Belzebub Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) pewnie, miałem po prostu na myśli mniejsze odchylenia od wymiaru, w założeniu chodziło mi o to, że tworząc oś wałka wystarczą "domowe" sposoby zwymiarowania. edit : sam mam bicie na jednym wałku, bo trzeba było najpier zamocować oś a później na tokarce przejachać a tak się niestety nie stało. Śruta zadowalająca (też ze względu na czas mielenia). Edytowane 14 Września 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 @Belzebub, z czego te wałki (chyba nie pisałeś) i jakich narzędzi trzeba, żeby wykonać takie zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 wałki - z racji tego, że śrutownik jest są z pręta ze zwykłej stali, zas te zębatki ojciec określił się, że są "napawane" czyli pewnie jest to spaw (albo coś w tym stylu) i wyradełkowane zęby. Zapytam go o cały proces to napiszę co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 ...zębatki ojciec określił się, że są "napawane" czyli pewnie jest to spaw (albo coś w tym stylu) i wyradełkowane zęby... Tak, ktoś mający pojęcie o obróbce metali pewnie wie jak takie rzeczy zrobić. Dla mnie laika, wykonanie moletowanych wałków z zakończeniami zębatymi to kosmiczna technologia, stąd rozmyślania nad zewnętrznymi zębatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 ale zęby od zewnętrznej strony obudowy to dobry trop, bo mając zęby po wewnętrznej stronie musiałem zrobić zabezpieczenie, by nie zostwała sie tam sód, bo blokowało korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Może ktoś spyta jakiegoś ślusarza czy wykonałby partię kilkudziesięciu moletowanych wałków z zębatkami, jeżeli cena byłaby rozsądna to byłoby sporo chętnych. Na oko wydaje mi się jednak że kosztowałoby to ok. 100 zł za wałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Coder ja zapytac mogę, tylko znając życie każdy chciałby mieć inny wymiar. Także projekt pewnie nie do zrealizowania. A no i oczywiście wchodzi w grę jedynie stal KO ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Co do betonu wykonał bym to poprzez pręt metalowy z dospawanymi wąsami wsadzonymi do formy zalanej betonem tylko teraz nie wiem z czego zrobić formę żeby zachować osiowość. Wiadomo że przy betonie średnica wałków odpowiednio duża ale to problem formy bo materiał względnie tani Formę do walków z betonu możesz zrobić ze zwykłej rury kanalizacyjnej PCV Sam mam taki pomysł ale zastanawiam się nad rozmiarem 75 a 110 Jejski radzi zrobić większe wałki Następnie chcę cyrklem z desce zaznaczyć odpowiednią średnice, w środku wywiercić otwór 10mm W otwór wkręcam pręt gwintowany (szpilka) 10mm i skręcam ją nakrętkami Na całość nakładam formę, zalewam betonem a z góry dodatkowo nakładam drewniany krążek z wywierconym otworem dla uzyskania maksymalnej pionowości Lepszego pomysłu nie mam Na dzień dzisiejszy chcę aby śrutownik był napędzany ręcznie, bez zębatek z wykorzystaniem łożysk Planowałem zrobić pewną regulację ale już wiem, że 1,5 mm między wałkami wystarczy Mój śrutownik ma być najprostszą konstrukcją a jeśli coś nie wyjdzie będę dalej kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Coraz ciekawiej rozwija się wątek wałków wykonanych z betonu. Jaka mieszanka (rodzaj cementu, piasku, dodatki, modyfikatory) będzie dobra do takiego zastosowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Coraz ciekawiej rozwija się wątek wałków wykonanych z betonu. Jaka mieszanka (rodzaj cementu, piasku, dodatki, modyfikatory) będzie dobra do takiego zastosowania? Myślę, że nie potrzeba tu wielkich cudów Proporcja cement - piasek 1-3 wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Proporcja cement - piasek 1-3 wystarczy zastanawiam się nad dodatkiem kleju do płytek ceramicznych celem uzyskania większej twardości i gładkości powierzchni - pytanie, czy to tak zadziała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 nam chodzi o to żeby powierzchnia nie była gładka. Jakbyśmy chcieli gładką to po co nacinać stalowe wałki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 nam chodzi o to żeby powierzchnia nie była gładka. Jakbyśmy chcieli gładką to po co nacinać stalowe wałki? ok, a co z twardością? Szorstkość powierzchni można by wymusić przeszlifowaniem wewnętrznej powierzchni formy. Z założenia betonowe wałki powinny mieć większą średnicę niż ryflowane metalowe. Ta średnica, oraz wspólny napęd, ma powodować możliwość pracy bez dużej szorstkości powierzchni. Myślę, że zastosowanie dodatku, który poprawiłby twardość betonu, wpłynie na wolniejsze zużywanie się wałków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 wykonałem taki śrutownik na panewkach i niestety nie chodzi projekt stoi w miejscu szukam wykonawcy zębatek , jeśli chodzi o koszt wałków to nie więcej niż 30zł może 35 ale zwykłe , po pary śrutowaniach i tak zachodzą mąką więc nie wiem czy jest sens z kwasówki też jest możliwość kwota nie powinna być wyższa niż 70 zł ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 projekt stoi w miejscu szukam wykonawcy zębatek A może zastosować zębatki rowerowe i połączyć je łańcuchem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 projekt stoi w miejscu szukam wykonawcy zębatek A może zastosować zębatki rowerowe i połączyć je łańcuchem... to jest świetny pomysł możesz zrobić odpowiednie przełoożenie nawet tylko wałki musiały by być odpowiednio grube, żeby dopasować zębatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 ...koszt wałków to nie więcej niż 30zł może 35 ale zwykłe.... z kwasówki też jest możliwość kwota nie powinna być wyższa niż 70 zł ... Ceny podajesz w miarę rozsądne, uściślij tylko za sztukę/parę i czy wymiar tak duży jak prezentowałeś na zdjęciach (mniejsze powinny być tańsze!). Miałem Cię o detale popytać w Rzeczce, ale się nie stawiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 A może zastosować zębatki rowerowe i połączyć je łańcuchem... Tylko wtedy walce będą się kręciły w jedną stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 A może zastosować zębatki rowerowe i połączyć je łańcuchem... Tylko wtedy walce będą się kręciły w jedną stronę Jakieś zaćmienie na mnie przyszło :o Jasne, że tak nie może to działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 A może zastosować zębatki rowerowe i połączyć je łańcuchem... Tylko wtedy walce będą się kręciły w jedną stronę chyba żeby łańcuch w ósemkę założyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Też myślałem o zębatkach rowerowych i łańcuchu jednak zastosuję to rozwiązanie dopiero wtedy gdy brak przełożenia napędu nie zda egzaminu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 nie no na 8 nie zwiniecie przecież łańcucha, trzeba by zastosować rozwiązanie Rubezahla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 A gdyby tak zaszaleć tak jak na obrazku? 1 i 2 bez regulacji, 4 przesuwana, pasek napinany podobnie jak pasek rozrządu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Tak sobie czytam te wszystkie posty i dochodzę do wniosku że zostaję przy Porkercie :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Cześć. Kombinujecie jak konie pod górę z pustym wozem. Zapytajcie seniorroberto ile razy wymieniał gumową uszczelkę która napędza drugi wałek. I przeliczcie ile nakładu pracy czy tez kasy pójdzie na zrobienie zębatek a naped drugiego wałka można zrobić kawałkiem gumki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi