Jump to content

Niskie BLG początkowe


Recommended Posts

Witam, wczoraj uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem i mam mały problem.

Źle pomierzyłem blg podczas wysładzania i "przepuściłem" za dużo wody co dało w rezultacie 8 BLG końcowego. (pomiar robiony przy 20 stopniach)

Nie wiedziałem co dalej z tym zrobić no i po schłodzeniu zadałem drożdże, które ruszyły po około 6 godzinach.

Jakie te piwo będzie w smaku? Chyba rozwodnione? Czy jest szansa jeszcze jakoś go " podratować" ?

Piwo jakie warzyłem to Hefeweizen, który miał mieć 12 stopni Blg.

 

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

 

Pozdrawiam,

 

Kamil.

Link to comment
Share on other sites

Zależy jak zacierałeś i jakich słodów użyłeś? "podratować" można było dłuższym gotowaniem lub dodaniem ekstraktu słodowego.

Na pewno alkoholu w nim dużo nie będzie.

Może użyj kalkulatora i wylicz ile ekstraktu dodać żeby uzyskać te 12Blg i dodaj.

Link to comment
Share on other sites

Użyłem w sumie 4 kg słodu (2 kg pszenicznego i 2 pilzneńskiego) niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego...

A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ?

Link to comment
Share on other sites

 

 

niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego... A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ?

Cukier to zły pomysł, a ekstrakt możesz dodać i w trakcie fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Czyli jak dodam to w środę to będzie ok ? Czy za późno ?

 

Coś takiego będzie ok ? http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-w-proszku-muntons-spraymalt-w,3,44,1142

 

Kup lepiej ten http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-niechmielony-w-syropie-pszeniczny,3,45,4099

płynnego trzeba więcej dodać niż suchego bo ok 1,5kg, a wyjdzie Ci taniej. Jak dodasz cały 1,7 to też nic się nie stanie, będzie pełniejsze.

Edited by WithoutStress
Link to comment
Share on other sites

 

 

A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno.

Myślę, że nie.

 

 

Bo raczej będzie juz po fermentacji burzliwej

1. czy na pewno?

2. i co z tego?

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowałem się nic nie dodawać, dziś sprawdziłem BLG i zeszło z 8 do 2.5 (przestało bulgotać) Co teraz z tym zrobić? Czekać jeszcze czy butelkować ? Fermentacja 3 dni ?

Link to comment
Share on other sites

Jakich drożdży użyłeś? Poczekaj te minimum 2 tygodnie i dopiero zacznij myśleć o butelkowaniu, chyba nie chcesz mieć granatów z pierwszej warki? :)

Link to comment
Share on other sites

 

Drożdze suche Safbrew WB-06.

 To dość zjadliwe drożdżaki i mogą jeszcze zejść... ćwicz cierpliwość :))

 

Przy pierwszej warce ciężko o cierpliwość ;);)

Dziś ponownie zmierzyłem BLG i nic się nie zmieniło...

Wiem, że może strzelać, ale chyba jutro to zabutelkuje :D

Dziś kosztowałem i daje aromatem bananowym strasznie :D ( mi się podoba) jest lekko nagazowane. Czy to normalny objaw ?

Link to comment
Share on other sites

Potrzymaj lepiej jeszcze kilka dni dla pewności, granaty to nie rurki z kremem jak powiadał pewien znawca piwa :)

Leciutkie nagazowanie jest jak najbardziej normalne, choć już większe świadczy o wadzie.

Edited by blamat
Link to comment
Share on other sites

Zmierz jeszcze 10 razy a nie będziesz miał co butelkować, bo wda Ci się infekcja. Zostaw fermentor w spokoju i butelkuj po minimum 2 tygodniach fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.