ja2 Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Planuję zakup prostego przenośnego systemu RO. Warzę średnio co ok. 3 tyg. lub raz w miesiącu. RO chciałbym podłączyć do wylewki w kuchni, uzyskać potrzebną ilość wody i system odłączyć, a użyć go znowu jak będę potrzebował. Czy ktoś z Was używa w ten sposób przenośnego RO, są z tym jakieś problemy? Edytowane 9 Marca 2017 przez ja2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Nie ma żadnych problemów musisz mieć tylko podłączenie do zimnej wody oraz do ścieków. ja2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 W samym użyciu rozumiem, że nie będzie, natomiast zastanawiam się czy przerwa w nieużywaniu tegoż urządzenia przez ok np. 3 tygodnie bądź dłużej nie wpłynie negatywnie na jego trwałość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Na trwałość nie, co najwyżej po dłuższym nieużywaniu, przepuść najpierw jakąś ilość wody do odpływu, zanim ją użyjesz.J Tylko jeśli masz wersję ze zbiornikiem magazynowym , to ze zbiornika spuścić wodę. Edytowane 10 Marca 2017 przez pingwin71 ja2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Ta wersja jest bez zbiornika. Dzięki za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 ja2 podasz link do RO jaki będziesz kupował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Jasne. Mam na oku ten: http://sklep.osmoza.pl/najprostsza-odwrocona-osmoza-ro2-p-1179.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Oświećcie niedouka, co i w jakich warunkach daje taki system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Oświećcie niedouka, co i w jakich warunkach daje taki system? Wodę demi w warunkach domowych. Edytowane 10 Marca 2017 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Oświećcie niedouka, co i w jakich warunkach daje taki system? Wodę demi w warunkach domowych. Czyli system ten wyjałowi wodę w takim stopniu, że będzie niezdrowa do picia (nie mówiąc już o piwowarstwie). Myślałem, że filtry takie oczyszczą nam wodę z szkodliwego syfu, plus sprawią, że będzie bardziej miękka, co dla niektórych piw będzie dobre. Może rozwiniecie to bardziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Bo wypadałoby zatkać na koniec mineralizator, ale zależy kto co chce osiągnąć. Tapatalknięte z drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Oświećcie niedouka, co i w jakich warunkach daje taki system? Wodę demi w warunkach domowych. Czyli system ten wyjałowi wodę w takim stopniu, że będzie niezdrowa do picia (nie mówiąc już o piwowarstwie). Myślałem, że filtry takie oczyszczą nam wodę z szkodliwego syfu, plus sprawią, że będzie bardziej miękka, co dla niektórych piw będzie dobre. Może rozwiniecie to bardziej? Dobrze myślałeś, RO oczyszcza i zmiękcza wodę. Jeśli chcesz korzystać z RO, aby pić wodę przydałby się system z mineralizatorem. W piwowarstwie woda uzyskana z RO bez mineralizatora wymaga modyfikacji solami oraz minerałami przy pomocy kalkulatorów, dzięki czemu decydujesz jaka woda finalnie powstanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 W samym użyciu rozumiem, że nie będzie, natomiast zastanawiam się czy przerwa w nieużywaniu tegoż urządzenia przez ok np. 3 tygodnie bądź dłużej nie wpłynie negatywnie na jego trwałość? na początku przepłukiwałem każdy element po kolei. ale później przestałem się w to bawić - co tam na tej chlorowanej wodzie może wyrosnąć? ta woda na końcu jest warzona, więc nic się nie rozwinie. a sama membrana jest mechaniczna, więc tylko przechowywanie na mrozie może ewentualnie wpłynąć jakoś na trwałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonDamiano Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 W samym użyciu rozumiem, że nie będzie, natomiast zastanawiam się czy przerwa w nieużywaniu tegoż urządzenia przez ok np. 3 tygodnie bądź dłużej nie wpłynie negatywnie na jego trwałość? na początku przepłukiwałem każdy element po kolei. ale później przestałem się w to bawić - co tam na tej chlorowanej wodzie może wyrosnąć? ta woda na końcu jest warzona, więc nic się nie rozwinie. a sama membrana jest mechaniczna, więc tylko przechowywanie na mrozie może ewentualnie wpłynąć jakoś na trwałość. Trzeba uważać, producenci nie zalecają trzymania membran bez dostępu wody i samoczyszczenia