Pieron Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Jak by to wypaliło to może warto od razu zainwestować w wannę z KO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 (edytowane) kurde na działce i z koksem i piwa do tego to ja się nie dziwie ze kolegi niema Edytowane 18 Maja 2010 przez zbyszek73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Toż to odpowiem i opiszę jak się sprawy mają, otóż udało się tylko sprawdzić, i wiemy już że da się w wannie nad ogniskiem stosunkowo łatwo zagotować wodę, system przesuwanego paleniska działa idealnie, ( pozwala łatwo kontrolować temperaturę). Wanna w pełni szczelna, brak "zanieczyszczenia" wody. I niestety jak na razie na tym koniec, ponieważ tak się złożyło, że od kwietnia, regularnie się przeprowadzam, i nawet nie miałem czasu w domu niczego nastawić, więc dopiero pewnie projekt "wanna" zostanie zrealizowany po ostatniej przeprowadzce pod koniec czerwca. I chciałbym odbiegając od tematu, powiedzieć że niestety opuszczam Krakowskich piwowarów, na rzecz Warszawskich.... ale dopiero pod koniec czerwca:) Ps. z koksu zrezygnowaliśmy, było tylko drewno, głównie brzoza, i trochę wiśni:) Ps. przez mój ogródek na działce obecnie przepływa Pilica, więc w miarę dobrze się stało że nic nie wyszło, bo by mi fermentatory zalało w piwnicy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Witam, wiem wiem , długo byłem nie obecny, ale już mogę się pochwalić że zostało wyprodukowane 200L piwa Brown ale według lekko zmodyfikowanego przepisu z HB:) właśnie popijam pierwsze otwarte piwko i muszę przyznać że wyszło całkiem całkiem jak na moje nikłe umiejętności:) zastosowaliśmy ognisko i wannę do zacieru i chmielenia. oraz drugą specjalnie przygotowaną wannę z pokrywą(!) do fermentacji, koszt drugiej wanny i przeróbek wyniósł około 150zł, więc nieźle jak na wybicie 200l:) w październiku planowane na 50% kolejna próba, na którą, oczywiście jeśli dojdzie do skutku będę zapraszał zainteresowanych:) bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Powiem krótko:) Nieprawdopodobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Powiem krótko:) Nieprawdopodobne dla mnie nieprawdopodobna była pokrywa na wannę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Heh, no gratulacje , teraz sobie przypomnijmy pierwsze posty w tym wątku Zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 :o Gratuluję! Masz może jakieś zdjęcia z warzenia? Bardzo jestem ciekaw jak to się warzy piwo w wannie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 w październiku planowane na 50% kolejna próba, na którą, oczywiście jeśli dojdzie do skutku będę zapraszał zainteresowanych:) Wchodzę, jeśli zaproszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Cześć. Od razu mówiłem że się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Ja bym chętnie zobaczył jakieś zdjęcia przed złożeniem gratulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Cześć Ja bym chętnie zobaczył jakieś zdjęcia przed złożeniem gratulacji. Zarzucasz Kazikowi kłamstwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zdjęcia przydałyby się, jestem ciekawy i chciałbym to widzieć. Wanna gotującej się brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Cześć Ja bym chętnie zobaczył jakieś zdjęcia przed złożeniem gratulacji. Zarzucasz Kazikowi kłamstwo? Dlaczego zaraz kłamstwo? Może tylko sobie jaja z nas robi i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 A ja jestem chętny na butelczynę jeśli można. Piwa z wanny jeszcze nie piłem i ciekaw jestem jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 A ja jestem chętny na butelczynę jeśli można. Piwa z wanny jeszcze nie piłem i ciekaw jestem jak wyszło. Ja też chętnie bym tego spróbował.. Albo nie Niech Pieron pierwszy wypije :) Kazik - zarzuć fotki sprzętu i piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 moich zdjęć niestety brak(*), ale jak wyjdzie tak, że będzie następne warzenie jeszcze w tym roku, to jak pisałem zaproszę wszystkich chętnych, i na pewno zabiorę dokumentacje foto-techniczną butelkami mogę poczęstować, jak tylko uda mi się przywieść kolejną skrzynkę (*) kolega możliwe że robił jakieś zdjęcia telefonem, jakby jakieś miał, to od razu zamieszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się