Fradio Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Witajcie, Piwowarstwem domowym interesuję się ponad rok czasu, ale dopiero półtora tygodnia temu wstawiłem swoją pierwszą warkę do fementora, którą jest brewkit finlandia winter. Brewkit ponieważ dostałem go w prezencie i żeby zacząć od czegoś prostego by nie zniechęcić się na starcie. Następną warkę planuję za jakieś dwa tygodnie już ze słodów. Będzie to Dry Stout z Browamatora. Piłem ostatnio piwo wykonane według tej receptury i chętnie bym trochę podkoloryzował. Składniki to: -pale ale Weyermann 3,2kg -carafa typ II 0,1kg -płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg -palony jęczmień 0,3kg -drożdże safale S-04 11,5g Oryginalne chmielenie to English Golding 20g(60min) i 10g(10min) Mam do dyspozycji: English Golding 30g, Saaz 30g, Bavaria Mandarina 30g i Magnum 30g Chciałbym żeby było aromatycznie i ciekawie, ale jednocześnie było pijalne oraz była możliwość poczęstować gości. Nie może zatem być zbyt gorzkie, bo wśród znajomych i rodziny tolerancja jest raczej niska. Na trzymaniu stylu mi nie zależy Moja propozycja to: English Golding 30g(60min) Saaz 10g(10min) oraz Saaz20g+Bavaria Mandarina30g na zimno. Ale nie mam doświadczenia i chciałbym was prosić co o tym sądzicie lub jak to możliwe zaproponujcie inny sposób chmielenia z użyciem tego co mam. Pytanie2: Ile dni przed butelkowaniem wsypać chmiel? Pytanie3: Czy przelewać na cichą czy po prostu dosypać chmiel? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 22, 2017 Share Posted November 22, 2017 (edited) Pierwsza rada: nie zmieniaj. Druga Warka to czas bardziej na naukę krok po kroku niż kombinowanie. Jesli jednak musisz (przeczytaj wątek: SMaSH czy warto strzępić język i odpowiedz sobie na pytanie czy musisz jeszcze raz), zrób minimalną zmianę, tj dodaj na ostatnie minuty/ wyłączenie palnika 30 g EKG i 30 g Saaza, zostawiając 5g Magnum na goryczkę. Przelicz ile IBU wyjdzie, co by było w widełkach. Jak chłodzisz? Pamiętaj o przesunięciu w czasie w wypadku chłodzenia naturalnego - tabele znajdziesz u mnie w załącznikach albo w wątku. Pozostałe chmiele zostaw do następnego piwa, np. DE pale ale Smacznego piwa, udanego warzenia! Edited November 22, 2017 by zasada Fradio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted November 22, 2017 Author Share Posted November 22, 2017 Dzięki za odpowiedź, Ciekawy artykuł i na pewno będę chciał wypróbować tej metody. Nawet ostatnio mi chodziło po głowie że ciekawie byłoby zrobić takie proste piwo z jak najmniejszej ilości surowców. Niemniej do tego stout`a zdecyduje się wykorzystać twoją propozycję. Z moich wyliczeń wychodzi że wrzucając Saaz i EKG na wyłączenie i 5g na 60min uzyskam około 10Ibu. Chyba trochę mało, nie zwiększyć magnum do 10g? będzie około 20Ibu. Chłodzić będę przy użyciu wanny. Woda w kranie obecnie chłodna, garnek spory(40l) więc mam nadzieję że dobrze pójdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted November 22, 2017 Share Posted November 22, 2017 Koledze chodziło aby do twojego sposobu chmielenia dorzucić chmiel na aromat czyli w momencie wyłączenia palnika. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted November 22, 2017 Share Posted November 22, 2017 Witam, podepnę się żeby nie tworzyć nowego tematu co sądzicie o takiej konfiguracji: Drożdże Buldog English Ale, lub us-05 zacieranie 60 minut a nie 30 jak jest BS2. stout.xml Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted November 22, 2017 Share Posted November 22, 2017 Godzinę temu, Pabllo_Lodz napisał: Witam, podepnę się żeby nie tworzyć nowego tematu co sądzicie o takiej konfiguracji: Drożdże Buldog English Ale, lub us-05 zacieranie 60 minut a nie 30 jak jest BS2. stout.xml robię często z podobnego przepisu i jestem zadowolony. po co ta