JanuszMyszyński Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Witam. Uwarzyłem 9 warek, a jeszcze nie miałem do czynienia z ekstraktem słodowym. Sporo czytałem ale nurtuje mnie kilka pytań: 1. Czytałem, że suchy jest wydajniejszy od płynnego [bo - jakby nie patrzeć - jest pozbawiony wody]. Prawda li to? 2. Jaka marka ekstraktu jest najlepsza? Czy jest w ogóle najlepsza? 3. Kiedy dodawać ekstrakt do podbijania Blg? Po prostu wsypać go do gotującej się brzeczki? 4. W jednym z "Piwowarów" Z. Fałat napisał, że dodając ekstrakt trzeba wyłączyć palnik pod kadzią warzelną. Tak powinno się robić? 5. Co zrobić z niewykorzystanym ekstraktem? Gdzie, w jaki sposób, jak długo go przechowywać? 6. Jak ekstrakt wpływa na kolor? Czy jasny ekstrakt rozjaśni mi ciemne piwo? Jak bardzo? 7. Jak obliczyć, ile ekstrakt podniesie mi Blg? Powiedzmy, że mamy 20 litrów brzeczki 15 Blg - ile mi wyjdzie, jeśli dodam np. 400 g ekstraktu? Jest jakiś wzór? 8. Jak ekstrakt przekłada się na smak i jakość piwa? Wiadomo, że z samych ekstraktów też się warzy? Ale jaki jest efekt mieszanki - zacieranie + ekstrakt? Czy jest jakiś poziom [% ekstraktu w zacieranym piwie], którego przekroczenie przełoży się na efekt smakowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) 1. tak, prawda; 1kg suchego to jakieś 1,5 - 1,6kg płynnego 2. Bruntal, WES też jest ok. Nie kupuj marki Gozdawa, Profimator 3. Jeśli ma być uzupełnieniem to można dodać pod koniec gotowania 4. Tak, aby się nie przypalił... wyłączasz palnik, dodajesz ekstrakt, jak się wymiesza, rozpuści, włączasz palnik 5. Zamknięty w suchym chłodnym miejscu (lodówka) 6. Jasny ekstrakt rozjaśni ciemne piwo ale z drugiej strony przyciemni jasne... 7. Suchy to prawie 100% cukrów a płynny to 100%/1,5 8. Z samych ekstraktów można uwarzyć bardzo dobre piwo. Niektóre wygrywały konkursy. Oczywiście wydaje się jednak, że z zacieraniem słodu wyjdzie zapewne nieco lepsze... Pytanie w jakich proporcjach chcesz użyć ekstraktów i słodów. Problemem jest to, że ekstrakty są sporo droższe od słodów. Edytowane 15 Marca 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) 1. tak, prawda; 1kg suchego to jakieś 1,5 - 1,6kg płynnego Nie, 1 kg ekstraktu suchego to w zależności od zagęszczenia 1,25 - 1,5 kg ekstraktu płynnego. Bruntal, WES też jest ok. Jeżeli też jest ok to które są w 100% ok. Nie kupuj marki Gozdawa, Profimator Dlaczego? Jasny ekstrakt rozjaśni ciemne piwo ale z drugiej strony przyciemni jasne... Do ilu EBC jest piwo jasne? Pytam, ponieważ są ekstrakty super jasne (< 15 EBC). Suchy to prawie 100% cukrów a płynny to 100%/1,5 ? Edytowane 15 Marca 2017 przez bebeef Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 5. Zamknięty w suchym chłodnym miejscu (lodówka)I przede wszystkim szczelnie zamkniętym, bo suchy ekstrakt jest bardzo higroskopijny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Nie kupuj marki Gozdawa, Profimator Dlaczego? Nie wiem jak Profimator, bo nie używałem, ale Gozdawa jest po prostu niedobra. Nie umiem tego inaczej określić. Na Gozdawie zrobiłem dwa piwa i jeno poszło w zlew, drugie jeszcze ma szanse na ułożenie się, ale nadziei w nim nie pokładam. Edytowane 15 Marca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Jancewicz, dnia 15 marzec 2017 - 21:48, napisał: Nie kupuj marki Gozdawa, Profimator Dlaczego? bo są niedobre.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Jancewicz, dnia 15 marzec 2017 - 21:48, napisał: Bruntal, WES też jest ok. Jeżeli też jest ok to które są w 100% ok. Kolega Jancewicz wyraźnie napisał, że Bruntal. A WES też jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Jancewicz, dnia 15 marzec 2017 - 21:48, napisał: Bruntal, WES też jest ok. Jeżeli też jest ok to które są w 100% ok. Kolega Jancewicz wyraźnie napisał, że Bruntal. A WES też jest ok Dokładnie, jak bym miał wybierać z tych dwóch - wybrałbym Bruntal. Jakby nie było Bruntala kupiłbym WES. Jak by były tylko Gozdawa i Profimator - wstrzymałbym się z zakupem i poczekał na Bruntal / WES... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 co jakiś czas robię piwa 100% z ekstraktu dla kumpla i między gozdawą i wesem nie widzę różnicy, a czy gozdawa robi swoje ekstrakty ? czy gdzieś pakują im w puchy tylko z ich naklejkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) co jakiś czas robię piwa 100% z ekstraktu dla kumpla i między gozdawą i wesem nie widzę różnicy, a czy gozdawa robi swoje ekstrakty ? czy gdzieś pakują im w puchy tylko z ich naklejkami Jesteś jakimś ambasadorem marki Gozdawa? . Wiele razy już to powtarzano - produkują, nie produkują sami ale to co sprzedają pod własną marką jest złe i niedobre. A może nie jesteście w stanie wyczuć różnicy bo robicie jakieś AIPY z toną chmielu, które zakrywają wszystko inne? Tak czy siak różnica jest wyraźna... Edytowane 16 Marca 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 ale to co sprzedają pod własną marką jest złe i niedobre. wszystko? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 ale to co sprzedają pod własną marką jest złe i niedobre. wszystko? Przeczytaj od początku, temat o ekstraktach słodowych.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Przeczytaj od początku, W odróżnieniu może do innych, czytam raczej większość wpisów i tematów, ale zapytałem ponieważ Twój wpis był dla mnie niejasny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Ja uwarzyłem do tej pory 4 piwa - wszystkie z ekstraktu. Na piwowinie jest dostępny jakiś ukraiński w kanistrze 14 kg za 105zł - taniej się nie da, a powiem szczerze, ze nie widzę różnicy między tym a bruntalowskim (pierwsze 2 warki na bruntalu, trzecia i czwarta na ukraińskim). Aha - do trzeciej dodałem jeszcze 0,5 kg sypkiego pszenicznego Muntons. W 20 litrowej warce nie było czuć w smaku tej pszenicy, jednak piana na piwie była o niebo lepsza. Co do podnoszenia BLG - ja bym to pewnie w Brewness obliczył. Co do smaku... Jakiś czas temu z sąsiadem wypiliśmy 4 różne piwa, które uwarzył. Byłem przekonany, że wszystkie były zacierane, a okazało się, że 2 z nich były z ekstraktów. Nie jestem w stanie na dzień dzisiejszy rozpoznać które jest zacierane, a które nie. Jedyna różnica jest taka, że zacierając masz jakąś tam władzę nad tym, czy zacierasz na słodko czy wytrawnie - przy ekstraktach masz to, co masz i tyle. Jednak używając ekstraktów po którymś razie jesteś w stanie przewidzieć jakie BLG i jakie drożdże dadzą Ci efekt, którego oczekujesz. No i masz pełną władzę nad 'wydajnością'. krisangel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 ale to co sprzedają pod własną marką jest złe i niedobre. wszystko? Przeczytaj od początku, temat o ekstraktach słodowych.... dla mnie takie wpisy jakoś są mało wartościowe ale Gozdawa jest po prostu niedobra. Nie umiem tego inaczej określić oczywiście najlepiej zwalić na ekstrakt, bo przecież drożdże, chmiele