Switala18 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Uważyłem ostatnio witbira z gotowego zestawu słodów. W recepturze był opis dwóch tygodni fermentacji burzliwej. Początkowe BLG wynosiło 12. Jutro mija czas i BLG wynosi 6. Mam zapytanie czy zostawić jeszcze na tydzień, ponieważ czasami słyszę jeszcze tak zwane bulgnięcie ?? W smaku wyczuwalne jest nagazowanie Czy rozlewać na cichą?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. opeciarz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 W tej sytuacji należy stanąć w bliskiej odległości od fermentora, otworzyć instrukcję, przeczytać ją na głos tak aby drożdże wyraźnie usłyszały, że jutro mają zakończyć pracę. Marcin Wojtczuk, WithoutStress, bukaJ i 6 innych 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ja bym trzymał jeszcze z tydzień w tym samym wiadrze. Jeśli mamy doradzić bardziej szczegółowo, podaj temperaturę fermentacji (i jak się wahała przez te 2 tygodnie) i rodzaj użytych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 i rodzaj użytych drożdży. i inne szczegóły dotyczące zacierania, zasypu itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Gdy w przepisie jest duży udział surowca niesłodowanego to zdarza się że nie wszystkie cukry uda się rozłożyć w ciągu np. godziny zacierania, robiłeś próbę jodową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zostawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Jeżeli chodzi o temperatury to w przedziale 18-22 stopnie. Fermentor był w kuchni pod stołem. Fakt próby jodowej nie robiłem. Przyznam się bez bicia 5 Warka bez próby jodowej. Może przenieść fermentor w niższą temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Jak już to w wyższą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Uważyłem Może problem w tym, że kolega zamiast zacierać słód to wyciągnął wagę i te słody zważył? Sorry za trolling i sugeruję poprawę błędu... crusher 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zostawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Damianek czepiasz się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Uważyłem Może problem w tym, że kolega zamiast zacierać słód to wyciągnął wagę i te słody zważył? Sorry za trolling i sugeruję poprawę błędu... Myślałem, że każdy już się przyzwyczaił do tego, że ludzie nałogowo piszą z błędami. Ale ja jeszcze się nie przyzwyczaiłem, że poprawiają ich ludzie, którzy sami tłuką błędy. Przepraszam za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Uważyłem ostatnio witbira z gotowego zestawu słodów. W recepturze był opis dwóch tygodni fermentacji burzliwej. Początkowe BLG wynosiło 12. Jutro mija czas i BLG wynosi 6. Mam zapytanie czy zostawić jeszcze na tydzień, ponieważ czasami słyszę jeszcze tak zwane bulgnięcie ?? W smaku wyczuwalne jest nagazowanie Czy rozlewać na cichą?? Jeżeli chodzi o temperatury to w przedziale 18-22 stopnie. Fermentor był w kuchni pod stołem. Fakt próby jodowej nie robiłem. Przyznam się bez bicia 5 Warka bez próby jodowej. Może przenieść fermentor w niższą temperaturę. Uporządkujmy trochę, bo są nieścisłości. Masz 18stC w kuchni pod stołem? Powiedzmy że masz 22st C. To znaczy że piwo fermentowało w temp 24-26st C.To górna granica drożdży do witbiera, może będzie ok a może będzie taki nieprzyjemny posmak ordynarnego alkoholu. Zobaczysz. Natomiast dla drożdży to dobrze. Czym zmierzyłeś Blg? 50% odfermentowania po 2 tygodnaich w tak wysokich temperaturach fermentacji oznacza że był jakiś bardzo duży problem z zacieraniem albo zadaniem drożdży. W jaki sposób zadałeś drożdże? W jakiej temperaturze uwadniałeś, jaka objętość startera, jaka różnica temperatur pomiędzy brzeczką a starterem, jaka temp. brzeczki? Drożdże które doznały szoku termicznego lub szoku osmotycznego (np. od uwodnienia w czymś słodkim) mogą źle pracować, np. być wrażliwe na gwałtowne ochłodzenie brzeczki. Mnie to raczej wygląda jak fermentacja która utknęła a bulknięcia wynikają z tego że CO2 się powoli ulatnia z ciepłego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 A wiec BLG mierzyłem balingometrem wynosiło na początku 12 po dwóch tygodniach 6. Starter drożdże uwodnione w szklance 3/4 przegotowanej wody ostudzonej do temp. pokojowej zadane do brzeczki o temp. 28 stopni. Na poczatku przez 3-4 dni fermentacja burzliwa później pojedyncze bulgnięcia. Teraz przestało pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A wiec BLG mierzyłem balingometrem wynosiło na początku 12 po dwóch tygodniach 6. Starter drożdże uwodnione w szklance 3/4 przegotowanej wody ostudzonej do temp. pokojowej zadane do brzeczki o temp. 28 stopni. Na poczatku przez 3-4 dni fermentacja burzliwa później pojedyncze bulgnięcia. Teraz przestało pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Pytanie co dalej?? Po tygodniu odfermentowało do 5 BLG. Czy zostawić jeszcze?? Wzruszyłem fermentor ale nie słyszałem już bulgotania. Po 3 tygodniach przelałem na cicha. BLG nie spadło poniżej 5. W przepisie jest 80g. glukozy. Czy w tym przypadku dać mniej??? Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Switala18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Jakaś podpowiedz?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Z tego co widzę dalej nie padła informacja jaki to szczep drożdży, więc nie wiem jakich porad oczekujesz skoro nie dostarczasz podstawowych danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Drożdże suche safale s-33. Uwodnione przed zadaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Czyli tak jak myślałem. Butelkuj, one lubią tak płytko schodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 A co z dawkowaniem cukru/glukozy w recepturze jest 80 g. do rozpuszczenia w 500 ml. wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Użyj kalkulatora, kilka linijek niżej jest wątek na ten temat. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się