pszenica? piana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted November 22, 2017 Share Posted November 22, 2017 Pszenica jest dymiona, dokładnie to dostałem 5kg pszenicy grodziskiej i pomyślałem że mogła by dać ciekawy posmak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 Panowie i Panie, W niedzielę minie 7 dni od zadania Drożdży. Piwo fermentuje od początku w temp. 15-16 stopni. Co teraz, przed zlaniem na cichą przenieść do wyższej temperatury? Drożdże us_05. Jeśli chciałbym chmielić na zimno to czy 50gr. Ek Goldings nie będzie za dużo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 12 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: 7 dni od zadania drożdży (...) Co teraz Czekać jeszcze tydzień, potem zmierzyć BLG i przenieść do cieplejszego na kolejne kilka dni/ tydzień. Jeśli nie odzyskujesz gęstwy - nie przelewaj. Jeśli nie musisz dawać EKG na cichą - nie dawaj. W stylu nie jest to konieczne. sihox 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 Ok, dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted December 12, 2017 Author Share Posted December 12, 2017 Witajcie ponownie. Mam pytanie z seri raczej amatorskich, ale które nie daje mi spokoju 30.11 uwarzyłem piwo według receptury podanej w pierwszym poście. Zacierałem w temperaturze 67 stopni C a na koniec podniosłem do 72 stopni C. Fermentor stoi w temperaturze między 17 a 19 stopni. Drożdże to S-04. W momencie zadania drożdży(30.12) było 12blg. 05.12 zmierzyłem 5.3Blg(8brix) 12.12 mam cały czas 5.3Blg(8brix) nie drgnęło nawet odrobinę. I tu pojawia się moja wątpliwość czy nie zatrzymało się zbyt wysoko? Planuje potrzymać jeszcze z tydzień, ale nie zapowiada się żeby coś miało się zmienić. Czy jeśli przez następny tydzień nic się nie zmieni to mogę bezpiecznie butelkować? A może bezpieczniej będzie delikatnie zamieszać żeby podbić drożdże z dna i je trochę zmotywować? Dzięki za odpowiedź. Gdyby było około 4blg bym się nie pytał ale 5 wydaje się wysoko jak na ten styl, a mycie piwa ze ścian wydaje się mało zabawne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaspode Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 20 minut temu, Fradio napisał: Zacierałem w temperaturze 67 stopni C a na koniec podniosłem do 72 stopni C. Jak długo zacierałeś? Jeśli przerwa w 72 °C była stosunkowo długa, to mogło Ci tyle zostać. Jak nie jesteś pewny co do stopnia odfermentowania to zawsze możesz przenieść piwo do cieplejszego pomieszczenia na parę dni. Jeśli coś zostało to drożdże się tym zajmą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted December 12, 2017 Author Share Posted December 12, 2017 W 67 trzymałem 80min. Okazało się że mój wskaźnik skrobi, który dostałem nie działa więc trzymałem dla pewności 20min dłużej niż w recepturze. W 72 trzymałem 10min. Plus czas podgrzania między dwoma przerwami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaspode Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 W takim razie powinno być w porządku, ale przenieś dla pewności do wyższej temperatury. Nie sugeruj się tylko bulkaniem w rurce, bo w skutek wzrostu temperatury zacznie się wydzielać z piwa dwutlenek węgla. Zmierz po paru dniach i jak się ekstrakt nie zmieni to butelkuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted December 12, 2017 Author Share Posted December 12, 2017 Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie. W takim razie poszukam cieplejszego miejsca i jeśli przez najbliższy tydzień nic się nie zmieni to za tydzień butelkuje. Bulgotaniem rurki się nie przejmuje bo mi w ogóle nie bulgocze. Fermentor mam przy łóżku i nalałem tyle wody by nie bulgotała i mi nie przeszkadzała. Drugi fermentor z drugim piwem mam bez rurki, tylko pokrywę delikatnie rozszczelniłem. Podyktowane tylko odgłosami. dzięki i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now