udarr Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Ja robiłem 100% pale ale na ten przykład i przy następnym nic a nic bym zasypu nie zmieniał, zacieranie oczywiście na wytrawnie. Także podzielam zdanie BK. Szkoda tylko, że tyle pracy kosztowało mnie to piwo bo zacierałem 15kg na dwa razy, wykorzystałem wyłącznie brzeczkę przednią i gotowałem łącznie 4h więc dokładnie cały dzień wyjęty z życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Więc tak, portery bałtyckie są wodniste przy takim space odysey 2028. Picie piwa 28blg sprawia trudność i więcej niż 0.3l męczy? to dziwne bo wypiłem 3x space odysey w godzinę-dwie i było mi mało. Nie chcę RIS'a 30blg warzyć, nie przepadam za jego aromatem. NIE chcę piwa estrowego. Jeśli te w34-70 po zrobieniu z nich gęstwy dają radę zrobić 12% to dobrze. 30 - 24 = 6 Jak zostanie 6BLG to będzie idealnie. Będę refermentował, ale nie oczekuję dużego nagazowania, nawet go nie chcę w sumie. Edytowane 15 Maja 2017 przez Przemall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Więc tak, portery bałtyckie są wodniste przy takim space odysey 2028. Picie piwa 28blg sprawia trudność i więcej niż 0.3l męczy? to dziwne bo wypiłem 3x space odysey w godzinę-dwie i było mi mało. Nie chcę RIS'a 30blg warzyć, nie przepadam za jego aromatem. NIE chcę piwa estrowego. Jeśli te w34-70 po zrobieniu z nich gęstwy dają radę zrobić 12% to dobrze. 30 - 24 = 6 Jak zostanie 6BLG to będzie idealnie. Będę refermentował, ale nie oczekuję dużego nagazowania, nawet go nie chcę w sumie. Ale sobie to policzyłeś aż się łezka w oku kręci... Zdajesz sobie sprawę jak bardzo naiwne jest wierzyć że to Ci tak wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Wziąłeś pod uwagę kwestię zacierania w 62°C ? To że przy bardzo mocnych piwach słody karmelowe jeśli już dajesz to wręcz homeopatycznie ? To wszystko ma wpływ na odfermentowanie. Używałem Entaris Ferm Perlage Wziąłem pod uwagę to, że na S-04, US-05, Scotishach i jakiś Mangrovach (chyba M07, M03 i M84) schodził niżej (zazwyczaj z bardzo podobnym zasypem milda warzę 1-2 razy do roku), więc z mojego doświadczenia są to zdecydowanie drożdże słabo odfermentowujące (zresztą spodziewałem się tego, dlatego wybrałem je do Milda) Wysyłaj, zobaczymy czy takie dobre wyszło edit: Zresztą Twoje drożdże to blend Cerevisiae Saccharomyces + Bayanus Saccharomyces, a to już inna bajka. Jeśli te w34-70 po zrobieniu z nich gęstwy dają radę zrobić 12% to dobrze. 30 - 24 = 6 Jak zostanie 6BLG to będzie idealnie. BTW Ten wzór nie działa dla mocnych piw (powyżej 20°Blg), np przy takim odfermentowaniu, wg BS miałbyś 14,5% alk. Edytowane 15 Maja 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Przy OG 30 i FG 6 spodziewałbym się raczej 15-16% ABV także Twoje drożdże padną już znacznie wcześniej i robota będzie nieskończona, piwo zapewne marne i ulepkowe. Edytowane 15 Maja 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Do tej pory używałem suchych Enartis Perlage. Można powiedzieć, że jestem zadowolony. Są bezproblemowe, w miarę czyste w profilu ( w sensie nie dają dużo ostrej alkoholowości czy siarki ). Dają za to lekką i przyjemną owocowość kojarzącą się z winem. Od paru miesięcy w Browamatorze dostępne są płynne szczepy szampańskie z White Labs. Do RISa jeszcze nie używałem (tylko do cydru), ale następnym razem na pewno spróbuję. W zimie będę chciał coś mocnego uwarzyć, trochę staram się śledzić te tematy. To tak odnośnie refermentacji mocnego piwa, z tego tematu: http://www.piwo.org/topic/22794-risbw-30-blg-a-dro%C5%BCd%C5%BCe-szampa%C5%84skie/?do=findComment&comment=427934 Edytowane 15 Maja 2017 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Do tej pory używałem suchych Enartis Perlage. Można powiedzieć, że jestem zadowolony. Są bezproblemowe, w miarę czyste w profilu ( w sensie nie dają dużo ostrej alkoholowości czy siarki ). Dają za to lekką i przyjemną owocowość kojarzącą się z winem. Od paru miesięcy w Browamatorze dostępne są płynne szczepy szampańskie z White Labs. Do RISa jeszcze nie używałem (tylko do cydru), ale następnym razem na pewno spróbuję. W zimie będę chciał coś mocnego uwarzyć, trochę staram się śledzić te tematy. To tak odnośnie refermentacji mocnego piwa, z tego tematu: http://www.piwo.org/topic/22794-risbw-30-blg-a-dro%C5%BCd%C5%BCe-szampa%C5%84skie/?do=findComment&comment=427934 No robiłem risa z przepisu dagome... po roku się nie nagazował a alko daje tak że ojojojojoj.... - słowem obrzydliwy wyszedł. Na mój gust za dużo cukru a za mało bazowego słodu. Nie zgodzę się też że perlage nie siarkują, ale biorąc pod uwagę czas potrzebny na fermentację siarka schodzi. Edytowane 15 Maja 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemall Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Więc powie ktoś jak mogę dolniakami odfermentować 30 BLG? Czy nie ma takiej opcji. I jak liczyć % alkoholu powyżej 20BLG Edytowane 16 Maja 2017 przez Przemall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Zrób lekkie piwo, zbierz z niego odpowiednią ilość gęstwy i fermentuj, jak sam nie stestujesz to się nie dowiesz, a te opinie, że piwa o takim ballingu nie mają sensu pomiń milczeniem. Na koniec możesz dodać uwodnione drożdże winne, żeby mieć jakieś szanse na refermentację - ja używam do tego Fermivin LS2 (dodaje je na jakiś tydzień-dwa przed rozlewem, żeby ewentualnie jeszcze miały chwilę dojeść). Pilnuj temperatury, zacznij w dolnym zakresie, dobrze napowietrz brzeczkę i tyle. Jak lubisz gęste, pełne piwa to balling w okolicach 30 będzie ok. Na górniakach zazwyczaj takie piwa zatrzymują mi się w okolicy 10 blg i jest idealnie. Wytrzymałość na alkohol podawana przez producenta ma się nijak do rzeczywistego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Robiłem Imperial Porter 27,2°blg na gęstwie S-23. Zszedł ciut poniżej 10°blg. Drożdże padły, nagazowania po roku brak. Pomimo tego piwo zajęło 6 miejsce na KPD PSPD 2016. Piłem kilka piw z tej kategorii uplasowanych wyżej i pamiętam, że ktoś miał całkiem fajnego ok. 32°blg więc jak widać można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Czy przechowywanie portera w 15st. ale stała temp.przez cały rok się uda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) Właśnie piję Portera Bałtyckiego popełnionego przez browar Staropolski. I pozwolę sobie na pytanie. 1. czy Porter baltycki się liczy z amerykańskim chmielem hallrtauer? 2. niby piszą 180 dni leżakowanie, ale czuć bardzo mocno alkohol wręcz spirytus 3. nie piszą czy filtrowane i w rzeczywistości takie jakby mało gęste. i to by było na tyle. Jeżeli ktos mi podpowie o moich wątpliwościach proszę. Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 A teraz takie drugie co prawda nie Porter ale DRY STOUT popełniony przez browar Wąsosz Wg mnie. Powinno być mocniejsze. Wodniste i takie jakby bez wyrazu. Malo gęste. Co o tym sądzicie. Nie wiem nie znalazłem takiej strony pod Tytułem "ocena piw" ew. "chwalimy bo dobre" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Dry stout to jest taki wodnisty, mało gęsty cienkusz. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Ale się rozpisałem. Byłem tez w browarze ROCH (pod Bolkowem) Wybór piw 3-y rodzaje butelkowego, ale tego ze względu na opinie nie kosztowałem (może błąd) ale za to (Dzięki ci o Panie) zakosztowałem ich piwa z nalewaka (tego nie mieli w butelkach) CIEMNE ZE SMRECZYNĄ- REKORD ŚWIATA oprócz Krzyśkowego i mojego ciemnego Tak pysznego piwa dawno nie piłem i APE z cytrą jako chmielem głównym też b.dobre. Prośba do admina. Jeśli zły wątek to proszę to przenieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Czy przechowywanie portera w 15st. ale stała temp.przez cały rok się uda? Jak na razie MÓJ PORTER ma się dobrze. Dojrzewa i jest coraz wyraźniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się