Undeath Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Mały kosz zasypowy ma albo w ogóle go nie ma coś będziesz musiał zmontować! Zamiast korby wiertarkę i będzie dobry a co do renowacji to albo dokładnie szorujesz druciakiem i papierem ściernym ( na necie są instrukcje jaką grubość itp.) albo oddaj do piaskowania, tylko że to jak nie u znajomego to drogo może wyjść! A potem najlepiej malowanie proszkowe farbą odporną na odpryski i uderzenia chyba że się mylę i zwykła do metalu wystarczy. Na browar bizie ktoś kiedyś taki śrutownik odnawiał musisz poszukać dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 A taki śrutowniczek dorwałem na Olsztyńskim targu za grosze Tylko teraz pytanie: Czy się nada? Jak tak, to jak proponujecie go odrdzewić/zaimpregnować? Śrutuję prawie takim samym Co do renowacji tego młynka to się nie wypowiem, ale jako śrutownik jak najbardziej się nadaje. Ale dodam, że zrobiłem 13 warek i już mam go dosyć i już myślę o jakieś bardziej z mechanizowanej konstrukcji. Śrutowanie 5 kg słodu zajmuje jakieś 3 godziny i łapki trochę bolą ale daje rade. Tkj. Undeath pisze, lej jest trochę mały, także ja uciąłem kawałek butelki plastikowej i wkładam w lej. Także na początek możesz nim śrutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Wygląda jak maszynka do mielenia mięsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 A taki śrutowniczek dorwałem na Olsztyńskim targu za grosze Tylko teraz pytanie: Czy się nada? Jak tak, to jak proponujecie go odrdzewić/zaimpregnować? To rosyjski młynek do mielenia pieprzu. Pieprz z niego (mój Ojciec taki ma od zawsze i sobie chwali) wychodzi grubszy niż pył z torebki, coś a la piasek (jednak daleko też mu do młotkowanego) Aha i idzie strasznie wolno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Miał może ktoś styczność z takim śrutownikiem link ? Wygląda ciekawie i cena również przystępna jak na 3 wałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Atebo, dawno temu w którymś ze sklepów (bodajże w Bogutynmłynie) było coś podobnego. Jedynym "problemem" była kwestia przestawienia nastawy wałków - wystarczyło zdjąć pokrętło i dowiercić jakąś dziurkę, która ustalała większy rozstaw. I tyle. Kosztował... Nie pamiętam. Chyba w okolicach 100-200 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Za te pieniądze, kup brewferma, albo pokreta. Na mnie robi to wrażenia zabawki, jakieś takie małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herbi_007 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Przy śrutowniku walcowym - jakiej głębokości moletowanie polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 0,50mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 0,50mm Jakieś uzasadnienie? Też zastanawiam się nad głębokością rowków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Wystarczy do wciągania ziarna. Moletka czy inaczej moletowanie, radełkowanie ma za zadania zlikwidowanie gładkości powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się