seevin Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Planuję zrobić swojego pierwszego stouta, wybór padł na Brewdoga. Rozważam PARADOX ISLAY oraz OLD WORLD RIS, planuję skorzystać z receptury przedstawionej przez Brewdoga - obie załączam do postu. Mam kilka pytań: - czy zacier mam robić tylko w jednej temperaturze, czy na ostatnie 5-10 minut podnieść o 10 stopni? - jak dużą warkę mogę przygotować dysponując garnkiem 30l? - jak długo powinna trwać fermentacja burzliwa i cicha dla każdego z tych piw? - czy dodanie płatków dębowych wiąże się z koniecznością wcześniejszego ich przygotowania (macerowanie), czy wrzuca się je do fermentora prosto z paczki? - potrzeba dwóch saszetek drożdży, czy jedna wystarczy? Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jeśli to jest Twoj pierwsze piwo, to każde z tych piw jest za trudne na pierwszą warkę - a Twoje pytania sugerują że nie wiesz na co się porywasz. Imperial Stout czy RIS będzie robił Ci wiele problemów technicznych w czasie zacierania, filtracji i wysładzania, a nad fermentacją takiego potwora nie będzie łatwo zapanować. Na pierwsze warki zrób sobie jakieś American Pale Ale, ew. Dry Stouta, jeśli koniecznie chcesz ciemne. Co do pytań technicznych: 1) Nie ma w recepturze, ale tak, warto podnieść temperaturę - zacier będzie miał mniejszą lepkość i łatwiej się będzie filtrować. 2) Warzyć możesz nawet i ze 25 litrów brzeczki, może nawet więcej - ja w podobnym garnku, z duszą na ramieniu, gotowałem jakieś 27 litrów (odparowało do 25l) - ale to była APA 12 BLG. Jeśli ten sam garnek będzie Ci służyć za kadź zacierną, to granicą jest ok 9 kg słodu w 18-20 litrach wody, ale tego jest mega dużo, jest mega gęste, cholernie źle się miesza. 3) Do skutku, drożdże nie mają harmonogramu. Dla tych piw lekką ręką daj miesiąc w fermentorze, odpuść zlewanie na osobną cichą. Chyba że chcesz wrzucać te płatki, to wtedy po minumum trzech tygodniach zlej piwo znad drożdży (ale pomiar BLG wcześniej i tak jest wskazany) i dodaj te płatki. 4) Odnośnie płatków - jeden rabin powie tak, inny powie nie. Jeśli jesteś paranoikiem czystości (a powinieneś być), zalej je na parę dni jakąś dobrą wódą, a potem razem z nią do wiadra; jeśli nie jesteś, to odważ ile potrzeba i też prosto do wiadra. ALE - jeśli te płatki mają dać jakąkolwiek wartość poznawczą, to przed dodaniem płatków warkę podziel na pół i tylko do jednej części daj płatków. 5) Dwie saszetki UWODNIONYCH drożdży to absolutne minimum, dobrze dać więcej, a prawidłowo - wcześniej zrobić inne piwo, a te mocarze fermentować zebraną z niego gęstwą - drożdży będzie dużo, zdrowe i zahartowane. Po Twoich pytaniach widać, że porywasz się z motyką na słońce - bezpiecznie, korzystnie (i pewnie smaczniej) będzie, jak zaczniesz od czegoś łatwiejszego. Dużo tu na forum się widzi tematów - "pomocy, moje pierwsze piwo poszło nie tak, czy muszę je wylać do kibla, czy mogę jeszcze je uratować". Powodzenia! dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie wiem jakie masz doświadczenie w warzeniu, ale nie rzucaj się na risa, bo może Cię to przerosnąć. Polecam Foreign extra stouta od Dori: http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_(dori) Przepis sprawdzony i z pewnością będzie dobry (o ile nic nie skopiesz ). Co do reszty pytań: -W garnku 30l spokojnie zatrzesz i uwarzysz 20l warke. -Fermentacja trwa tak długo aż się skończy, uwarzysz, zadaj drożdże i zapomnij na minimum 2 tygodnie o fermentorze. Po tym czasie mierz blg i możesz bawić się w przelewanie do drugiego wiadra aby dać jakieś dodatki. - płatki można stosować w różny sposób. Ciekawe efekty osiąga się macerując je w dobrej jakości bourbonie lub whisky, a następnie dodaje się je do wiadra na czas leżakowania. - Ilość drożdży zależy od mocy piwa oraz czy jest to ale czy lager. Wpisz w Google "mrmalty" to jest odpowiednie narzędzie do wyliczania potrzebnej ilość i drożdży. Edit. Kolega paradox był szybszy Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zacząłem pisać ale koledzy mnie uprzedzili, więc króciutko. Jako pierwsze piwo z zacieraniem zdecydowanie wybierz inny styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Nie chcę wyjść na mądralę ale patrząc na Twoje pytania moim zdaniem zdecydowanie warto zastanowić się nad czymś łatwiejszym albo jeszcze dużo poczytać bo pytania są podstawowe i ogólne. Te RISy walające się obecnie na półkach sklepów rozpalają wyobraźnię ale warto zapoznać się z podstawami zanim cokolwiek się uwarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisnia-Brew Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Cześć. Też zastanawiałem się nad warkami z książeczki brewdoga. Odpowiadając na twoje pytania 1) Na ostatnie 5-10 minut podnieś temperaturę zacieru do 76-78 stopni. W tej temperaturze należy przeprowadzić wysładzanie. 