pavulonek Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 To oczywiste, że jeśli dasz na niełożyskowany wał siłe prostopadle do jego osi to się powyciera. Wliczono w koszty Dlatego kręcę ręką a nie wiertarką. wtey mam wyczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 To oczywiste, że jeśli dasz na niełożyskowany wał siłe prostopadle do jego osi to się powyciera. Wliczono w koszty Dlatego kręcę ręką a nie wiertarką. wtey mam wyczucie. Właśnie przy kręceniu korbą zamiast wiertarką ta siła będzie działać mocniej. Najgorzej będzie przy kole pasowym jeśli wał nie zostanie podparty z drugiej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Ale jeśli wiertarka nie będzie umocowana, to jest morderstwo. Trzymając ją ręką też przecież dobrze nie wyczujesz punktu "0". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Dlatego, też 'śrutownik - młynek do maku' jest sprzętem zastępczym i należy jak najszybciej wyposażyć się w śrutownik lub gniotownik, najlepiej o budowie zapewniającym posag wnukom i dalszym pokoleniom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 A widzisz! To ja mam ten model. Wywaliłem sprężynę i jakoś ten słód wygląda. Z tą sprężyną, nawet przy najszerszej szczelinie (regulowanej poprzez 'mocniejsze' dokręcenie korby), słód mieliło na pył. Zobaczymy przy większym śrutowaniu na stancji po Nowym Roku No i przetestowałem. Wydajność to TRAGEDIA. Fakt, że nigdzie mi się nie spieszyło, ale 4,5kg słodu pilzneńskiego śrutować od 15 do 20:30 to lekka przesada. Słód do tego wyszedł bardzo nierówny - sporo mąki i całego ziarna. Aż się boję filtracji, chociaż sporo łuski ocalało Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieswy Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Kręciłeś ręcznie? Bo mnie interesuje jak długo (jednorazowo) może pracować wiertarka? Nie ważne, sprzężona ze śrutownikiem czy młynkiem do maku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 ja mielę wiertarką na porkecie i 12 kg i ledwo się ciepła robi. Porządna NRDowska rzecz takich już nie robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieswy Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Wiktorze, a podasz jeszcze w jakim tempie? Kiepsko sprecyzowałem pytanie i wyszło nam zakrzywienie czasowagowe. Ja pracuję cyklami 40 sekund tarcia - 40 odpoczynku. Wiertarka z supermarketu spożywczego - jedyna porządna jaką mam. Chucham na zimne i pewnie dlatego też robi się ledwie ciepła. Nie chcę przeprowadzić crash testu. Zanim pojawią się śrutowniki, muszę jeszcze trochę słodu zmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Kręciłeś ręcznie? Bo mnie interesuje jak długo (jednorazowo) może pracować wiertarka? Nie ważne, sprzężona ze śrutownikiem czy młynkiem do maku... Ręczna robota Piwo MUSI wyjść genialne! W tle puściłem sobie zaniedbane seriale, to mogłem sobie pozwolić na marnotrawstwo czasu Edit: Co do wiertarki to myślę, że trzeba zbadać to eksperymentalnie podczas pracy - każdy model będzie zachowywał się inaczej. Spotykałem się z wiertarkami, które mieszały zaprawy w wiadrach i innymi, które nie dawały rady przewiercić otworu w kwasówce (chociaż teoretycznie był to ten sam model kupiony w trochę innym terminie) Wiertarka się grzeje - chwilka przerwy i tyle. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 mniej czasu niż nalanie 30 litrów wody z kranu myślę że na pewno mniej niż 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Jakimś rozwiązaniem byłoby zastosowanie giętkiego połączenia. Nie wiem jak to się nazywa i jak z dostępnością, pamiętam że kiedyś u taty w garażu zakładałem na wiertarkę takie przejście i szczotką czyściłem felgi w piździku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Do porkerta używam wiertarki 1,4 kW i połączenia w postaci przegubu Cardana http://pl.wikipedia.org/wiki/Przegub_Cardana Mieli w takim tempie, że bardziej boję się o śrutownik niż o wiertarkę - ponadto taki zestaw sprawdza się rewelacyjnie i ostatnio robię już coraz mniejsze przerwy w trakcie śrutowania Podejrzewam, że zmieliłaby 10kg bez przerw w jakieś 2 minuty Poprzednio używałem marketowej 'wiertareczki' jakieś 500W i prawie ją spaliłem przy mieleniu zwilżonego słodu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Mnie chodziło o całkiem giętkie połączenie, niestety nie wiem jak się nazywa (i czy w ogóle się nadaje. Jak pisałem wyżej, używałem takiego jedynie do zamocowania szczotki drucianej). Cardan jest na sztywno, mimo że można regulować kąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 A ja mam taki śrutownik. Śmiga aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Mnie chodziło o całkiem giętkie połączenie, niestety nie wiem jak się nazywa (i czy w ogóle się nadaje. Jak pisałem wyżej, używałem takiego jedynie do zamocowania szczotki drucianej). Cardan jest na sztywno, mimo że można regulować kąt. Jeśli chodzi Ci o takie całkiem giętkie ustrojstwo, które wygląda jak mocno zwinięta sprężyna i służy do kręcenia w ciężko dostępnych miejscach, to tego też próbowałem i u mnie absolutnie się nie sprawdziło - ziarno stawiało zbyt duży opór i śrutownik nawet nie drgnął. Podejrzewam, że istnieją bardziej sztywne modele takich przedłużek, ale moja okazała się zbyt wiotka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Mam pytanko. Czy da się z tego coś zrobić? http://allegro.pl/stary-mlynek-metalowy-i2195808672.html Oczywiście w możliwości śrutowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 ja bym się zainteresował tym; http://allegro.pl/duzy-mlynek-dla-dziewczynek-zeliwo-hutte-krotoshin-i2196681781.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 a co powiecie na taki żarnowy? Miałem kiedys podobną przystawkę do robota ,chyba "Bartek" , jako młynek żarnowy do kawy,była tam spora regulacja-nada sie na śrutownik?Pytam,bo pasowałby do mojej maszynki do mielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 tak nada się po odpowiednim wyregulowaniu, wiele osób używa zelmera przystawke młynek żarnowy i są zadowoleni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Mam od dwóch tygodni przystawkę do zelmera.Niszczy dość mocno łuskę, obawiałem się filtracji, ale idzie bardzo dobrze. Trochę wolno śrutuje ale można w tym czasie zająć się przygotowaniem kociołka itd.Ześrutowałem dopiero 11kg, zobaczymy po 100kg jak będą wyglądać żarna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Ech te nasze polskie piwowarstwo ciągle trzeba kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 lewatywa88 temat już był http://www.piwo.org/topic/3951-srutownik-mlynek-zarnowy-zelmer/page__hl__%2Bm%C5%82ynek+%2B%C5%BCarnowy__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 ja bym się zainteresował tym; http://allegro.pl/du...2196681781.html Ale on jest tylko dla dziewczynek Na poważnie, z opisu fajny, cena atrakcyjna jak na obydwie aukcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cidrax Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Wyczytałem, że można zrobić takowy śrutownik z betonu, ale np. z samego kamienia też można? np. granit. Jak już, to jakie średnice preferujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cidrax Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 A taki śrutowniczek dorwałem na Olsztyńskim targu za grosze Tylko teraz pytanie: Czy się nada? Jak tak, to jak proponujecie go odrdzewić/zaimpregnować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się