czy fermentacja to nie ma wpływu efekt końcowy piszą to ludzie co mają kilka warek, pytają jak wygląda infekcja i pierwsza warka na gozdawie i od razu wyrabiają sobie takie zdanie ja zrobiłem koło 30 warek na ekstraktach wes/gozdawa i różnicy nie ma, używałem też innych dużo droższych i też jest niewielka ambasadorem nie jestem, bo drożdże uważam za kiepskie, może nie tyle kiepskie co mi nie podchodzą i tyle, jak będziesz kiedyś w warszawie to zapraszam dostanie na degustację na wesie i gozdawie , możemy zrobić mały zakład ile odgadniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Wyraziłem tylko swoją opinię na temat ekstraktu Gozdawy, bo mam do tego prawo. Mi piwo na ich ekstraktach i co najważniejsze drożdżach nie smakowało. Fakt były to tylko dwie warki, ale ja jestem zdania, że o przynajmniej jedną za dużo Dzięki za zaproszenie, odezwę się jak będę w maju w Warszawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Wyraziłem tylko swoją opinię na temat ekstraktu Gozdawy, bo mam do tego prawo. https://youtu.be/gpZWMrYSJRo?t=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Na piwowinie jest dostępny jakiś ukraiński w kanistrze 14 kg za 105zł - taniej się nie da, a powiem szczerze, ze nie widzę różnicy między tym a bruntalowskim (pierwsze 2 warki na bruntalu, trzecia i czwarta na ukraińskim) Dołączam się do kółka zadowolonych z ukraińskiego ekstraktu. Miałem obawy, a okazało się że ekstraktywność porównywalna z WES lub Bruntalem i piwo wychodzi bardzo w porządku. Dwa spostrzeżenia: na plus - ten ekstrakt jest mniej lepki, łatwiej się wylewa z kanistra nawet bez podgrzania, na mały minus - pływają w nim zanieczyszczenia, coś w stylu jakby otrębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czy korzystał ktoś z ekstraktów słodowych od Weyermana? STO DWAJSIA ZŁOTYCH za 4 kg... Wydajność z 4 kg: przeciętnie 23 litrów piwa o ekstrakcie ok. 12°Blg. Zastanawiam się, czy są tu tacy nabywcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 STO DWAJSIA ZŁOTYCH za 4 kg... Na browamatorze jest teraz promocja i za 140 masz 14 kg Bruntala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Na browamatorze jest teraz promocja i za 140 masz 14 kg Bruntala Jakiś link? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Na browamatorze jest teraz promocja i za 140 masz 14 kg Bruntala Jakiś link? W tej cenie w Piwowinie bez promocji http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_JASNY_14_kg_Bruntal-565.html Pale Ale 168 zł http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_BURSZTYNOWY_PALE_ALE_14_kg_Bruntal-1366.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Jak na ironię na BA się chyba już skonczyły ale faktycznie na piwowinie jest to samo. Btw. warto dopłacić za Pale Ale? Będzie zauważalna różnica? Robiłem AIPA na zwykłym jasnym i wyszło bardzo fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Jak na ironię na BA się chyba już skonczyły ale faktycznie na piwowinie jest to samo. Btw. warto dopłacić za Pale Ale? Będzie zauważalna różnica? Robiłem AIPA na zwykłym jasnym i wyszło bardzo fajne. Różnica jest taka jak miedzy slodem Pilzneńskim a slodem Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Różnica jest taka jak miedzy slodem Pilzneńskim a slodem Pale Ale To ja se lepiej za to kupię chmielu . Już pojawiają się z nowych zbiorów także jaram się jak Rzym za Nerona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się