łysy ĄĘ Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Za jakieś 2-3 tygodnie powinny być akuratne do zbioru i do wrzucenia na cichą młode pędy sosny. Mam więc zamiar niedługo nastawić piwko w kierunku silnie żywicznym. Plan jest taki żeby kadź filtracyjną wyłożyć gałązkami jałowca, a na cichą hojnie dorzucić w/w pędów sosny. No i powstaje teraz kwestia chmielenia. Czy ładować na smak i na aromat typowo żywiczne chmiele, jak Simcoe i Eureka!, czy może jednak coś bardziej uniwersalnego żeby nie przedobrzyć z tym lasem? W grę wchodzą jeszcze chmiele Centennial, Citra, Chinook PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zbierz więcej pędów sosny i zrób dwie warki. Jedna z mocnym lasem, a z drugą pokombinuj z mocniejszym chmieleniem amerykańcami. Koniecznie też daj znać jak wyszło i które lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Za jakieś 2-3 tygodnie powinny być akuratne do zbioru i do wrzucenia na cichą młode pędy sosny. Mam więc zamiar niedługo nastawić piwko w kierunku silnie żywicznym. Plan jest taki żeby kadź filtracyjną wyłożyć gałązkami jałowca, a na cichą hojnie dorzucić w/w pędów sosny. No i powstaje teraz kwestia chmielenia. Czy ładować na smak i na aromat typowo żywiczne chmiele, jak Simcoe i Eureka!, czy może jednak coś bardziej uniwersalnego żeby nie przedobrzyć z tym lasem? W grę wchodzą jeszcze chmiele Centennial, Citra, Chinook PL. Na cichą? Nie boisz się o infekcję? Ja powiem szczerze dwa razy stosowałem pędy sosny i to w różnej formie - raz wyłożyłem kadź filtracyjną nimi oraz dodałem igły do gotowania. Efekt bardzo mizerny. Drugim razem użyłem domowego syropu z pędów - miodu tak zwanego do piwa i czuć było sosenkę, ale niestety piwo też było syropkowato nieprzyjemne. Teraz myślę żeby zrobić wywar z tych pędów i na takiej wodzie z nich dopiero robić piwo - wysładzać powstałym wywarem. Bałbym się dodawania takich czystych pędów na cichą - one pewnie zawierają sporo grzybów, pleśni, do tego zanieczyszczenia innego typu. Chyba że jakoś masz je zamiar macerować w wódzie czy coś. Co do chmielenia ja bym szedł w simcoe i eurekę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Jak pierwszy raz zobaczyłem ten wątek to przeczytałem IPA cuchnąca żywicą Też mam w planie wykorzystanie iglaka, młode gałązki sosny chciałem wykorzystać do filtracji pszenicznej ipy, czekam tylko aż urosną ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Czy ktoś mógłby zaproponować czasy i ilości chmielu dla simcoe i eureki? Wiśnia81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Czy ktoś mógłby zaproponować czasy i ilości chmielu dla simcoe i eureki? Po 20 g na whirpoola i coś tam na goryczkę na 25 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Na youtube jest film kopyra piwo warzy chyba fido i używa młodych pędów świerku polecam jako lekture przed warzeniem można dużo ciekawych informacji złapać z tego materiału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Podbijam temat Pędy w mojej okolicy są gotowe do zbioru, więc wykminiłem recepturę i proszę o opinie czy uwagi: Zasyp: Pale Ale 4kgCarahell 300gPszeniczny 300g Zacieranie: 67 stopni - 70 min 75 stopni - 4 min Wysładzane wywarem z wygotowanych pędów sosny.Chmielenie:Magnum 20g 60minSimcoe 20g WhirpoolEureka 20g WhirpoolWychodzi 21l, 12,1 Blg, 30 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 i tyle w temacie. luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 3 tygodnie ekstremalnej wiosny za nami a u mnie pędy sosny nie wyglądają na gotowe. Ja czekam aż zrzucą tę brązową łuskę. Dobrze robię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 3 tygodnie ekstremalnej wiosny za nami a u mnie pędy sosny nie wyglądają na gotowe. Ja czekam aż zrzucą tę brązową łuskę. Dobrze robię? Tak. łysy ĄĘ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Bałbym się dodawania takich czystych pędów na cichą - one pewnie zawierają sporo grzybów, pleśni, do tego zanieczyszczenia innego typu. Zastanawiam się jak to się ma do dodawania 1/4 porcji na 0 minut. Szczerze mówiąc u Fido widzę, że pędy świerku są czyste, natomiast pędy sosnowe, z których robiłem kilkukrotnie syrop zawierają często rzeczywiście sporo zanieczyszczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Ale dalej jest wrzucone do wrzątku co je odkaża co nie co - widocznie ubija co trzeba. Możesz obmyć pędy z grubsza mocnym strumieniem zimnej wody, a same pędy potraktować dodatkowo starsanem. Wydaje mi się to zbędne patrząc na sposób warzenia Fida. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się