kantor Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Jak ktoś zgłębia temat piw dzikich, to całkiem ciekawa dysertacja doktorska o analizie związków obecnych w lambikach. "Characterization of aroma and flavor compounds present in lambic (gueuze) beer"Katherine A Thompson Witrick https://vtechworks.lib.vt.edu/bitstream/handle/10919/19203/Witrick_KA_D_2012.pdf?sequence=1 Edytowane 1 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 A już myślałem, że doktorat piszesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Nie moja działka Chociaż cały czas mnie zastanawia czy w Polsce, w jakichś katedrach Technologii Fermentacji wykonuje się podobnie ciekawe badania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Nie moja działka Chociaż cały czas mnie zastanawia czy w Polsce, w jakichś katedrach Technologii Fermentacji wykonuje się podobnie ciekawe badania. We Wrocławiu podczas kursu sędziowskiego na wydziale Technologi Piwowarstwa przy Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego rozmawialiśmy trochę czym się głównie tam zajmują - zresztą mieliśmy wykład z profesorem to obecnie głównie o surowcach niesłodowanych do piwa. Próbują robić słód z roślin strączkowych, gryki itp. W sumie trochę nuda dla nas. Więc wątpię żeby mieli środki na badanie fermentacji spontanicznej. Są zajęcia różne laboratoryjne ale opierające się na ogólnikach z tego co udało mi się wyczytać na uczelnianych korytarzach. Technicznie takie badania raczej powinny przeprowadzać osoby starające się o stopień naukowy, ale z tego co widać po forum większość osób obrało sobie za tematy bardziej socjologiczną część piwowarstwa i co chwile są ankiety na temat porównania rynku rzemieślniczego, a koncernowego i inne tego typu. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Raczej nikt nie będzie się zajmował niszą niszy jaką w Polsce są lambiki. W sumie to chyba dobrze świadczy o uczelni, że nie zajmuje się sprawami oderwanymi od rzeczywistości, a rzeczywistością jest jak najtaniej wyprodukowany eurolager. Nie wiem jak ze słodowaniem grochu, ale z gryki to słód się robi, chyba były nawet w Polsce piwa komercyjne z udziałem tego słodu. Co do tych socjologów piwowarstwa. Nie mam pojęcia jakie są tematy prac magisterskich na kierunkach związanych z piwowarstwem, ale ciężko pytać praktyków o tematy związane z teorią i badaniami naukowymi, których wykonanie pewnie trochę kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Raczej nikt nie będzie się zajmował niszą niszy jaką w Polsce są lambiki. W sumie to chyba dobrze świadczy o uczelni, że nie zajmuje się sprawami oderwanymi od rzeczywistości, a rzeczywistością jest jak najtaniej wyprodukowany eurolager. Nie wiem jak ze słodowaniem grochu, ale z gryki to słód się robi, chyba były nawet w Polsce piwa komercyjne z udziałem tego słodu. Co do tych socjologów piwowarstwa. Nie mam pojęcia jakie są tematy prac magisterskich na kierunkach związanych z piwowarstwem, ale ciężko pytać praktyków o tematy związane z teorią i badaniami naukowymi, których wykonanie pewnie trochę kosztuje. Na ale na tym polega zdobycie stopnia naukowego Ja też musiałem wyłożyć kasę do moich badań do pracy magisterskiej. Najprościej jest przeprowadzić ankietę i na jej podstawie robić "badania" i napisać pracę, takie wyniki da się zawsze nagiąć. Ale to nie temat do tego. Po to jest kierunek Technologia Piwowarstwa, żeby wymusić takie prace naukowe. Ja to bym z chęcią poczytał np. o powstawaniu kwasu ferulowego jakieś sensowne badania i inne w podobnym stylu. Z gryki owszem były słody, tak samo z kukurydzy, ale badania polegają na jak najefektywniejszym wykorzystaniu danego surowca w piwie (koncernowym i nie). Krzyżują odmiany, żeby jak najlepiej wykorzystać grykę, kukurydzę, a teraz też łubin, groch czy nawet fasolę. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) We Wrocławiu podczas kursu sędziowskiego na wydziale Technologi Piwowarstwa przy Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego rozmawialiśmy trochę czym się głównie tam zajmują - zresztą mieliśmy wykład z profesorem to obecnie głównie o surowcach niesłodowanych do piwa. Próbują robić słód z roślin strączkowych, gryki itp. W sumie trochę nuda dla nas. Jak patrzyłem na granty i otwarte przewody doktorskie w UR w Krakowie to podobnie. Raczej nikt nie będzie się zajmował niszą niszy jaką w Polsce są lambiki. W sumie to chyba dobrze świadczy o uczelni, że nie zajmuje się sprawami oderwanymi od rzeczywistości, a rzeczywistością jest jak najtaniej wyprodukowany eurolager. Nie wiem jak ze słodowaniem grochu, ale z gryki to słód się robi, chyba były nawet w Polsce piwa komercyjne z udziałem tego słodu. Proszę, słodowanie gryki to "rzeczywistość"? W eurolagerze będą używać, przecież gryka jest droższa niż jęczmień? Te badania są niszowe, tylko nie w tym kierunku jaki by był "interesujący" Zresztą nie należy ograniczać się tylko do krajowego rynku, w tej pracy dostali próbki z Lindemansa, chociaż badania były w US. No i praca badawcza nie powinna służyć tylko optymalizacji kosztowej technologii. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ja na szczęście nie dokładałem się do mojej pracy magisterskiej, ale trochę nasiedziałem się w laboratorium. Chodziło mi bardziej o to, że na forum, gdzie większość stanowią praktycy nikt nie będzie szukał danych badawczych, bo szuka ich albo w laboratorium, albo w literaturze specjalistycznej. W USA to przynajmniej te lambiki robią. Może jest tak jak pisze Undeath, coś tam skrzyżują i wyjdzie im jakaś Übergryka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Całkiem ciekawa przeglądówka o Brettach na open accessie: "Brettanomyces yeasts — From spoilage organisms to valuable contributors to industrial fermentations" Jan Steensels, Luk Daenen, Philippe Malcorps, Guy Derdelinckx, Hubert Verachtert, Kevin J.Verstrepen http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160515001865 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się