Guest Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 Cześć! Długo szukałem, również w anglojęzycznej części internetu. Oczywiście jest opcja, że szukałem niezbyt dokładnie, ale... Co sądzicie o piwie "pszeniczny", tudzież weissbier lub weizen bez udziału tytułowego składnika jakim jest słód pszeniczny? Oczywistym jest, że piwo to nie będzie szablonowym przykładem stylu i z pewnością będzie łatwe do odróżnienia od klasycznego. Różnicę widzę: mniejsza mętność (chociaż tutaj i tak główną rolę odgrywają drożdże i ich zawiesina), brak lekko kwaskowego wpływu pszenicy (w ogóle mi to nie przeszkadza, rzekłbym wręcz, że nie lubię tego w weizenach), zbożowe posmaki (nigdy specjalnie ich nie czułem, może to składowa bukietu, ale wolałbym na to konto sypnąć jakiegoś bursztynowego). Jednym słowem dałoby się? Byłoby pijalne? Ktoś próbował? Czemu w ogóle takie pytanie? Kupiłem sporo słodu podstawowego, to raz, dwa: nie chcę mi się bawić z filtracją pszenicy, trzy: jest taniej (a piwo to powstaje dla kolegi z pracy, więc koszt musi być jak najniższy, btw gozdawa robi przyzwoite drożdże do pszenicznego? ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 https://byo.com/mead/item/530-dampfbier-style-profile Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 8 minut temu, BelgLover napisał: brak lekko kwaskowego wpływu pszenicy A skąd masz takie info, to jakieś brednie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 22, 2017 Share Posted September 22, 2017 https://byo.com/mead/item/530-dampfbier-style-profileBardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Pozdrawiam.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymonisko Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 (edited) Odnośnie drożdży nt. gozdawy sie nie wypowiem, bo nie używałem, ale z pszenicznych sucharow śmiało moge polecić Mauribrew Weiss - piwo w smaku i aromacie robia bardzo dobre (przy temperaturach piwa podczas fermentacji 18-20), tyle ze zabijają wszelką pianę. MW zdecydownie lepsze wg mnie niz WB-06 Edited September 23, 2017 by tymonisko Link to comment Share on other sites More sharing options...
czeburaszka710 Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 (edited) 21 godzin temu, BelgLover napisał: Co sądzicie o piwie "pszeniczny", tudzież weissbier lub weizen bez udziału tytułowego składnika jakim jest słód pszeniczny? Można pójść dalej , IPA bez chmieli , lager na kasze gryczanej na drożdżach górnej fermentacji . A tak żeby pszeniczne o smaku prawdziwej pszenicy ? Widzę że coraz częstsza tendencja u młodych piwowarów robienie czego kol wiek tylko nie piwa o smaku piwa . Przepraszam nie mogłem powstrzymać się . Żeby aż tak znudziło się tradycyjne piwowarstwo po 16 warkach ? Edited September 23, 2017 by czeburaszka710 KHOT 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 3 godziny temu, czeburaszka710 napisał: Można pójść dalej , IPA bez chmieli , lager na kasze gryczanej na drożdżach górnej fermentacji . A tak żeby pszeniczne o smaku prawdziwej pszenicy ? Widzę że coraz częstsza tendencja u młodych piwowarów robienie czego kol wiek tylko nie piwa o smaku piwa . Przepraszam nie mogłem powstrzymać się . Żeby aż tak znudziło się tradycyjne piwowarstwo po 16 warkach ? Edytowane 3 godziny temu przez czeburaszka710 Piwo dla kolegi na zamówienie (nie chcę ale muszę). Nie cierpię pszenicznych piw. Warzę tylko klasyczne style, nic nie modyfikuję, nawet AIPA jest dla mnie zbyt dużą wariacją (na którą kiedyś kiedyś przyjdzie czas, na razie jade klasyczne bittery, IPY, porterty, stouty, triple itp itp itp), więc bardzo boli mnie taki zarzut - zresztą tak samo jak warzenie takiego piwa. Mam 17 warek na koncie, wszystkie klasyczne, kolejne warki w planach: Ordinary Bitter, Porter, Pale Ale (angielskie (!)), English Barleywine. Mam nadzieję, że wystarczająco klasycznie Od klasyki odejdę jak uwarzę 90% styli z BJCP, cirka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 Dampfbier jest starszy (można powiedzieć bardziej klasyczny) niż niektóre wymyślne IPA, które doczekały się wpisania na listę przez stowarzyszenia klasyfikujące style piwne. Żeby było bardziej klasycznie to musiałbyś użyć jeszcze jakiegoś kiepskiej jakości chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 16 minut temu, MistrzSuspensu napisał: Dampfbier jest starszy (można powiedzieć bardziej klasyczny) niż niektóre wymyślne IPA, które doczekały się wpisania na listę przez stowarzyszenia klasyfikujące style piwne. Żeby było bardziej klasycznie to musiałbyś użyć jeszcze jakiegoś kiepskiej jakości chmielu Tak, tak doczytałem link kolegi. Aż na taką autentyczność sobie nie pozwolę ale tak jak mówisz warzą jakieś NEIPA, jakieś WestCoast, a ja tutaj tylko grzecznie Dampfbier chciałem uwarzyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 Skąd wiadomo że wiadomo że to pszeniczne skoro nie ma tam pszenicy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkis Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 aromaty 1 godzinę temu, anteks napisał: Skąd wiadomo że wiadomo że to pszeniczne skoro nie ma tam pszenicy? Piwo robione na drożdżach do pszenicy w taki sam sposób zacierane jak pszeniczne powinno mieć banany i goździki podobnie jak w pszenicy ale bez pszenicy :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 Dokładnie jak kolega wyżej, wydaje mi się że 90% charakteru "pszenicznego" pochodzi od drożdży. Staram się unikać określania tego piwa pszenicznym, ale jak widać wszystko lub prawie wszystko zostało zrobione, a mój poroniony pomysł nazywa się dampfbier Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted September 27, 2017 Share Posted September 27, 2017 Sam nie tak dawno przeszukiwałem sieć w podobnym temacie. Wymyśliłem sobie wariację AIPA na drożdżach "pszenicznych" aby właśnie dodać do smaku to co charakterystycznego w piwach pszenicznych czyli banany / goździki. Znalazłem kilka wątków na którejś ze stron anglojęzycznych i okazało się, że nie jestem jedynym, którego interesuje ten temat. Wypowiadało się kilka osób, które dokonały takiego 'eksperymentu' baz bardzo dobrymi rezultatami. Sam za jakiś czas będę warzył pszeniczne i na gęstwie zamierzam poeksperymentować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 27, 2017 Share Posted September 27, 2017 Warzyłem Dampfbier dość dawno temu, ale pamiętam, że to było całkiem fajne piwko. Bardziej treściwe i bardziej słodowe, ale z bananem. Dla mnie spoko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now