Konstoi Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Cześć Mam taką zagwostkę, fermentuje sobie przeważnie 2--4 tyg, ostatnio przestałem zlewać na cichą i pojawił się pewien problem. Po 2 tyg mierze blg refraktometrem czy drożdże skończyły swoją prace i po 3 dniach mierze ponownie. Wynik ten sam wiec przygotowywuje się do rozlewu. po 2 kolejnych dniach mierze ponownie ( a co wolno mi ) i tutaj zaczynają wychodzić kwiatki gdyż pokazuje się wiekszy ekstrakt. Taka sytuacja już nie pierwszy raz wiec początkowo pomyślałem że cos źle spisałem lecz nie bo kolejne warki to samo. Mierzone przy pomocy refraktometru ( korekta oczywiście jest) oraz balingomierza wiec i tutaj nie doszukuje się przyczyny. Przeważnie taki wzrost jest o 0,2-0,5 blg wiecej. Czy ktoś może mi to wyjaśnić w jakiś logiczny sposób? Pierwsza myśl że CO2 podnośi balingomierz minimalnie ale w takim przypadku co z refraktometrem? Pytałem kilka osób i wszyscy mowią że to nie możliwe a ja jakoś coś takiego zauważyłem. Edytowane 27 Listopada 2017 przez Konstoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Tez u siebie takie zjawisko zauwazylem, ale ze ekstrakt wzrastal nieznacznie a nie spadal to uznawalem to zawsze za blad pomiarowy i butelkowalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Czy temperatura podczas mierzenia była taka sama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 nie więcej jak pół stopnia różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Tu bardziej istotna jest temperatura samego refraktometru mój niby ma ATC, ale i tak przed każdą seria pomiarów sprawdzam na czystej kranówce czy wskazuje 0, czasami nieco odbiega od tego i czasem koryguje śrubką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Myślę, że przy rozmiarze próbki do refraktometru, może się okazywać, że piwo nie jest zupełnie jednorodną mieszaniną. Może przed pobraniem próbki zakołysz lekko wiadrem, albo weź kilka i wyciągnij średnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Trzeba bylo kupic przyrzad z podzialką co 1blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 anteks musze przyznać ci racje poprostu zrobiłem chyba przerost formy nad treścią , po prostu mnie to zastanawia co jest grane. koval_blazej wiesz zawsze pobieram z menisku przy pomocy pipety lub strzykawki wiec moze faktycznie tutaj jest problem ale z czego wynika? alkohol koncentruje się przy meniusku? PiotrekB sam refraktometr trzymany w temp pokojowej dodatkowo z ATC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 No i sam sobie odpowiem : koval_blazej miałeś racje. Przed rozlewem postanowiłem że pobiore z kilku miejsc próbki, pomierze w kilku próbach i wyszlo że im bliżej dna tym blg spadało i to znacznie. Wiec lekcja na przyszłość. Tylko czy kołysać czy mieszać ale myśle że stestuje oba wyjścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Uważaj tylko, żebyś nie natlenił piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi