INTseed Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Pierwszy raz robie cydr z soku 100% i podczas mierzenia blg stwierdziłem że za kwaśny jest. Zakupiłem ksylitor aby go dosłodzić. Czy on jest tak samo słodki jak cukier? Tzn. jeśli do herbaty wsypuję jedną łyżkę cukru to aby osiągnąć taką samą słodycz ksylitolu też tyle? Ile dodajecie tak z ciekawości ksylitolu do soków tłoczonych na litr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Czy on jest tak samo słodki jak cukier? Tzn. jeśli do herbaty wsypuję jedną łyżkę cukru to aby osiągnąć taką samą słodycz ksylitolu też tyle? Literatura podaje, aby stosować go w proporcji 1:1 (tak też go używałem). W moim subiektywnym odczuciu jest trochę mniej słodki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Imho to ksylitol niezbyt się nadaje. Jak ktoś go nigdy nie jadł to po paru butelkach cydru będzie miał sraczke Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Imho to ksylitol niezbyt się nadaje. Jak ktoś go nigdy nie jadł to po paru butelkach cydru będzie miał sraczke Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Kiedyś musi być ten pierwszy raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Z tego co czytałem - co potwierdzają moje odczucia organoleptyczne - jego slodkosc wynosi 3/4 słodkości cukru. Jeśli cydr jest mocno kwaśny, proponuję dawkę 8-10g/0,5l cydru, żeby uzyskać balans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 moje doświadczenia z robieniem cydru kartonikowego wskazują że przy 12 g/but cydr robi się wyraźnie słodki, przy dawkach 4-8 g robił się półwytrawny-półsłodki (w moim odczuciu). Przy czym swoje najlepsze kartoniki wówczas robiłem na Rivivie z Biedry, dość nijakiej, nie oszukujmy się, i drożdżach cydrowych marki NoName No i smak układa się z czasem - po kilku tygodniach w butelkach nawet niedosłodzona wersja łagodniała na tyle, by była smaczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Polak Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Z mojego doświadczenia, Cydr z ok 6g ksyllitolu w pól litrowej butelce raptem przecina lekko wytrawność. Wyczuwalny jest tylko jeżeli ma się porównanie z tym samym cydrem bez ksylitolu. Jeżeli nie, spokojnie można stwierdzić, że to cydr wytrawny bez dodatku cukru niefermentowalnego. Przy czym należy zaznaczyć, że mowa tu o cydrze świeżym, otwartym dwa tygodnie po butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się