Jump to content

Mieszanie słodów (z Pale Ale)

Recommended Posts

Ostatnio uwarzyłem kilka warek w stylu IPA, zasyp 100% słód Pale Ale. Chciałem teraz coś pokombinować

i dodać jakieś dodatkowe słody (piwo w stylu Ale, Ipa lub Aipa - ale nie muszę się trzymać bezwzględnie danego stylu).

Mam do dyspozycji:

Pale Ale - dużo

Pilzneński - 6kg

Monachijski (I i II) - 2x3kg

Carapils - 2kg

Crystal - 1kg

Pszeniczny jasny - 3kg

Żytni jasny - 1kg

Co tutaj można wykombinować, żeby nie robić cały czas 100% Pale Ale i uzyskać ciekawy smak (warka 20l) ?

Wymyśliłem coś takiego:

Pale Ale - 5 kg 83.3%
Pilzneński - 0.8 kg 13.3%
Żytni - 0.2 kg 3.3%

(może jeszcze Carapils lub Crystal - 0,2 kg)

Co o tym myślicie ?

Edited by nitro2311

Dobry wieczór. 

Moim zdaniem można dodać 4-10 % carapilsa; pszeniczny jak najbardziej, nawet do 50 % zasypu; żyto jest ciekawe, wprowadza charakterystyczne nuty i nadaje oleistości, "sztucznej" gęstości; monachijski do 20 % da nuty słodowe, lekko chlebowe, do IPA mi pasują. Poniżej masz recepturę ze sprzątania magazynu. Mieszanka słodów o których wspomniałeś, piwko na prawdę dobre wyszło (właśnie popijam),. Przeanalizuj co dają dane słody w piwie, określ czego oczekujesz i do roboty (warzenia) :)

Dzięki za rady! Ciekawie wygląda Twoja warka 74 , jeszcze bardziej ciekawi mnie smak :)

Napisałeś, że Monachijski do 20% zasypu a u Ciebie w AIPA jest 40% ?

(duża jest różnica między typem I a II ?)

Pilzneński i Crystal rozumiem, że w ogóle nie pasują tutaj ?

Celowo użyłeś tak mało słodu Pale Ale ?

Inspirując się Twoją podpowiedzią zrobiłbym tak:

2 kg - Pale Ale

2 kg - Pszeniczny

1 kg - Monachijski

0,5 kg - Żytni

0,3 kg - Carapils

Może być :D ?

Z uwagi na to, że są tutaj różne słody - wcześniej warzyłem tylko na Pale Ale, rozumiem że jedna przerwa w 66 °C to za mało ?

----------------------- // EDIT // ------------------------

Przeczytałem, że przy życie należy stosować przerwę:

45-50* - przerwa beta-glukanowa - 10 -15 min - (wydłużenie tej przerwy może jednak negatywnie wpłynąć na pełnię smakową i pianę piwa)

Dodatkowo zrobiłbym

50-52* - przerwa białkowa - 10 -15 min, ale podobno przy dzisiejszych słodach może więcej szkód narobić niż przynieść pożytku ??

63* - przerwa scukrzająca (maltozowa) (ok. 45 min). Tutaj robię próbę jodową ?

72* - przerwa scukrzająca (dekstrynująca) - 15 min

76-79* - mashout - 10 min

Będzie ok ?

Edited by nitro2311

Pale ale i pilzneński możesz mieszać ze sobą przy wszelkich piwach typu ALE.

Jak chcesz koniecznie zużyć to zamiast 6kg pale ale zrób 4kg pale i 2kg pilzneńskiego, ewentualnie 50% na 50%.

Edited by maciek1221

Zawsze możesz się pouczyć smaków wynikających ze słodów. Zrób piwa pół zasypu Pale Ale, a drugie pół to raz taki, raz siaki, dowiesz się co wnosi każdy z nich. Albo pół pale, pół jakiś inny, a drugie to samo i jeszcze karmel, potem inna mieszanka... 

Jak dodasz 200-300 g pszenicy, to w smaku nie powinieneś tego odczuć, a na pianę wpłynie dodatnio :)

Edited by aldorn

10 godzin temu, nitro2311 napisał:

Napisałeś, że Monachijski do 20% zasypu a u Ciebie w AIPA jest 40% ?

