Skocz do zawartości

Owoce w piwie i dwukrotne przelewanie


michal9890

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Podjąłem próbę zrobienia kolejnego kwasa bo poprzedni wyszedł konkretny :). Tym razem padło na owoce czarnej porzeczki. Dodałem 2,5kg zblendowanych owoców. Prawie od razu na fermentacji cichej z owocami zrobiło się jakieś 5cm osadu (na oko mocno zbity) na dnie i z 2 cm na powierzchni. Za kilka dni planowałem dodać chmiel i zostawić 5 dni tylko obawiam się że chmiel będzie pływał na tej czapie z owoców i mało aromatu przejdzie do piwa. Kolejna obawa to taka że nie wiem czy drożdże dały/dadzą sobie radę ze zjedzeniem wszystkich cukrów z dołu fermentora ze względu na te zbite owoce Dlatego na myśl przyszła mi opcja z kolejnym przelewem do czystego fermentora i dodaniu chmielu. Inna opcja jest jeszcze taka żeby to wzruszyć z dnia jakimś mieszadłem. Bądź nic nie robić po prostu dodać ten chmiel i butelkowac Co o tym myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Syp normalnie, najwyżej trochę pomemłaj go zdezynfekowaną łyżką żeby się na pewno podtopił.

 

Drożdże wszystko na dole przefermentują, nie martw się. To są dosyć małe żyjątka i takie "zbicie" im nie straszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.