Konstoi Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 (edited) Cześć Mam taką zagwostkę, fermentuje sobie przeważnie 2--4 tyg, ostatnio przestałem zlewać na cichą i pojawił się pewien problem. Po 2 tyg mierze blg refraktometrem czy drożdże skończyły swoją prace i po 3 dniach mierze ponownie. Wynik ten sam wiec przygotowywuje się do rozlewu. po 2 kolejnych dniach mierze ponownie ( a co wolno mi ) i tutaj zaczynają wychodzić kwiatki gdyż pokazuje się wiekszy ekstrakt. Taka sytuacja już nie pierwszy raz wiec początkowo pomyślałem że cos źle spisałem lecz nie bo kolejne warki to samo. Mierzone przy pomocy refraktometru ( korekta oczywiście jest) oraz balingomierza wiec i tutaj nie doszukuje się przyczyny. Przeważnie taki wzrost jest o 0,2-0,5 blg wiecej. Czy ktoś może mi to wyjaśnić w jakiś logiczny sposób? Pierwsza myśl że CO2 podnośi balingomierz minimalnie ale w takim przypadku co z refraktometrem? Pytałem kilka osób i wszyscy mowią że to nie możliwe a ja jakoś coś takiego zauważyłem. Edited November 27, 2017 by Konstoi Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 Tez u siebie takie zjawisko zauwazylem, ale ze ekstrakt wzrastal nieznacznie a nie spadal to uznawalem to zawsze za blad pomiarowy i butelkowalem Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 Czy temperatura podczas mierzenia była taka sama? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konstoi Posted November 27, 2017 Author Share Posted November 27, 2017 nie więcej jak pół stopnia różnicy Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekB Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 Tu bardziej istotna jest temperatura samego refraktometru mój niby ma ATC, ale i tak przed każdą seria pomiarów sprawdzam na czystej kranówce czy wskazuje 0, czasami nieco odbiega od tego i czasem koryguje śrubką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 Myślę, że przy rozmiarze próbki do refraktometru, może się okazywać, że piwo nie jest zupełnie jednorodną mieszaniną. Może przed pobraniem próbki zakołysz lekko wiadrem, albo weź kilka i wyciągnij średnią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 Trzeba bylo kupic przyrzad z podzialką co 1blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konstoi Posted November 28, 2017 Author Share Posted November 28, 2017 anteks musze przyznać ci racje poprostu zrobiłem chyba przerost formy nad treścią , po prostu mnie to zastanawia co jest grane. koval_blazej wiesz zawsze pobieram z menisku przy pomocy pipety lub strzykawki wiec moze faktycznie tutaj jest problem ale z czego wynika? alkohol koncentruje się przy meniusku? PiotrekB sam refraktometr trzymany w temp pokojowej dodatkowo z ATC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konstoi Posted December 4, 2017 Author Share Posted December 4, 2017 No i sam sobie odpowiem : koval_blazej miałeś racje. Przed rozlewem postanowiłem że pobiore z kilku miejsc próbki, pomierze w kilku próbach i wyszlo że im bliżej dna tym blg spadało i to znacznie. Wiec lekcja na przyszłość. Tylko czy kołysać czy mieszać ale myśle że stestuje oba wyjścia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted December 4, 2017 Share Posted December 4, 2017 Uważaj tylko, żebyś nie natlenił piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now