granatów z pierwszej warki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszaj Posted March 7, 2017 Author Share Posted March 7, 2017 Drożdze suche Safbrew WB-06. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 7, 2017 Share Posted March 7, 2017 co najmniej tydzień poczekaj... jak nic nie zejdzie to butelkuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted March 7, 2017 Share Posted March 7, 2017 Drożdze suche Safbrew WB-06. To dość zjadliwe drożdżaki i mogą jeszcze zejść... ćwicz cierpliwość ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszaj Posted March 7, 2017 Author Share Posted March 7, 2017 Drożdze suche Safbrew WB-06. To dość zjadliwe drożdżaki i mogą jeszcze zejść... ćwicz cierpliwość ) Przy pierwszej warce ciężko o cierpliwość ;) Dziś ponownie zmierzyłem BLG i nic się nie zmieniło... Wiem, że może strzelać, ale chyba jutro to zabutelkuje Dziś kosztowałem i daje aromatem bananowym strasznie ( mi się podoba) jest lekko nagazowane. Czy to normalny objaw ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
blamat Posted March 7, 2017 Share Posted March 7, 2017 (edited) Potrzymaj lepiej jeszcze kilka dni dla pewności, granaty to nie rurki z kremem jak powiadał pewien znawca piwa Leciutkie nagazowanie jest jak najbardziej normalne, choć już większe świadczy o wadzie. Edited March 7, 2017 by blamat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 Zmierz jeszcze 10 razy a nie będziesz miał co butelkować, bo wda Ci się infekcja. Zostaw fermentor w spokoju i butelkuj po minimum 2 tygodniach fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now