19Mateusz87 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Warka #14 16.02.2011 Pils Perłowy 14 °Blg A więc wszystko od początku. Przyniosłem fermentator z piwnicy, otworzyłem i zauważyłem białawą błonkę na powierzchni piwa. Pomyślałem, że to infekcja tlenowców i że to przez dodanie chmielu na cichą. Błonka była bardzo mała z dwoma bąbelkami. Chmiel pływał po powierzchni i pewnie dlatego piwo było zainfekowane. Ogólnie warka pachnie ładnie chmielem ale smakuje jakby mniej goryczkowo sprzed cichej fermentacji. Innych nieprawidłowości w smaku nie stwierdziłem. Całość przelałem przez pieluchę tetrową, w ten sposób pozbyłem się pływającego chmielu. Przygotowałem kompot chmielowy z 20 g chmielu Challenger. W zasadzie woda nie wrzała a była podtrzymywana na lekkim ogniu. Po godzinie przelałem kompocik przez pieluchę, schłodziłem i dodałem do piwa. Goryczka się polepszyła ale cudów nie ma, wszystko smakuje trochę inaczej. Poprzedni pils na tych samych drożdżach był o niebo lepszy. Piwo było na cichej 24 dni. Do rozlewu dodałem 110 g cukru / 20 l. Pils został rozlany do kega Pepsi i 2 butelek. Będę miał przynajmniej jakieś próbki do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Dzięki Adam za plusika. Tobie szczególnie się należał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Warka #15 09.03.2011 Maliniok 14 °Blg Piwo zabutelkowane z dodatkiem 110 g cukru. Gęstość początkowa warki to 14°Blg, po burzliwej było 3,5. Dodałem 1,4 litra soku malinowego, gęstość wynosiła wtedy 10°Blg i spadła do 4. Piwo jest łagodne w smaku, troszkę chmielowe. Wyczuwam w nim przyjemny aromat malinowy, w smaku jest mniej malinowe. Kolorek też ma ładny bo taki lekko czerwony. Trochę przeraża mnie moc, bo z moich wyliczeń wynika, że piwo to ma 8,7% alk. Nie taki był plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 No w planie z tego co pamiętam było kobiece piwo, wyszło piwko do szybkiego zwalania kobiet z nóg. Daleko od planu nie odszedłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 No w planie z tego co pamiętam było kobiece piwo, wyszło piwko do szybkiego zwalania kobiet z nóg. Daleko od planu nie odszedłeś W sumie racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Warka #16 12.05.2011 Cristal Blue Wheat Beer 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 1,5 kg Słód pszeniczny 1,5 kg Chmiel Lubelski 25 g Bavarian Wheat 100 ml gęstwy Zacieranie: Słód wsypujemy do 12 litrów wody o temp. 48°C 47°C - 5' 64°C - 10' 72°C - 45' 76°C - 10' -> filtracja Wysładzanie: 15 l wody użytej do wysładzania o temp. 75°C 23 l 9°Blg Chmielenie: Czas gotowania: 60' Lubelski 25 g od początku Objętość końcowa: 19 l Wydajność: 79% Fermentacja: Drożdże zadane w 25°C Fermentacja burzliwa w 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Warka #16 12.05.2011 Cristal Blue Wheat Beer 12°Blg Po 12 godzinach widziałem pierwsze oznaki fermentacji. Aktualnie w fermentatorze widać piękną pianę na ponad 10 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Warka #16 12.05.2011Cristal Blue Wheat Beer 12°Blg Po 12 godzinach widziałem pierwsze oznaki fermentacji. Aktualnie w fermentatorze widać piękną pianę na ponad 10 cm Super cieszę się Mateusz. Tej gęstwy miałem malutko a chętnych wielu, ciekawe jak Porterowi ruszyły bo dostał jeszcze mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Warka #16 12.05.2011Cristal Blue Wheat Beer 12°Blg Po 12 godzinach widziałem pierwsze oznaki fermentacji. Aktualnie w fermentatorze widać piękną pianę na ponad 10 cm Super cieszę się Mateusz. Tej gęstwy miałem malutko a chętnych wielu' date=' ciekawe jak Porterowi ruszyły bo dostał jeszcze mniej[/quote'] Zastanawiam się tylko czy temp. fermentacji jest ok. Wahałem się miedzy moim pokojem a piwnicą, gdzie mam 16°C, ale