michal9890 Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Witam Podjąłem próbę zrobienia kolejnego kwasa bo poprzedni wyszedł konkretny . Tym razem padło na owoce czarnej porzeczki. Dodałem 2,5kg zblendowanych owoców. Prawie od razu na fermentacji cichej z owocami zrobiło się jakieś 5cm osadu (na oko mocno zbity) na dnie i z 2 cm na powierzchni. Za kilka dni planowałem dodać chmiel i zostawić 5 dni tylko obawiam się że chmiel będzie pływał na tej czapie z owoców i mało aromatu przejdzie do piwa. Kolejna obawa to taka że nie wiem czy drożdże dały/dadzą sobie radę ze zjedzeniem wszystkich cukrów z dołu fermentora ze względu na te zbite owoce Dlatego na myśl przyszła mi opcja z kolejnym przelewem do czystego fermentora i dodaniu chmielu. Inna opcja jest jeszcze taka żeby to wzruszyć z dnia jakimś mieszadłem. Bądź nic nie robić po prostu dodać ten chmiel i butelkowac Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Możesz zagotować wodę, jak zejdzie do 80C wsypać chmiel. Potrzymać aż ostygnie. Przefiltrować i strzykawką dodać do każdej bytelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) Z chmielem nie chciałbym tak robić, w końcu ma być na zimno. Prawdę mówiąc bardziej boję się o odfermentowane Edytowane 5 Września 2017 przez michal9890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) A myślisz, że chmiel dodany na zimno do piwa kwaśnego z owocami w jakikolwiek zauważalny sposób wpłynie na jego aromat? Edytowane 5 Września 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Wydaje mi się że tak W poprzednim było czuć kwiatowy aromat. Może będzie mniej wyczuwalny ale dlaczego ma go nie być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Syp normalnie, najwyżej trochę pomemłaj go zdezynfekowaną łyżką żeby się na pewno podtopił. Drożdże wszystko na dole przefermentują, nie martw się. To są dosyć małe żyjątka i takie "zbicie" im nie straszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Dziękuję za konkretną odpowiedź Tak zrobię lekko zamieszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się