deep floyd Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 jutro o 8.30 rano Kopyra będzie warzył piwo w szybkim trybie...próbowaliście już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Na ekstrakcie czy na słodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 5 minut temu, BretBeermann napisał: Na ekstrakcie czy na słodzie? na słodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 90 minuty dla mnie najszybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Ktoś jest na forum, kto gotuje po 30 min. Ksywki niestety nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 on planuje się wyrobić w trzy godziny z filtracja i gotowaniem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 To prawdopodobnie wiecej niz normalny dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 ja potrzebuje nie mniej niż 5 godzin, ale jestem nowicjuszem. no nie wiem, filtracja potrafi przedłużyć 70min zacieranie 110min filtracja 30min chłodzenie ....nie wiem jak można krócej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 A gdzie to można zobaczyć, to stream jakiś czy coś...?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Teraz, donicjusz napisał: A gdzie to można zobaczyć, to stream jakiś czy coś...?? tak od 8.30 rano na streamie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 45 minut temu, deep floyd napisał: ja potrzebuje nie mniej niż 5 godzin, ale jestem nowicjuszem. no nie wiem, filtracja potrafi przedłużyć 70min zacieranie 110min filtracja 30min chłodzenie ....nie wiem jak można krócej... Bez chlodzenia w 3 godziny warke 25 litrow , 12-15 blg robie bez problemow jak sie dobrze ogarniam. Nie widze w tym nic niezwyklego. Nie mam pojecia jak filtrujesz przez 130 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Teraz, Lasek napisał: Nie mam pojecia jak filtrujesz przez 130 minut. zalezy od piwa..z aipa ostatnio mi tak zeszło, utknełą i koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Śrutowanie 10 minuty Zacieranie 30-60 minuty Filtracja BIAB 5 minuty Sparge 5 minuty Gotowania 30-60 minuty Chłodzenia 15 minuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 1 godzinę temu, bart3q napisał: Ktoś jest na forum, kto gotuje po 30 min. Ksywki niestety nie pamiętam. Browar Najgorszego Sortu bodajże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 45 minut temu, BretBeermann napisał: Filtracja BIAB 5 minuty a bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrjus Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Kopyr planuje tylko 10l robić, więc filtracje (sztuczne dno z drugiego fermentora, a nie BIAB) i podgrzewania faktycznie szybciej pójdą. Prócz tego tylko po pół godziny zacieranie i gotowanie. Zrobić się da, ale jakie będą tego efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Zależy od bazy. Swego czasu bawiłem sie w znaczne skracanie czasu zacierania i badałem wpływ tego na wydajność itp. Dobrej firmy słód - świeży i nie leżakowany w domu idzie zatrzeć nawet w 15 minut robiąc próbę jodową co chwilę. Filtracja wiadro w wiadro to dosłownie 10 minut. Gotowałem też raz 30 minut piwo i nie powtórzę tego - DMS może nie był super mocny ale był w tle wyczuwalny. Więc dla mnie technicznie gotować musi się minimum te 60 minut, może jakby się gotowało super intensywnie z dużą mocą to można by do 45 minut skrócić ten czas. Ja trochę nie rozumiem tego szoł Tomka dla mnie by zapunktował jakby uwarzył raz poprawnie piwo w normalny sposób, do którego nie musiałby robić mądrej miny pomimo podłej jakości produktu końcowego. (jak to było z jego piwem polewanym na spotkaniu piwowarów domowych przy Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich, z kega w formie kaska) A tak pokazywanie ultra szybkiego warzenia, czy byle jakiego mija się dla mnie z celem. Trochę dziwi mnie też szum wokół tego jakby się piwa nie uwarzyło (nie przeginając z składnikami oczywiście) jak się spieprzy fermentacje to jest pozamiatane. Jak ktoś to napisał na FB uwarzenie samej brzeczki to pikuś, bo poradników jest od cholery - a pokazanie prawidłowej fermentacji to by było coś Lepiej jednak promować 7+7 bo tak wygodnie. Edytowane 29 Listopada 2017 przez Undeath majlosz i KHOT 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 8 minut temu, Undeath napisał: Ja trochę nie rozumiem tego szoł Tomka dla mnie by zapunktował jakby uwarzył raz poprawnie piwo w normalny sposób, do którego nie musiałby robić mądrej miny pomimo podłej jakości produktu końcowego. nie żebym go bronił, ale on ma na swoim kanale całkiem rozbudowane poradniki krok po kroku na temat warzenia z puchy/z zacieraniem. sam z nich korzystałem na początku kariery. inna kwestia że faktycznie mógłby naprostować ten mit o czasie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Ja to tylko tu zostawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 15 minut temu, Undeath napisał: nie musiałby robić mądrej miny pomimo podłej jakości produktu końcowego. (jak to było z jego piwem polewanym na spotkaniu piwowarów domowych przy Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich A jak to smakowało ?, oglądałem fragmenty z zacieraniem i czarno to widziałem, kompletnie nie zwracał uwagi na "czystość procesu", to samo widziałem w filmiku jak fachowcy zacierają w Strzegomiu, to mieszanie na świeżym powietrzu w otwartym wiadrze, bezcenny pokaz dyletanctwa ..., zdaje się, że też nic fajnego nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) @LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Tak ma, ale jest w nich też sporo bubli oraz były nagrywane z lekka 4 lata temu Ja Tomkowi nie ujmuje zasług bo zrobił wiele dobrego i wiem, że wielu ludzi z nim zaczynało oraz wprowadzał ich w świat kraftu. Jednak każdy człowiek się uczy i popełnia błędy, a Tomek jakby stanął w stagnacji, warzy pobieżnie z doskoku, słabo stoi z nowościami w świecie piwowarów domowych, powtarza rzeczy obalone kilka lat temu. Do tego właśnie dochodzi przekłamywanie prawdy o gotowym jego produkcie - który miałem okazje kilka razy pić i było słabiutko, a szedł w zaparte, że jest okej, jego fani też jarali się tym piwem jakby co najmniej GCh uwarzył Dziwię się bo pamiętam jego piwa sprzed jego blogerskiego boomu i robił całkiem niezłe piwka. Więc potrafi ale widać spora przerwa i zajęcie się głównie oceną piw rzemieślniczych oraz ich promocją wleciał z obiegu i powrót jest już cięższy. Pomyśl logicznie też dlaczego piwowarzy domowi są negatywnie nastawieni na Tomka, albo się naśmiewają z jego filmików albo omijają szerokim łukiem? @dziedzicpruski Kosmiczny aldehyd octowy, spory alkohol i rozpuszczalnik. Piwo samo w sobie smakowało jak niedofermentowane drożdżowe młode piwo, zlane w trakcie fermentacji przerywając ją. Infekcji w nim nie było ale wyraźnie było czuć wady. Edytowane 29 Listopada 2017 przez Undeath Mibor i KHOT 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Domyślam się, że to piwo Kopyra ze spotkania było ohydne, ale jak to jest, że nikt go jawnie nie skrytykował? Nagrywał nawet filmik jak częstował ludzi tym piwem i z tego co pamiętam był tam m. in. Josefik, który niezbyt krytycznie do niego podchodził. Oczywiście nie chcę tu podważać Twoich umiejętności sensorycznych, po prostu dziwi mnie, że nikt zwyczajnie nie powiedział "no sorry Kopyr, ale to jest lipa". No chyba, że wycinał niepochlebne opinie ;). Edytowane 29 Listopada 2017 przez Ramnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Godzinę temu, Undeath napisał: Kosmiczny aldehyd octowy, spory alkohol i rozpuszczalnik. Piwo samo w sobie smakowało jak niedofermentowane drożdżowe młode piwo, zlane w trakcie fermentacji przerywając ją. Infekcji w nim nie było ale wyraźnie było czuć wady. Obczaiłem ten filmik z targów,faktycznie wstydziłby się, od razu przypomniał mi się ten post https://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1116789&postcount=1 Czyli jak jarenka śpiewał; Ceremonie ceremonie Trzeba by podciągnąć spodnie Ukryć prawdę obesraną I powspierać rację stanu To co oglądałem ze zgrozą to ris z ziarna, no i poszedł w kibel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 35 minut temu, Ramnic napisał: Domyślam się, że to piwo Kopyra ze spotkania było ohydne, ale jak to jest, że nikt go jawnie nie skrytykował? Nagrywał nawet filmik jak częstował ludzi tym piwem i z tego co pamiętam był tam m. in. Josefik, który niezbyt krytycznie do niego podchodził. Oczywiście nie chcę tu podważać Twoich umiejętności sensorycznych, po prostu dziwi mnie, że nikt zwyczajnie nie powiedział "no sorry Kopyr, ale to jest lipa". No chyba, że wycinał niepochlebne opinie ;). Nie wiem czy wycinał czy nie, nie oglądam też jego filmików od dawna więc na to pytanie o jego manipulacje nie odpowiem. Wiem, że nie raz za to kasował nie przychylne komentarze nawet te z argumentacją oraz rozdawał bany, rzucając tekstem, że "to moje podwórko i mogę robić co chcę". Nic w tym technicznie złego nie jest bo to prawda ale jednak podkopał swoją wiarygodność w moich oczach i nie tylko. A odpowiedź na twoje pytanie jest proste jak sam zauważyłeś był nawet joosefik, który prowadzi browar, a zasada jest prosta nie sra się do swojego gniazda bo to się mści Druga sprawa słyszał Tomek po za kamerami, że piwo jest słabe bo ludzie robili na sali szyderę i przez długi czas w necie, czy dotarło to do niego nie wiem. Wszystkie próby krytyki raczej spływały po nim jak po kaczce przykład listu otwartego: gdzie sprawa pomimo prośby wielu ludzi została zignorowana, a wręcz wyśmiana. Ludzie wiedzą, że nie warto bo przecież autorytet i wie wszystko najlepiej, a mało kto sam posiada taki autorytet by się przeciwstawić. Za małe i hermetyczne nasze środowisko jest też by ktokolwiek się w to bawił, lepiej poświęcić czas na warzenie i dokształcanie się z innych źródeł niż wszczynać wojenki, zresztą nie potrzebne nikomu. Dobra bo zapędzamy się tą dyskusją w dziwne rejony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 14 godzin temu, BretBeermann napisał: Sparge 5 minuty Co to jest te Sparge? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się