kedyz Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Czołem! Będę robił wita na s-33. Proszę o radę tych co używali tych drożdży do wita, jaką temperaturę fermentacji nastawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 http://www.piwo.org/tags/forums/s-33/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedyz Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) http://www.piwo.org/tags/forums/s-33/ kurde, wpisywałem w wyszukiwaniu s-33 i wychodziło 0 wyników. dzięki edit: ale odpowiedzi na moje pytanie to tam nie znalazłem Pinta robi swoje witbiry na s-33. Ostatnio piłem witbira na FM Białe Walonki i ten profil aromatyczny mi nie odpowiada. Za bardzo fenolowe, ja bym wolał żeby aromat szedł w kierunku owoców. Główny profil aromatyczny chcę uzyskać w moim witbirze z przypraw (kolendra, skórki cytrusów), a drożdże żeby to ewentualnie uzupełniały, ale owocowo właśnie. Producent podaje, że s-33 daje neutralny profil zapachowy, ale skoro drożdże te są używane to witbira, to pomyślałem, czy nie poprowadzić fermentacji w wyższej temperaturze niż te standardowe 18-20 stopni. Nigdy nie fermentowałem na s-33 i nigdy nie fermentowałem w wyższym zakresie temperatur, dlatego proszę o radę. Blg początkowe 12-13. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez kedyz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Po co w wyższej? Ja bym fermentował nawet w niższej. Myślę, że 16-17C będzie ok. Główny problem z S-33 jest taki, że strasznie płytko odfermentowują przez co wity na nich nie są tak rześkie jakby mogły być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wattad Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Witam , robiłem wita z zestawu wyszło 11blg drożdże s-33 start fermentacji 16C i stopniowo podnosiłem do 19C , odfermentowalo do 4 BLG wyszło według BS 3,7% abv, juz ich nie użyje to wita radził bym cos innego , aktualnie testuje S-33 do cydra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Jeśli chcesz wita na sucharkach, to spróbuj Brewferm Blanche, całkiem przyzwoite witki oparte na przyprawach mi na nich wyszły. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Jedyne "rozsądne" suche drożdże do Witka z jakimi się spotkałem to Gozdawa Classic Belgian Witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Jedyne "rozsądne" suche drożdże do Witka z jakimi się spotkałem to Gozdawa Classic Belgian Witbier. Potwierdzam. Szczególnie nie polecam S-33, słabo odfermentują i piwo jest za słodkie jak dla mnie. Do wita używam już tylko płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiecha Opublikowano 1 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 (edytowane) Robiłem niedawno wibiera na sucharach Mangrove Jacks M21 Belgian Wit i wyszło całkiem fajne piwko - chociaż w moim odczuciu bardziej przyprawowe niż owocowe. Odfermentowały z 10,5 blg do 2,5 bez żadnych problemów. Edytowane 1 Września 2017 przez Wiecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 1 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 A mi wyszedł całkiem zacny na T-58. IMHO smaczniejszy niż w przypadku S33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 dwa witty na s33 i obydwa kiepskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 A ja robiłem witka na s-33, fermentowany w 17 stopniach i wyszedł fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Robiłem niedawno wibiera na sucharach Mangrove Jacks M21 Belgian Wit i wyszło całkiem fajne piwko - chociaż w moim odczuciu bardziej przyprawowe niż owocowe. Odfermentowały z 10,5 blg do 2,5 bez żadnych problemów. mam to samo doświadczenie - american witbier wyszedł całkiem zacny, choć potrzebował czasu, by chmiel dobrze ułożył się z drożdżami. Nie pamiętam odfermentowania, ale był całkiem rześki, choć z pewnością nie wodnisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 A zeby nie mnozyc watkow o Witoldzie, zapytam tutaj: zamierzam nastawic wita z receptury Dori (dostepnej na Wiki), ale nie dostalem platkow pszennych. Pszenicy tez nie mam - no nieurodzaj po prostu... Mam za to platki orkiszowe - w sumie tez pszenica... Moge sobie je skleikowac i bedzie dobrze, czy jak radzicie, panie i panowie szlachta? Drozdze beda, niestety, suchary (Brewferm Blanche), wybacz @Dori ze tak sponiewieralem Twoj przepis :-) Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Jasne, że może być, może się okazać jeszcze lepsze, sprawdź sam sredstvom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 W sumie "wszystkie chwyty dozwolone" byle to była pszenica niesłodowana Rzecz w tym by dostarczyć białek z tej pszenicy. Może być i kasza manna, a nawet mąka pszenna tylko pytanie czy to jesteśmy w stanie potem przefiltrować. sredstvom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Podziekowal slicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedyz Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Dzięki wszystkim za głosy. Jak pisałem w pierwszym poście zrobiłem na s-33. Było tak na 13 litrów po gotowaniu: Amount Fermentable PPG °L Bill % 1.27 kg German - Pilsner 38 1.6 48.5% 1.1 kg Flaked Wheat 34 2 42% 0.25 kg Flaked Oats 33 2.2 9.5% 2.62 kg Total Amount Variety Type AA Use Time IBU 20 g Saaz Pellet 4.3 Boil 60 min 19.28 9 g Saaz Pellet 4.3 Boil 10 min 3.15 20 g Saaz Pellet 4.3 Boil 0 min Amount Name Type Use Time 24 g Fresh Citrus zest (cytryna + z 2 limonki) Spice Boil 5 min. 7 g Crushed coriander seed Spice Boil 5 min. Warzyłem 05.09. Zacieranie na lenia, ustawiło się na 64 stopniach. Blg: 11.5 - 12 Temperatura fermentacji (brzeczki): 18-19.5 stopni. W zasadzie po 5 dniach było przefermentowane. Blg zeszło do 2.5 - 3 Rozlałem 18.09., nagazowanie 2.4 vol Spostrzeżenia przy rozlewie: jest tak jak chciałem jeśli chodzi o słodyczkę . Odbiór piwa będzie raczej słodki, ale w przyjemnych granicach. W aromacie skórka cytryny z lekka limonką, tak samo w smaku, kolendra gdzieś tam w tle majaczy, ale niewyraźnie. Jest więc owocowo (cytrusowo) od przypraw i do tego odpowiednia pełnia. No jest tak jak chciałem, gdyby mi tu weszły jakieś fenole od drożdży to nie byłbym zadowolony, bo nie lubię. Zobaczymy jak będzie dalej. Jeszcze raz dzięki. Pozdro Edit: jeśli chodzi o drożdże to ja jestem zadowolony, przy tym balingu dały pełnię trafiającą w me gusta i jednocześnie nie ma tu żadnych fenoli. Natomiast z rzeczy nie będących głównym, przedmiotem tego postu to dodam, że za dużo tej skórki cytryny i chyba nie udało mi się samego zestu zetrzeć. Efekt jest taki, że jest taka cierpkość tej białej części cytryny, a sam smak skórki cytryny jest przytłaczający i sztuczny w odbiorze. Edytowane 9 Października 2017 przez kedyz Piwo po refermentacji gotowe do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się