grzesiuu Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Mam pytanie, czy ktoś ma jakiś domowy sposób na wygazowanie piwa z CO2? Chodzi mi o pozbycie się gazu z piwa w krótkim czasie. Do głowy przychodzi mi otwarcie piwa i np. pozostawienie go na np.12 godzin. Chciałbym jednak robić to w krótkim czasie. Ostatnio podgrzewałem piwo i wlałem go do garnka. Piwo się spioniło i wydawało mi się, że się wygazowało. Po podgrzaniu i wlaniu soku, piwo po przelaniu wzburzyło się. Wniosek z tego taki, że zawartość CO2 jest trudna do usunięcia w całości, a chciałbym taki efekt otrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) A nie możesz go po prostu nienagazować? Czyli nie robić refermentacji? Jak chcesz szybko odgazować piwo to przelej go kilka razy z miski do miski wzburzając je i czekaj aż piana opadnie. Tak kilka razy i powinno być bez gazu. Ogólnie to fe... Piwo bez gazu to jak piwo bezalkoholowe, niby wszystko fajnie ale jednak trochę gejoza... Edytowane 20 Września 2017 przez Undeath Wobor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) Chodzi mi o odgazowanie piwa ze sklepu. To czy jest fuj czy nie, to kwestia gustu. Z tego co wiem, to wysoka temp. pomaga. Myślałem o dosypaniu cukru, który wspiera wydzielaniu CO2. Dodam, że nie da się pozbyć całkowicie CO2, chodzi więc o maksymalne możliwe wygazowanie. Edytowane 20 Września 2017 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 10 minut temu, fabians napisał: Myślałem o dosypaniu cukru, który wspiera wydzielaniu CO2 Cosik mi się zdaje że waćpan gonisz w piętkę. Chcesz odgazować , ale cukrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) wrzuć mentosa do butelki Edytowane 20 Września 2017 przez anteks pit1986pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 3 godziny temu, fabians napisał: Mam pytanie, czy ktoś ma jakiś domowy sposób na wygazowanie piwa z CO2? Chodzi mi o pozbycie się gazu z piwa w krótkim czasie. Do głowy przychodzi mi otwarcie piwa i np. pozostawienie go na np.12 godzin. Chciałbym jednak robić to w krótkim czasie. Ostatnio podgrzewałem piwo i wlałem go do garnka. Piwo się spioniło i wydawało mi się, że się wygazowało. Po podgrzaniu i wlaniu soku, piwo po przelaniu wzburzyło się. Wniosek z tego taki, że zawartość CO2 jest trudna do usunięcia w całości, a chciałbym taki efekt otrzymać. Z Prawa Henry'ego musisz albo podnieść temperaturę i/lub obniżyć ciśnienie. W warunkach domowych wchodzi w grę zagotowanie przez chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) Zagotowanie z technicznego punktu myślenia byłoby najlepsze. Niestety jeśli dobrze pamiętam, raz podgrzewając piwo, przez przypadek je zagotowałem. Zmienia to diametralnie smak na gorszy. Odnośnie mentosa... to widziałem reakcję z colą. Można jednak ten sposób przetestować... /// spróbowałem mentosa, niestety nie przynosi to oczekiwanego efektu. Edytowane 20 Września 2017 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Cosik mi się zdaje że waćpan gonisz w piętkę. Chcesz odgazować , ale cukrem?W koncerniaku, który jest raczej bez drożdży, nie dojdzie do refermentacji po dodaniu cukru, co najwyżej piwo będzie słodkie i odgazowane.A co do samego odgazowania - to chyba podgrzanie + pomieszanie najbardziej pomoże.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Dnia 20.09.2017 o 11:46, Daniel / Gruby Stefan napisał: W warunkach domowych wchodzi w grę zagotowanie przez chwilę. Powyżej 76 st wyparuje ci alkohol. Ok. chcesz uzyskać mocz o bliżej nie sprecyzowanym smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 1 godzinę temu, quhcik napisał: Powyżej 76 st wyparuje ci alkohol. Ok. chcesz uzyskać mocz o bliżej nie sprecyzowanym smaku. @quhcik trochę te zdanie wyrwałeś z szerszego kontekstu. Już wczesniej, ktoś z szanownych forumowiczów odnosił się do walorów smakowych takiego trunku. Druga sprawa alkohol paruje nawet w temperaturze pokojowej. Gotowanie piwa przez krótki czas nie odparuje tak szybko alkoholu jak CO2. Alkohol najpierw wymaga przemiany fazowej. Też zgodnie z prawem na które się powołałem CO2 nie odparuje całkowicie w warunkach domowych. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 27 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 16 godzin temu, Daniel / Gruby Stefan napisał: Druga sprawa alkohol paruje nawet w temperaturze pokojowej. Ok zgadza się, Ale sory co to będzie za napój, bo część alkoholu wyparuje, a z nim kupę elementów które właśnie tworzą piwo i całą otoczkę z tym związaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 27 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Ale moze kolega potrzebuje takiego wlasnie plynu do celow, o ktorych mu sie nie chce tutaj pisac? Po cholere sprowadzac dyskusje na tory typu "a fe, to juz nie bedzie piwo, w pietke gonisz", kiedy czlowiek sie po prostu zapytal o technike. Jesli ktos mu nie chce pomoc/doradzic, to moze niech da palcom chwilke odpoczac od klawiatury, zamiast uszczesliwiac na sile? DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 A jakimś blenderem albo innym mikserem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 No może kolega potrzebuje brzeczkę, alkoholu brak, syropek łatwy w przygotowaniu. Bo tak się zastanawiam po co takie manewry, z całym szacunkiem, sensu nie dostrzegam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Nalej do szkła z jak największej wysokości, tak aby uzyskać praktycznie samą pianę, poczekaj aż opadnie, powtórz kilkukrotnie aż do nalania całego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbplock Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Jestem chory na jelita, nie mogę gazowanego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbplock Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Moim ulubionym jest piwo śmietanka, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 18.07.2021 o 16:39, dbplock napisał: Moim ulubionym jest piwo śmietanka, Nie kosztowałem, odnośnie odgazowania pozostaje pozostawienie go w wyższych temperaturach (powyżej 20 stopni) na odpowiedni czas. Stężenie CO2 zmniejsza się ze wzrostem temperatury. Chyba to najlepszy bezinwazyjny sposób na pozbycie się nadmiaru gazu.https://mazurskamanufaktura.pl/produkt/piwo-smietanka-05l/ Edytowane 11 Sierpnia 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się