19Mateusz87 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Warka #25 09.02.2012 Pils 13°Blg Piwo powędrowało do kega, 1,5 l do flaszek z 6 g cukru. Smak bardzo chmielowy, zapach cudowny, kolor jasna miedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Warka #28 09.03.2012 Pils 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 3,7 kg Słód monachijski I 0,3 kg Słód melanoidowy 0,3 kg Słód pszeniczny 0,2 kg Chmiel Perle 130 g Drożdże Bohemian Lager (gęstwa) Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 68°C + 80 g Perle 63°C - 10' 72°C - 40' 76°C - 10' -> filtracja + 50 g Perle Gotowanie: Czas gotowania: 30' Objętość końcowa: 21,5 l / 16°Blg Wydajność: 77% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 8°C UWAGI: - kolejne piwo chmielone na etapie zacierania i filtracji. Coraz częściej stosuję właśnie taką metodę. Czuję, że smak chmielu jest intensywniejszy, łagodniejszy i po prostu smaczniejszy. Zobaczymy jak w gotowym piwie będzie mi smakowało takie chmielenie. Jedno jest pewne, chmiel szybko się kończy - zauważyłem z moim aerometrze przesunięty papierek, teraz muszę dodawać około 5°Blg, aby wiedzieć jaki jest prawidłowy pomiar. Jeszcze kilka warek i kupuję porządny na następny sezon bo ten z Bio**** jest do niczego, może i tani ale cena sama mówi o jakości - piwo chłodzone przez kilka godzin w piwnicy - dodałem 6 l wody do brzeczki, aby osiągnąć 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Sprawdź ten aerometr bo coś ostro ci wydajność skoczyła. Tylko pogratulować jeśli pomiar prawidłowy. Prawie 28l - 12Blg z 4,5kg słodu, echh jeszcze długa droga przede mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Sprawdź ten aerometr bo coś ostro ci wydajność skoczyła. Tylko pogratulować jeśli pomiar prawidłowy. Prawie 28l - 12Blg z 4,5kg słodu, echh jeszcze długa droga przede mną W wcześniejszych warkach też już miałem podobną wydajność. Błąd mógł być popełniony przy pomiarze objętości brzeczki. Przed mierzeniem gęstości sprawdziłem aerometr w wodzie. Taka wydajność jest do osiągnięcia przy odpowiednim drobnym śrutowaniu i długim wysładzaniu. Filtracja z wysładzaniem trwa u mnie około 1,5 godz. lub nawet więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Warka #26 24.02.2012 Porter Bałtycki 24°Blg Warka przelana na cichą po 19 dniach burzliwej. Gęstość spadła do 10°Blg, smak piwa przyzwoity jak na ten etap. Wydaje mi się, że przesadziłem z lukrecją, czuję jej smak bardzo, bardzo wyraźnie Mam nadzieję, że piwo ułoży się na tyle, że smak lukrecji złagodnieje. Gęstość wysoka, nawet za wysoka, ale potrzebowałem gęstwy, aby ratować inne piwo. Szkoda tylko, że drożdże są po tak mocnym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Warka #28 09.03.2012 Pils 12°Blg W związku z tym, że fermentacja nie ruszyła, dodałem świeżej gęstwy Munich Lager po Porterze Bałtyckim. Nie wiem na ile to pomoże, ponieważ drożdże są z nieznanej generacji, sam ich używałem w kilku warkach, poza tym pochodzą z mocnego piwa. Jeśli to nie pomoże to brak mi pomysłów co dalej. Smak brzeczki nienaganny, chyba dużo się nie zmienił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Warka #28 09.03.2012 Pils 12°Blg W związku z tym, że fermentacja nie ruszyła, dodałem świeżej gęstwy Munich Lager po Porterze Bałtyckim. Nie wiem na ile to pomoże, ponieważ drożdże są z nieznanej generacji, sam ich używałem w kilku warkach, poza tym pochodzą z mocnego piwa. Jeśli to nie pomoże to brak mi pomysłów co dalej. Smak brzeczki nienaganny, chyba dużo się nie zmienił. Fermentacja ruszyła praktycznie po kilkunastu godzinach a teraz jedzie na całego. Korzystam z