Billy the Kid Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam, Filtruję przez kadź filtracyjną, ale zastanawiam się, czy niezrobić sobie filtratora z wężyka do podłączenia wody. Zastanawia mnie jednak, czy brzeczka przeleci przez oplot, czy też trzeba robić jakieś dziurki i jaki jest czas filtrowania. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtrator_z_oplotu_(Jejski) Mogę prosić o poradę, kogoś co coś takiego ma. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam,Filtruję przez kadź filtracyjną, ale zastanawiam się, czy niezrobić sobie filtratora z wężyka do podłączenia wody. Zastanawia mnie jednak, czy brzeczka przeleci przez oplot, czy też trzeba robić jakieś dziurki i jaki jest czas filtrowania. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtrator_z_oplotu_(Jejski) Mogę prosić o poradę, kogoś co coś takiego ma. Oplot sam w sobie ma dziurki w... oplocie. Oczywiście pod warunkiem, że wyciągniesz gumowy środek. Nic więcej nie trzeba robić. Warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Czyli wyciągam tylko gumowy wąż, zarabiam końcówkę, redukcja i przykręcam - to wszystko, tak? A zacier wlewam bezpośrednio na podłączony wężyk i filtruję, i nie stosuje już kadź filtracyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Czyli wyciągam tylko gumowy wąż, zarabiam końcówkę, redukcja i przykręcam - to wszystko, tak?A zacier wlewam bezpośrednio na podłączony wężyk i filtruję, i nie stosuje już kadź filtracyjnej. Dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Warto też wsadzić do środka drut miedziany, wtedy masz pewność że się nie podniesie i nie przesunie na boki podczas wlewania zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Czyli wyciągam tylko gumowy wąż, zarabiam końcówkę, redukcja i przykręcam - to wszystko, tak?A zacier wlewam bezpośrednio na podłączony wężyk i filtruję, i nie stosuje już kadź filtracyjnej. Ja też potwierdzam to co koledzy napisali wcześniej. Próba będzie Cię kosztować kilka złotych, więc nie ma co czekać. powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Warto też wsadzić do środka drut miedziany, wtedy masz pewność że się nie podniesie i nie przesunie na boki podczas wlewania zacieru. Super filtrator zrobił kolega rubezhal ponacinana rurka miedziana obciągnięta wężykiem z oplotu. Żadne ciśnienie tego nie załamie i filtracja jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 A ja dorzucę, że filtracja nawet 10kg słodu sprawnie odbywa się dzięki wężykowi o długości 0,6m! Sam kiedyś zastanawiałem się nad zrobieniem filtratora z rurek miedzianych, ale oplot sprawuje się idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Przypominam obszerną dyskusję na temat rzeczonego filtratora: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=77978 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) Super filtrator zrobił kolega rubezhal ponacinana rurka miedziana obciągnięta wężykiem z oplotu.Żadne ciśnienie tego nie załamie i filtracja jest super. Potwierdzam, filtrator by rubezahl sprawuje się naprawdę świetnie. Edytowane 24 Lutego 2010 przez skwak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Nie wycinaj wężyka w środku, tylko oberżnij oba końce i wyciągnij z oplotu gumę. Potem załóż oplot na końcówkę i owiń drutem. Duuuużo szybciej i ładniej wygląda. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Masz może zdjęcie tego twojego sposobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=29958&filename=_DSC6974.jpg tutaj widac o co mu chodzi antonio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Dokładnie nie o to chodzi. Wężyk ma być zakręcany do kranika we wiaderku Czyli wyciągam tylko gumowy wąż, zarabiam końcówkę, redukcja i przykręcam - to wszystko, tak?A zacier wlewam bezpośrednio na podłączony wężyk i filtruję, i nie stosuje już kadź filtracyjnej. Proszę nie mieszać młodzieży w głowie i czytać dokładnie cały temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=29958&filename=_DSC6974.jpg tutaj widac o co mu chodzi to chyba kobra z oplotu a nie filtrator jak to ma działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 to chyba kobra z oplotu a nie filtrator jak to ma działać? ... nie 'jak to ma działać?' - tylko działa! Wkładasz 'Kobrę' (taką samą nazwę dał mój syn, nie używałem jednak tutaj, ale niech już będzie) do kadzi zaciernej, podłączasz wężyk, lekkie zassanie i brzeczka grawitacyjnie spływa do podstawionego pojemnika. W większości swoich warek musiałem stosować ogranicznik przepływu na podłączonym wężyku, żeby spowolnić filtrowanie/wysładzanie. Korzyścią jest filtrowanie bez przelewania do kadzi filtracyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 to chyba kobra z oplotu a nie filtrator jak to ma działać? ... nie 'jak to ma działać?' - tylko działa! Wkładasz 'Kobrę' (taką samą nazwę dał mój syn' date=' nie używałem jednak tutaj, ale niech już będzie) do kadzi zaciernej, podłączasz wężyk, lekkie zassanie i brzeczka grawitacyjnie spływa do podstawionego pojemnika. W większości swoich warek musiałem stosować ogranicznik przepływu na podłączonym wężyku, żeby spowolnić filtrowanie/wysładzanie. Korzyścią jest filtrowanie bez przelewania do kadzi filtracyjnej.[/quote'] A dodatkowo taki filtrator można zastosować przy zacieraniu np. w lodówce czy zailozowanym fermentorze, prze zacieraniu na lenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Można go też wykorzystać po zakończeniu chmielenia do oddzielenia chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Można go też wykorzystać po zakończeniu chmielenia do oddzielenia chmielin. ... ciekawy pomysł - nie stosowałem ze względu na konieczność sterylizacji tak dużej powierzchni. Do tego etapu mam inny patent, może przy jutrzejszym warzeniu zrobię fotki i wrzucę na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Można go też wykorzystać po zakończeniu chmielenia do oddzielenia chmielin. ... ciekawy pomysł - nie stosowałem ze względu na konieczność sterylizacji tak dużej powierzchni. Do tego etapu mam inny patent' date=' może przy jutrzejszym warzeniu zrobię fotki i wrzucę na forum.[/quote'] Ale w czym widzisz problem, sterylizujesz tak jak chłodnicę. Wstawiasz na ostatnie 5' gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Ale w czym widzisz problem, sterylizujesz tak jak chłodnicę. Wstawiasz na ostatnie 5' gotowania. Fakt, przy takim ponownym zastosowaniu 'Kobry' (- niech już tak zostanie), to dobry sposób na sterylizację. Używając szyszek, mam jednak inny 'patent', postaram się wkrótce udokumentować i przedstawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Cześć Ale w czym widzisz problem, sterylizujesz tak jak chłodnicę. Wstawiasz na ostatnie 5' gotowania. ale w ten sposób nie wysterylizujesz końcówki wystającej ponad brzeczkę a nią także będzie płynąc schłodzona brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 A dodatkowo taki filtrator można zastosować przy zacieraniu np. w lodówce ... W nieco innej postaci ale w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Masz może zdjęcie tego twojego sposobu? Przepraszam, że dopiero teraz. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Przepraszam ale zostanę przy zachowaniu oryginalnego jednego końca oplotu :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się