Igorrodz Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Po dzisiejszym warzeniu zostało mi 7 litrów brzeczki o BLG wynoszącym 4°. Szybko policzyłem sobie, że aby uzyskać z tego 10°BLG trzeba dać jakieś 420g suchego ekstraktu słodowego - myślę, że nawet mniej bo podczas jej gotowania (warzenia) objętość, w związku z parowaniem, się zmniejszy. No dobrze, może coś z tym jednak zrobić lepszego np dodać 250g miodu zamiast s.e.s albo tylko z 80g ekstraktu, przefermentować i mocno nachmielić na aromat/smak (z niską goryczką) robiąc fajne piwo na lato? Jakie macie dla mnie podpowiedzi, pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Ta druga opcja chyba ciekawsza. Też myślę o zrobieniu takiego niskoalkoholowego piwa jako bazy do domowego radlera, tak aby w efekcie mieć coś poniżej 2% alko. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Wylej to, szkoda zachodu, nic dobrego z tego nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Wylać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Ja bym dodał ekstraktu. Kiedy dodałem miodu gryczanego, żeby podnieść BLG z 10 do 13, to w sumie wyszło piwo pachnące miodem, jednak w smaku dosyć wodniste. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Ewentualnie można odparować do 8-10 BLG i zostawić jako brzeczkę do startera drożdżowego. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Na to potrzeba mniej niż pół kilo słodu Chcesz poświęcić swój czas żeby uzyskać niepewny efekt i uratować coś co jest warte poniżej dwóch złotych? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Jak Ci czasu nie szkoda, to sprobuj. Przynajmniej sam sobie odpowiedz na swoje pytanie wypracujesz :-) Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Zrobię lekkie piwo miodowe. Policzyłem, że do podniesienia BLG z 4° na 10° dla tej objętości potrzebowałbym około 400 gram cukru LUB 600 gram suchego ekstraktu słodowego LUB 472 gram miodu. Tak więc zagotuję brzeczkę (tak wiem, coś tam odparuje), dam minimalnie chmielu na goryczkę plus trochę na aromat no i pół kilo miodu na ostatnie 10 minut gotowania. Fermentował będę drożdżami S-33 których część użyłem do cydru a część pozostała. Do trfermentacji w butelkach dam również miodu zamiast cukru, tu tylko pytanie ile? EDIT - znalezione na forum: 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu Edytowane 24 Marca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Robiłem latem piwo 4 BLG. Trochę rzuciłem chmielu na zimno. Wyszło fajne bezalkoholowe na lato. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Ewentualnie można odparować do 8-10 BLG i zostawić jako brzeczkę do startera drożdżowego. Chyba z jedno z najlepszych rozwiązań moim zdaniem. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Eksperyment z miodem nie jest zły, ewentualnie sok malinowy/truskawkowy (poczytaj wątek: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/?hl=smakowe) Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 można też kupić świeżego soku z jabłek i zrobić takie lekkie owocowe "para-piwko" nie wiem tylko, czy nie wyjdzie zbyt wytrawne - chociaż s33 nie schodzą zbyt nisko Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Eksperyment z miodem nie jest zły Zrobiłem, proszę oto receptura - Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 A to nie wyszło ci przypadkiem bardzo lekkie wino miodowe? Jeśli dobrze mniemam, to mniej więcej wychodziło by, że w tych 10 l 11 blg masz ze 2,5 litra brzeczki piwnej i 11 blg i 7,5 l brzeczki moidowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 bardzo lekkie wino miodowe? Zobaczymy jak zakończy się okres fermentacji burzliwej i popróbuję to, co powstało.Jeśli będzie dobre w smaku może zrobię dodatkowo cichą fermentację - planuję dodać trochę chmielu Huell Melon, ale to się zobaczy Fotorelacja: https://www.facebook.com/BrowarDomowyWolnosc/posts/440011736331194 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się