ostatnich dni niskiej temp. w piwnicy i kończę z dolniakami. Szkoda, bo plan sezonu nie został wykonany. Reszta warek będzie chyba na drożdżach górnej fermentacji. Jeszcze dwa miesiące warzenia i prawdopodobnie nastąpi wakacyjna przerwa. Ewentualnie skuszę się na lekką pszeniczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Warka #27 29.02.2012 Weselne 11°Blg Warka przelana na cichą po 21 dniach burzliwej. Gęstość spadła do 4°Blg - trochę mało jak na taki czas fermentacji, chyba że brzeczka nie miała 11°Blg tylko odrobinę więcej Muszę wyrzucić ten wadliwy aerometr, bo sam nie wiem jakie piwo uwarzyłem Piwo zacierane w następujący sposób: słód wsypujemy do 14 litrów wody o temp. 70°C 65°C - 20' 72°C - 40' 76°C - 10' -> filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Warka #27 29.02.2012 Weselne 11°Blg Piwo zabutelkowane po 22 dniach cichej z dodatkiem 80 g cukru / 18,5 l. Gęstość ostatecznie spadła do 3°Blg. Warka #28 09.03.2012 Pils 12°Blg Warka uratowana, smakuje i pachnie wyśmienicie, gdybym nie wiedział, nigdy bym nie przypuszczał, że po tygodniowym opóźnieniu w starcie fermentacji trzeba było dodać nowej gęstwy z innego szczepu i tak to piwo smakuje. Piwo powędrowało na cichą po 29 dniach burzliwej, gęstość spadła do 2,5°Blg. Zmierzyłem temp. w piwnicy. W dalszym ciągu mam 11°C. W zasadzie 2 tyg. można jeszcze warzyć dolniaki, ale z braku czasu muszę sobie to odpuścić. Reanimowałem swój cukromierz. Pomysł sam w sobie banalny. Spiłowałem czubek papierem ściernym. Kiedy dostałem się do środka, delikatnie cienkim drucikiem podciągnąłem skalę cukromierza do góry. Sprawdziłem ile wskazuje w temp. 20°C, przykleiłem skalę super klejem w odpowiednim miejscu, spiłowany czubek zalałem woskiem i mam nowy cukromierz Reanimacja trwała 10 minut. Wolałbym zalakować otwór, ale ratowałem się tym co miałem. Jestem zadowolony, bo wiem jakie mam teraz prawidłowe odczyty. Sprawdzę w najbliższym czasie Portera Bałtyckiego. Musiałem go przelać na cichą dość wcześnie, miał wtedy 10°Blg, chyba że miał mniej bo wiedziałem już, że cukromierz na pewno źle wskazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Warka #26 24.02.2012 Porter Bałtycki 24°Blg Po 46 dniach cichej zszedł na 8°Blg. Do refermentacji dodałem 110 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Cześć Będzie ulepek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Będzie, będzie Chcesz buteleczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Warka #28 09.03.2012 Pils 12°Blg Piwo zabutelkowane wczoraj po 21 dniach cichej z użyciem 125 g cukru / 27 l. Gęstość nie zmieniła się, cukromierz wskazał 2,5°Blg. Jest to kolejne piwo na moje wesele. Jeśli szczęście dopisze, to wyjdzie dobre piwo jak na swoją historię (późny start, dodanie gęstwy innego szczepu, długa fermentacja). Na dzień dzisiejszy smakuje dobrze, zobaczymy za miesiąc lub dwa jak smak się zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 (edytowane) Warka #29 24.06.2012 Pszeniczne 12°Blg Surowce: Słód pszeniczny 2,5 kg Słód pilzneński 2,0 kg Chmiel Perle 40 g Drożdże WB-06 1/3 paczki Zacieranie: Słód pszeniczny wsypujemy do 8 litrów wody o temp. 47C + 20 g Perle 45°C - 30' ->6 litrów wody o temp. 75°C + 2,0 kg słodu pilznenskiego 63°C - 20' 72°C - 10' 76°C - 10' -> filtracja + 20 g Perle Gotowanie: Czas gotowania: 30' Objętość końcowa: 22,5 l / 16°Blg Wydajność: 72% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 23°C UWAGI: Dodano 3,5 l wody do uzyskania 12°Blg. Edytowane 24 Czerwca 2012 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Przedziwna receptura. Czytam czytam i się dziwię . Jestem ciekaw efektów końcowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 E tam Dla mnie jest to wszystko klarowne bo wiem co robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Warka #29 24.06.2012 Pszeniczne 12°Blg Piwo odfermentowało do 2,5°Blg po 7 dniach fermentacji. Przelane do kega i 12 butelek z nadzieją, że nagazuje się do poziomu 2 v/v. Oczekiwałem, że znajdę w tym piwie dużo bananów, jak zwykle jest mnóstwo goździków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, dziś rozpoczną nowy sezon warzenia piwa. Przez ostatnie miesiące nie miałem czasu nawet napić się piwa a co dopiero je warzyć. Na chwilę obecną mam wszystko w miarę poukładane, więc mogę przystąpić do warzenia. Browar przeszedł drobne zmiany. Największą zmianą jest nowy członek zespołu, moja żona Agnieszka Wczoraj śrutowaliśmy słód, dzisiaj będziemy warzyć. Poza tym, zbudowałem mieszadło z silnika do wycieraczek. W najbliższym czasie będę musiał nabyć porządny śrutownik. Wszystkim Piwowarkom i Piwowarom życzę najlepszych warek w tym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 No, wreszcie! Wiater już hulał w Rybnickim Browarze. Fajnie, że znowu ruszacie Pozdrowienia dla Nowej Piwowarki w regionie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Zdradź jeszcze jak udało Ci się przekonać do pracy w browarze nowego członka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Cześć Trzy tygodnie temu w Makowie Podhalańskim byłem świadkiem jak Agnieszka przysięgała być z Mateuszem na dobre i na złe a więc również przy warzeniu piwa. Dzięki Wam za zaproszenie bawiłem się wybornie. Samych udanych warek życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Warka #30 17.10.2012 Pale Ale 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 3,5 kg Słód Caramunich I 0,4 kg Słód Caramunich III 0,6 kg Chmiel Perle 70 g Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 70 °C 68°C - 60' 76°C - 10' + 70 g Perle -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Objętość końcowa: 30 l / 12°Blg Wydajność: 84% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 16°C UWAGI: Dodano wody do uzyskania 12°Blg. Brzeczka schłodzona do temp. 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Warka #30 17.10.2012 Pale Ale 12°Blg Brzeczka wczoraj wieczorem zaczęła fermentować. Zapowiada się ciekawe piwo. Zdradź jeszcze jak udało Ci się przekonać do pracy w browarze nowego członka ? Specjalnie nie musiałem namawiać żony do współpracy Czasami, wieczorami sobie piwkujemy i zastanawiamy się co uwarzyć następnym razem Cześć Trzy tygodnie temu w Makowie Podhalańskim byłem świadkiem jak Agnieszka przysięgała być z Mateuszem na dobre i na złe a więc również przy warzeniu piwa. Dzięki Wam za zaproszenie bawiłem się wybornie. Samych udanych warek życzę Cieszę się, że impreza się udała i jeszcze raz dziękuję za obecność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Specjalnie nie musiałem namawiać żony do współpracy Czasami, wieczorami sobie piwkujemy i zastanawiamy się co uwarzyć następnym razem Fajnie . Zazdroszczę Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 70 °C 68°C - 60' 76°C - 10' + 70 g Perle -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Objętość końcowa: 30 l / 12°Blg Rozumie, że gotowanie skrócone z racji braku chmieli, 70g Perle do zacieru da znikomą goryczkę. To piwo to eksperyment czy już robiłeś tak wcześniej ? Jaki efekt zamierzasz osiągnąć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Z tego co wiem, Mateusz już znacznie wcześniej chmielił zacier - ponoć uzyskuje przez to szlachetniejszą, pełniejszą goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się