markus383 Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Witam. Ostatnio zrobiłem coś a'la APA/IPA. Było to trzy miesiące temu i nadal mam kilkanaście butelek. Słabo idzie mi picie domowego piwka Pomyślałem - szkoda chmielu na aromat ! Dajcie Wasze sprawdzone przepisy na piwa, które mogą trochę dłużej poleżakować i nic im nie ubędzie* ! (będą to raczej piwa z małą ilością chmielu) * poza porterami bałtyckimi i RISami, mogą być bezstylowce Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 wszelkiego rodzaju mocne belgijskie . barley wine( tylko ze tam ze 100 IBU przydaloby sie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Wszelkie piwa wędzone, dymek fajnie utrwala i ładnie dojrzewa z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Dajcie Wasze sprawdzone przepisy na piwa, które mogą trochę dłużej poleżakować i nic im nie ubędzie* 50% pszenicznego+40% pilzno albo pale+10% monach Zacierane dowolne - schemat pszenicznego albo jednotemperaturowo. 17-18 BLG. Chmielone do 30 IBU. Ja na aromat daję USA/NZ ale wersje bez też działają Fermentowane pszenicznymi szybciej wychodzą z optimum, te fermentowane brytyjczykami (ostatnio MJ79) po 1,5 roku są nadal smaczne. Ten sam zasyp zadziałał także na belgijskich drożdżach. Bardzo wdzięczny zasyp do wariacji chmielenia i drożdży (jako drugie piwo, na gęstwie). markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 z takich podstaw - dry stout, milk stout, ale odradzam american stout. podpisuję się też pod belgami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Teoria mówi, że najlepsze do leżakowania są piwa mocne, dzikie i wędzone (chociaż z tymi wędzonkami to rożnie jest). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Dzięki za odzew Chodziło mi raczej o Wasze konkretne, sprawdzone receptury. Wcześniej czytałem na Wiki informacje i mniej więcej rozeznaje się co do stylów piwnych - prawdopodobnie będę robił Tripla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Dzięki za odzew Chodziło mi raczej o Wasze konkretne, sprawdzone receptury. Wcześniej czytałem na Wiki informacje i mniej więcej rozeznaje się co do stylów piwnych - prawdopodobnie będę robił Tripla proszę bardzo: http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron) to piwo jest tak dobre, że warzyłem je jako jedyne dwa razy. zmieniłem jedynie zacieranie, zastąpiłem ten niemiecki chmiel Magnumem, dałem inne drożdże (S5) i uważam że piwo jest 10/10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się