CraftMat Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Dostałem od kolegi kilka worków jęczmienia browarnego. Czy w jakikolwiek sposób mogę go wykorzystać przy warzeniu piwa? Za odpowiedzi typu: "KUP SOBIE ŚWINIĘ I JĄ KARM" jednak podziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Macie rację. Spojrzałem na to z innej perspektywy. Edytowane 22 Października 2017 przez hophead Błędna informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Przecież może wrzucać powiedzmy 1/3 do 1/2 zasypu zmielonego ziarna, inna sprawa co zrobić z paroma worami skoro inwentarz nie wchodzi w grę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 CraftMat nie słuchaj bzdur. Bez większych problemów wykorzystasz jęczmień browarny tak jak każdy inny dodatek niesłodowany np. wszelkiego rodzaju mąki, płatki, ryż itp. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Możesz też zrobić własny słod. Na forum powinieneś znaleźć informacje na ten temat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 11 minut temu, Erikos napisał: CraftMat nie słuchaj bzdur. Bez większych problemów wykorzystasz jęczmień browarny tak jak każdy inny dodatek niesłodowany np. wszelkiego rodzaju mąki, płatki, ryż itp. Czyli bez słodowania sam jęczmień browarny wniesie coś do piwa? 5 minut temu, redlum napisał: Możesz też zrobić własny słod. Na forum powinieneś znaleźć informacje na ten temat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Nie mogę znaleźc. Mógłbyś coś zapodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Jak usiądę do komputera to poszukam. Na telefonie w Tapatalku ciężko się szuka. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka https://www.piwo.org/forums/topic/9014-słodowanie-ziarna-w-warunkach-domowych-film/ https://www.piwo.org/forums/topic/7534-słodowanie-ziarna/ PS jeśli mieszkasz w bloku to raczej zapomnij o slodowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 35 minut temu, CraftMat napisał: Czyli bez słodowania sam jęczmień browarny wniesie coś do piwa? Przede wszystkim podniesie Ci wydajność co automatycznie obniży koszt warki. Osobiście nie dodawałem więcej niż 40% niesłodowanego jęczmienia browarnego ale kto wie czy w tym sezonie nie spróbuję 50%. Jęczmień browarny mam z własnego poletka i jest tego kilka ton więc warto jakoś spożytkować. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=92897 http://www.uwm.edu.pl/eurequa/pl/Ru_VIII.htm Co do domieszania 50% niesłodowanego jęczmienia do zwykłej warki, robiłem coś takiego i wyszło piwo - I później warki 13 i 14 miały duży zasyp niesłodków. Ehh, początki mojego piwowarstwa... CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się