redlum Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Czy ktoś miał taki osad w rurce po fermentacji? Piwo było robione na drożdżach Kveik fm53. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) co wlałeś do tej rurki i dlaczego nie wodę święconą ? Edytowane 13 Września 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) Aby nie mieć takich wątpliwości wypieprzyłem rurki do pojemnika z napisem "szkło". I od tej pory śpię spokojnie. A @redlumowi pewnie kveiki wlazły do rurki i tam zgniły na zielono. Edytowane 13 Września 2017 przez zielony07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Ło stary, coś Ty z tym robił? Zasyp trochę oxi do środka i zalej gorącą wodą, będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Zalane było starsanem. Moja pierwsza fermentacja kveika. Drożdże zadane ok północy. Na drugi dzień z rana już nieźle bulkalo. Trzeci dzień z rana przestało bulkac i taki osad na rurce. Temperatura fermentacji 25C. Rurka już się moczy w NaOH. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 8 minut temu, redlum napisał: Zalane było starsanem. Moja pierwsza fermentacja kveika. Drożdże zadane ok północy. Na drugi dzień z rana już nieźle bulkalo. Trzeci dzień z rana przestało bulkac i taki osad na rurce. Temperatura fermentacji 25C. Rurka już się moczy w NaOH. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka @redlum rurkę bym wywalił. Rurka od strony fermentora jest czysta. Obstawiam reakcję lotnych produktów fermentacji z kwasem fosforowym (starsan). Kveiki tak maja, ze na poczatku chcą rozwalić fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Nieźle... Ja też leje Starsan do rurek fermentacyjnych i czegoś takiego jeszcze nie miałem. Różne rzeczy fermentuje - wina, cydry i piwa ale nalotu jeszcze takiego nie dostałem. Obstawiam jak Daniel, choć używałem HotHeady z Omegi nie raz i nic nie reagowało A może jakiś lipna rurka, która zareagowała z Starsanem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Rurka nie raz używana. Zawsze ze starsanem. Może trochę piany drożdżowej się dostało i jakaś reakcja się wywiązała.Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 nigdy nie leję starsanu do rurki przy kveikach - zazwyczaj na 2 dzień trzeba dolewać bo wybulkuje Wyglada na jakąś reakcję chemiczną albo opętanie przez szatana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się