Napisałem, że monachijski do 20 da nuty słodowe i lekko chlebowe. Tzn, że nie zdominuje piwa. Powyżej tych 20 % czuć wyraźnie go w piwie. Można zrobić piwo też na samym monachijskim, czy z bardzo dużym udziałem, np koźlaki, mildy itp. 

11 godzin temu, nitro2311 napisał:

Pilzneński i Crystal rozumiem, że w ogóle nie pasują tutaj ?

Pilzneński jest słodem podstawowym, tak jak pale ale, tak więc można jak najbardziej je mieszać w różnych proporcjach. Pale ale jest zwykle ciemniejszy i posiada mniej prekursorów DMS. Crystal jest słodem karmelowym, ma szeroki zakres barw. 

11 godzin temu, nitro2311 napisał:

Celowo użyłeś tak mało słodu Pale Ale ?

Nie, nie miałem więcej podstawowych słodów. To piwo było z resztek co mi zostały. 

Jeśli chodzi o tą recepturę to piwo z tego będzie. Nie robiłbym natomiast przerwy białkowej i beta-glukanowej. Chociaż filtrację będziesz miał i tak utrudnioną na pszenicę w zasypie. 

Mi osobiście w piwach typu IPA najbardziej psauje zasyp: 75 % pils/pale ale, 15-20 % pszenica, 5-10 % karmel jasny. 

To zrobię tak:

4kg - pale ale

1kg - pilzneński

1kg - pszenica

0,3 kg - Carapils

Dlaczego radzisz nie robić przerwy białkowej i beta-glukanowej ?

Tak będzie ok:

63* - przerwa scukrzająca (maltozowa) (ok. 45-60 min). Tutaj robię próbę jodową ?

Tego carapilsa dodać dopiero po próbie jodowej w 72* ?

PS. Właśnie piłem Hoplaaga z Pinty (India Pale Lager), ale zajebiste piwo! Ogólnie lagery omijałem szerokim łukiem, ale to "india pale" na początku

mnie skusiło i nie żałuję. To taka "IPA" o bardzo czystym profilu, mega smaczna i mega pijalna. Polecam spróbować!

Myślałem że ten słód nie jest aktywny enzymatycznie i dodaje się go głównie dla barwy (już po próbie, żeby nie zaburzyć odczytu) ??

Czyli co wszystko jak leci wrzucić do 63* ??

Edited by nitro2311

Carapils ma taką samą barwę jak pilzneński. Dodaje się go dla piany i polepszenia pełni. Widzę, że koledze jeszcze mieszają się pojęcia. Na Wiki jest fajny artykuł o słodach karmelowych. Warto poczytać.

No mieszają mieszają, początkujący jestem :)

To zrobię tak:

Wszystkie słody (pale ale, pszenica, pilzneński, carapils) wsypię do 65* :

63* - przerwa scukrzająca (maltozowa) - 45 min

Skoro mam 2 przerwy scukrzające, to próbę jodową robię i tak po pierwszej ?

Może lepiej wsypać słody do trochę zimniejszej wody 55* (z powodu pszenicy?) ?

Edited by nitro2311

Tak też myślałem, ale chciałem mieć 100% pewności :)

Zostawię w 63-64* na 50 min i potem 10 min w 72* i na koniec mashout 78* - 10 min

Czy ta przerwa 72* w ogóle coś zmieni, czy raczej będą to jakieś niuanse i jest do pominięcia (lepiej dać dłuższą 63*) ?

Edited by nitro2311

To tylko wracając jeszcze do pominięcia przerwy betaglukanowej pewnie chciałbyś wiedzieć dlaczego bez sensu ją robić :)

W tej temperaturze rozkładają się właśnie betaglukany co ma pomóc w filtracji zacieru z większym udziałem żyta. Czyli ta przerwa osłabia działanie żyta. To po co je sypać żeby później porozkładać to co w nim najlepsze :)

Żeby mieć smak żyta. Poza tym to nie jest tak, że po zrobieniu betaglukanowej na żytnim zasypie masz zwykłego pale ale - piwo jest dużo gęstsze, i masz większą szansę na filtrację jego.