2) Standardowy stosunek ilości wody do ziarna to 3 kg / L. Dla 7,71 kg ziarna w Paradox Islay: ilość wody do zacierania 23.1 L, a całkowita objętość zacieru 30.8 L. Ilość gotowanej brzeczki wyniesie 26.4 L. Dlatego przeskalowałbym ten przepis na 15 L lub kupił większy garnek . 3) Tak długo jak się nie skończy 4) Też jestem ciekawy na jakiej zasadzie użytkownicy forum dodają płatki dębowe. Czekam na odpowiedzi 5) Do obliczenia ilości drożdży służy ta strona http://www.mrmalty.com/calc/calc.html. Dla warki 15 L 19 BLG piwa ALE wystarczy jest jedna saszetka drożdży suchych (chyba, że masz mieszadło magnetyczne potrzebne do zrobienia starteru drożdzowego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 A ja tylko zwrócę uwagę na to iż nawet gdy przepis jest zaje..., sprzęt jest zaje..., surowce z najwyższej półki, drożdże hiper super i warunki najlepsze jakie mogą być to piwo będzie do du...y gdy piwowar do du...a je uwarzy I nie rzecz tylko w wiedzy, ale również w doświadczeniu, którego z książek się nie wyczyta (z internetów również). Poradzę tylko to samo co wszyscy wyżej warzyć, czytać, warzyć i warzyć, a nie na siłę od razu strać się być zajefanym piwowarem warzącym tylko zajefajne piwa wg zje...tych przepisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seevin Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Uwarzyłem i zabutelkowałem już jedno pale ale, kilka dni temu rozpocząłem fermentację ipy. Póki co wszystko szło w miarę ok, kilka wątpliwości udało mi się rozwiać podczas warzenia tych dwóch piw, więc pomyślałem że na trzecie piwo dam radę zrobić risa, na którego mam ochotę. Jeśli jednak większość głosów jest za tym żeby jeszcze się wstrzymać, to pewnie jest to lepszy pomysł. O czas fermentacji pytam orientacyjnie, bo za niecałe dwa miesiące wyjeżdżam i musiałbym mieć pewność że zdążę to rozlać. Przemyśle jeszcze temat, ale rozumiem żezaproponowany wyżej dry stout jest prostszą opcją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisnia-Brew Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Również polecam na początek ten przepis: http://www.wiki.piwo..._Chrapek_(dori) Piwko jest rewelacyjnie, warzyłem je już 2 razy. Dodatkowo gęstwę z tej warki możesz później wykorzystać do RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Wybrałeś takie piwa które potrzebują dużo czasu aby były dobre do picia. Imho bez sensu robić jako jedno z pierwszych piw coś takiego, jeśli będziesz je mógł zacząć próbować za pół roku a rozkoszować się nim będziesz za rok dwa czy tam 3 lata. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Czy gęsta z S04 ruszy stouta z przepisu Dori? (20blg) Czy wskazane są nowe drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Świeża gęstwa najlepsza. Czemu miałaby nie ruszyć? Pamiętaj o odpowiedniej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Gęsta ma 4tygodnie, przechowywana tak jak trzeba. Pytam o blg bo 20 to nie jest mało i trochę ciężej jest to ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Masz rację dlatego do takich piw właśnie zaleca się wykorzystywanie gęstwy, najlepiej świeżej... 4 tygodnie to już kiepsko, ja nigdy z takiej nie korzystałem, najdłużej tydzień a ogólnie staram się tak warzyć żeby przy przelewaniu na cichą zadawać od razu z fermentora, ale pewnie znajdziesz takich, którzy używają 4 tygodniowych gęstw, wybór należy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Również jako początkujący piwowar przymierzam się do warzenia stout(4 warka). Podoba mi się proponowany powyżej przepis Dori lecz mam tylko obawę, że przy takim zasypia na 20l to osiągnięcie 17blg będzie graniczyło z cudem. Próbowałem wprowadzić ten przepis na brewness.com i dla brzeczki nastawnej 20l przy wydajności 75 wychodzi mi max 14 blg. Można z tego wyciągnąć 17blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Na https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/wychodzi 20L 15Blg. Na 17 Blg potrzebujesz wydajność 84%. Jeśli nie osiągasz takiej wydajności, dosyp słodu bazowego i będzie ok. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Po jakim czasie od butelkowania stout z przepisu Dori nadaje się do picia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Mój FES 17 blg najlepszy było po około 8 miesiącach choć po 3, 4 był już całkiem dobry. Później nastąpiło lato, w piwnicy zrobiło się za ciepło i piwo szybko się utleniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się