ostatecznie padło na pokój. Myślę, że wyższa temp. wytworzy więcej bananów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 ciekawe jak Porterowi ruszyły bo dostał jeszcze mniej ...a Porter zagotował świeżutkiej brzeczki i zrobił se starter po 5 godzinach w litrowej krauzie już jak w mrowisku i zapaszek idzie po całej chałupie... Do wieczora ciężko będzie je tam utrzymać Warzę za godzinę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 (edytowane) Warzę za godzinę! W piątek trzynastego ? Edytowane 13 Maja 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 To będzie piwo życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 ciekawe jak Porterowi ruszyły bo dostał jeszcze mniej ...a Porter zagotował świeżutkiej brzeczki i zrobił se starter po 5 godzinach w litrowej krauzie już jak w mrowisku i zapaszek idzie po całej chałupie... Do wieczora ciężko będzie je tam utrzymać Warzę za godzinę! Będzie dobrze trzymam kciuki W rybniku wszyscy wajzyna warzą Ignac tyż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 No tak, Ignac też warzy pszeniczne i jest zaskoczony wydajnością : z 8,5 kg słodów wyszło 50l. 15 Blg i to przed chmieleniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 ciekawe jak Porterowi ruszyły bo dostał jeszcze mniej ...a Porter zagotował świeżutkiej brzeczki i zrobił se starter po 5 godzinach w litrowej krauzie już jak w mrowisku i zapaszek idzie po całej chałupie... Do wieczora ciężko będzie je tam utrzymać Warzę za godzinę! Będzie dobrze trzymam kciuki W rybniku wszyscy wajzyna warzą Ignac tyż To chyba będzie trzeba zorganizować weizenowe spotkanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Że się pochwalę... Uzyskałem dziś rekordowy czas: 4,5h od momentu zadania słodów do odholowania zatkanego fermentatora w ustronne miejsce Aż dziw bierze! Dwa piwa w ciągu doby. Jak tam u Was, Panowie? PS To kiedy ta waizen-biesiada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Że się pochwalę... Uzyskałem dziś rekordowy czas: 4,5h od momentu zadania słodów do odholowania zatkanego fermentatora w ustronne miejsce Aż dziw bierze! Dwa piwa w ciągu doby. Jak tam u Was, Panowie? PS To kiedy ta waizen-biesiada? U mnie też szybko poszło bo w 5 godzin, zazwyczaj cały proces zajmuje mi 6 godzinek Jeśli o mnie chodzi to za 2 tygodnie mam wolny weekend Jak biesiada to tylko przy wolnym dniu Ostatnio było super u Krzyśka, impreza się rozkręciła a ja musiałem zbierać się do pracy No i w dodatku w tym dniu byłem driverem a mój pomocnik degustatorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Właśnie degustuję Twojego portera... Zmiażdżyłeś. Przejechałeś po prostu po moich ulubionych sklepowych porterach jak walcem. Obszerniejsza relacja później, ale właśnie skorygowałeś moje plany warzelnicze na najbliższy czas. Jak tu uwarzyć tego z 50 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Właśnie degustuję Twojego portera... Zmiażdżyłeś. Przejechałeś po prostu po moich ulubionych sklepowych porterach jak walcem. Obszerniejsza relacja później, ale właśnie skorygowałeś moje plany warzelnicze na najbliższy czas. Jak tu uwarzyć tego z 50 litrów? Cieszę się bardzo. Porter jest dość młodym piwem, ciekaw jestem jak będzie smakował kiedy stuknie mu pół roku A 50 litrów portera chyba nie uwarzysz tak łatwo W kegu dałoby radę ale trochę mniej niż planujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Warka #16 12.05.2011 Cristal Blue Wheat Beer 12°Blg Warka przelana na cichą po 7 dniach, zeszła do 3°Blg. Myślałem, że uzyskam więcej bananowych aromatów. Wprawdzie goździków jest mało i taki był mój cel, ale nie ma tego na czym mi najbardziej zależało. Wina pewnie leży po stronie zacierania. Przerwa w temp 47' zepsuła wszystko. Temperatura mi podskoczyła a efekty tego właśnie