ich (powinna być wbudowane w urządzenia taka funkcja bo nie ma obowiązku używania go codziennie). Jeśli membrana nie jest używana może to spowodować jej uszkodzenie a nawet popękanie i z czystości nici... A co do wody i chloru to do czasu odparowania chloru jest OK, później może się coś rozwinąć - odwrócona osmoza nie potrafi usunąć wszystkich bakterii z urządzenia a te potrafią się dostać do środka każdą stroną/drogą/cokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 W samym użyciu rozumiem, że nie będzie, natomiast zastanawiam się czy przerwa w nieużywaniu tegoż urządzenia przez ok np. 3 tygodnie bądź dłużej nie wpłynie negatywnie na jego trwałość? na początku przepłukiwałem każdy element po kolei. ale później przestałem się w to bawić - co tam na tej chlorowanej wodzie może wyrosnąć? ta woda na końcu jest warzona, więc nic się nie rozwinie.a sama membrana jest mechaniczna, więc tylko przechowywanie na mrozie może ewentualnie wpłynąć jakoś na trwałość. Trzeba uważać, producenci nie zalecają trzymania membran bez dostępu wody i samoczyszczenia ich (powinna być wbudowane w urządzenia taka funkcja bo nie ma obowiązku używania go codziennie). Jeśli membrana nie jest używana może to spowodować jej uszkodzenie a nawet popękanie i z czystości nici...A co do wody i chloru to do czasu odparowania chloru jest OK, później może się coś rozwinąć - odwrócona osmoza nie potrafi usunąć wszystkich bakterii z urządzenia a te potrafią się dostać do środka każdą stroną/drogą/cokolwiek. Sucha to ona raczej nie jest, wiec z tej okazji chyba nie popęka. Za każdym razem sprawdzam stan wody TDSem i póki co trzyma się blisko braku zawartości czegokolwiek (poziom 8-10 ppm od pierwszego filtrowania). A jeśli chodzi o bakterie, to tak jak pisałem - warunki mają średnie do rozwoju, a jeżeli już coś sobie wyhoduje to zginie jeszcze w trakcie zacierania. Moim zdaniem nie ma co przesadzać z tym uważaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 W samym użyciu rozumiem, że nie będzie, natomiast zastanawiam się czy przerwa w nieużywaniu tegoż urządzenia przez ok np. 3 tygodnie bądź dłużej nie wpłynie negatywnie na jego trwałość? na początku przepłukiwałem każdy element po kolei. ale później przestałem się w to bawić - co tam na tej chlorowanej wodzie może wyrosnąć? ta woda na końcu jest warzona, więc nic się nie rozwinie.a sama membrana jest mechaniczna, więc tylko przechowywanie na mrozie może ewentualnie wpłynąć jakoś na trwałość. Trzeba uważać, producenci nie zalecają trzymania membran bez dostępu wody i samoczyszczenia ich (powinna być wbudowane w urządzenia taka funkcja bo nie ma obowiązku używania go codziennie). Jeśli membrana nie jest używana może to spowodować jej uszkodzenie a nawet popękanie i z czystości nici...A co do wody i chloru to do czasu odparowania chloru jest OK, później może się coś rozwinąć - odwrócona osmoza nie potrafi usunąć wszystkich bakterii z urządzenia a te potrafią się dostać do środka każdą stroną/drogą/cokolwiek. Sucha to ona raczej nie jest, wiec z tej okazji chyba nie popęka. Za każdym razem sprawdzam stan wody TDSem i póki co trzyma się blisko braku zawartości czegokolwiek (poziom 8-10 ppm od pierwszego filtrowania).A jeśli chodzi o bakterie, to tak jak pisałem - warunki mają średnie do rozwoju, a jeżeli już coś sobie wyhoduje to zginie jeszcze w trakcie zacierania. Moim zdaniem nie ma co przesadzać z tym uważaniem. Czyli w Twoich warunkach jak często używasz RO? Lub inaczej - jakie przerwy w nieużywalności RO robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Czyli w Twoich warunkach jak często używasz RO? Lub inaczej - jakie przerwy w nieużywalności RO robisz? Różnie - stoi przez tydzień albo przez miesiąc. Najczęściej dwa, trzy tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Czyli w Twoich warunkach jak często używasz RO? Lub inaczej - jakie przerwy w nieużywalności RO robisz? Różnie - stoi przez tydzień albo przez miesiąc. Najczęściej dwa, trzy tygodnie. Rozumiem, że uzdatniasz wodę, odpowiednio do stylu. Dużo z tym zabawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Tyle ile czasu zajmuje ważenie substancji, którą chce się zmienić profil. Edytowane 22 Marca 2017 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się