widać. Przerwa trwała zaledwie 5 minut. W poprzednim pszeniczniaku podobny czas wystarczył aby uzyskać ładny bananowy bukiet. W tamtym czasie temp. była na poziomie 44°C. Zobaczymy jak piwo będzie smakowało po nagazowaniu. Drożdży było bardzo mało. Planuje zrobić mały eksperyment tzn. zlałem drożdże do butelki i zakapslowałem. Poczekam powiedzmy do jesieni a potem zrobię starter aby namnożyć jeszcze żyjące drożdżaki. Może w ten sposób uda mi się je uratować przez dłuższy czas. Zastanawiam się tylko czy butelkę przetrzymywać w lodówce czy w piwnicy, gdzie już niedługo będę miał temp. pokojową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Warka #16 12.05.2011Myślałem, że uzyskam więcej bananowych aromatów. Wprawdzie goździków jest mało i taki był mój cel, ale nie ma tego na czym mi najbardziej zależało. Wina pewnie leży po stronie zacierania. Przerwa w temp 47' zepsuła wszystko. Temperatura mi podskoczyła a efekty tego właśnie widać. Przerwa trwała zaledwie 5 minut. W poprzednim pszeniczniaku podobny czas wystarczył aby uzyskać ładny bananowy bukiet. W tamtym czasie temp. była na poziomie 44°C. gozdzikow jest malo bo wlasnie miales krotka przerwe ferulikowa (~44°C) - temperatura ta o ile mi wiadomo nie odpowiada za aromaty bananowe a co do braku aromatow bananowych to w jakiej temp zachodzila fermentacja? moze miales za niska? swoja droga jak chcesz miec duzo bananow to uzyj stefanow, nawet w opisie szczepu bavarian wheat masz -> "W porównaniu z Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen drożdże te produkują mniej aromatu bananowego, za to więcej cytrusowego." http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/677 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 wykopalem starsza dyskusje, tam zgoda podal 3 sposoby na banany: Były już na ten temat dyskusje, jak poszukasz, to znajdziesz. Rekapitulując, na "banany" ma wpływ: * temperatura fermentacji (wyższa -> więcej estrów) * ilość zadanych drożdży (mniej drożdży -> więcej estrów) * stres podczas fermentacji (nagły szok, np. dodanie glukozy -> więcej estrów) Ale i tak strzelasz tylko w kierunku drzwi stodoły, a czy trafisz, to już inna historia. doczytalem ze temp miales w burzliwej 22°C , wiec moze za duzo drozdzy? no i tak jak pisalem 3056 daja mniej bananow, swoja droga ciekawe tez ktore to bylo pokolenie bo jesli dobrze pamietam z kazdym kolejnym pokoleniem zdolnosci drozdzy do wytwarzania estrow sie zmniejszaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Wszystko fajnie, sebpa, ale - o ile mi wiadomo - Mateusz fermentował drożdżami Wyeast 3638 Bavarian Wheat, a Ty piszesz o 3056. Nie ten szczep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Wszystko fajnie, sebpa, ale - o ile mi wiadomo - Mateusz fermentował drożdżami Wyeast 3638 Bavarian Wheat, a Ty piszesz o 3056. Nie ten szczep. hmmm, jak bavarian to uznalem ze powszechnie dostepne 3056.... sorry jesli rzeczywiscie uzyles 3638 to szczep ok, niemniej tak jak pisalem wczesniej, moze ich za duzo bylo? albo za bardzo juz wymeczone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Warka #16 12.05.2011Cristal Blue Wheat Beer 12°Blg Planuje zrobić mały eksperyment tzn. zlałem drożdże do butelki i zakapslowałem. Poczekam powiedzmy do jesieni a potem zrobię starter aby namnożyć jeszcze żyjące drożdżaki. Może w ten sposób uda mi się je uratować przez dłuższy czas. Zastanawiam się tylko czy butelkę przetrzymywać w lodówce czy w piwnicy, gdzie już niedługo będę miał temp. pokojową. zrobiłem tak z drożdżami po wicie,po 4 miesiącach w lodowce otworzyłem i wywaliłem,smród straszny jak z rury kanałowej,to samo miałem z zamrożonych w glicerynie (te same). może miałem jakąś infekcje...,zobaczysz za jakiś czas co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się