Enrike Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Hej, Taka refleksja mnie naszła po tym jak wlałem drożdże, które stały w lodówce w trakcie nawadniania do brzeczki o temperaturze ok. 24 stopnie C. Czym skutkuje takie nierozsądne zachowanie i co może popsuć w piwie? Pytanie w stylu: "Człowiek uczy się na błędach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 W jaki sposób je uwadniałeś?Duża zmiana temperatury pewnie ubiła sporo drożdży. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 A co to za piwo że zadałeś drożdże do brzeczki o temperaturze 24 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enrike Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) IPA. Temperatura taka bo zadawałem drożdże przed wyjściem do pracy, a taką miałem temperaturę i nie mogłem czekać już dłużej. Drożdże US-05. //PS: Po powrocie do domu drożdże ładnie pracują. Zrobiła się ładna pianka. Mam nadzieje, że będą one dobrze pracować Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Enrike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 No to ja widzę tu kilka kwiatków: - uwadniając drożdże nie wkładaj ich do lodówki, bo w niczym to nie pomoże a wręcz może zaszkodzić - wlewając drożdże do brzeczki ich temperatura powinna być zbliżona do temperatury brzeczki tak aby drożdże nie doznały szoku termicznego, co może spowodować że część z nich umrze - 24 stopnie to o wiele za dużo jak na takie piwo i te drożdże (polecam przedział 16-18). Temperatura na pewno pomogła rozkręcić drożdżaki, ale piwo które otrzymasz będzie mocno alkoholowe i będzie waliło rozpuszczalnikiem. Na przyszłość nie spiesz się z dodawaniem drożdży, jeśli zrobisz to dopiero po kilu godzinach od warzenia nic się nie stanie, a rezultat będzie na pewno lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 13 minut temu, Hary86 napisał: uwadniając drożdże nie wkładaj ich do lodówki, bo w niczym to nie pomoże a wręcz może zaszkodzić Wlozenie do lodowki ma sens jesli wlewamy drozdze do duzo chlodniejszej brzeczki, lepsze to niz wlanie plynu o temp. 30 stopni do brzeczki o temp. 15 stopni. Mozna rowniez dodac troche brzeczki do kubka, ale moim zdaniem schladzanie w lodowce to mniejszy szok termiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Wszystko zależy od tego, w którym momencie włożysz je do tej lodówki. Jeśli dasz im czas na uwodnienie w wodzie ~25 stopni a dopiero później włożysz do lodówki i nie pozwolisz żeby za bardzo się schlodziły, to ok. Jeśli natomiast wstawisz je do lodówki od razu po wysypaniu, to może się okazać że będziesz je uwadniał w wodzie sporo zimniejszej niż ustawa przewiduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Oczywiscie mialem na mysli schladzanie juz uwodnionych drozdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 4.12.2017 o 17:21, Hary86 napisał: - 24 stopnie to o wiele za dużo jak na takie piwo i te drożdże (polecam przedział 16-18). Temperatura na pewno pomogła rozkręcić drożdżaki, ale piwo które otrzymasz będzie mocno alkoholowe i będzie waliło rozpuszczalnikiem. Na przyszłość nie spiesz się z dodawaniem drożdży, jeśli zrobisz to dopiero po kilu godzinach od warzenia nic się nie stanie, a rezultat będzie na pewno lepszy. Odkopie. Jak w takim razie przybliżyć temperaturę drożdży uwadnianych w temp. 30C do temp. brzeczki kiedy ta ma np. 18C? Do lodówki włożyć nie wolno. Dolewac po trochu zimnej brzeczki? Też się może wydawać że wystawiamy je na szok Edytowane 6 Listopada 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 (edytowane) Dlaczego nie wolno włożyć do lodówki ? Ja rehydratyzuję woda o temp. 35C, zostawiwm na 10 minut, dolewam wody o temp 6C, tak, aby zbić temp do 31C, po kolejnych 5 minutach znow troche wody, by zbic do 28C i na 10 minut do zamrazarki, gdzie temp spada ok 0.8C/min. Odkad tak robię (kiedyś rehydratyzowałem wodą o temp 27C i chlodziłem dolewajac raz wodę) lag jest krótszy. Edytowane 6 Listopada 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 8 godzin temu, advisorylyrics napisał: Odkopie. Jak w takim razie przybliżyć temperaturę drożdży uwadnianych w temp. 30C do temp. brzeczki kiedy ta ma np. 18C? Do lodówki włożyć nie wolno. Dolewac po trochu zimnej brzeczki? Też się może wydawać że wystawiamy je na szok Dolewac powoli brzeczki w docelowej temperaturze. Jesli bedziesz wlewal po trochu stopniowo to nie wystawisz ich na szok. 8 godzin temu, fotohobby napisał: Dlaczego nie wolno włożyć do lodówki ? To wszystko zalezy na jak dlugo wsadzasz do tej lodowki. Po uwodnieniu drozdzom szybko zaczyna brakowac pokarmu wiec oslabia to ich kondycje. Dlatego metoda z stopniowym dolewaniem brzeczki jest dobra gdyz jednoczesnie spokojnie schladzamy drozdze i dajemy im juz jesc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 7 minut temu, Lasek napisał: To wszystko zalezy na jak dlugo wsadzasz do tej lodowki. Po uwodnieniu drozdzom szybko zaczyna brakowac pokarmu wiec oslabia to ich kondycje. Caly proces od wsypania drożdży do zadania do brzeczki to 30-35 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 3 minuty temu, fotohobby napisał: Caly proces od wsypania drożdży do zadania do brzeczki to 30-35 min A to luz, tak szybko nie powinno sie nic zlego wydarzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 A jeśli chcę zadać gęstwe do brzeczki o temp około 18C to wystatczy, że wyciągnę z lodówki i ociepli się do tej samej temp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Godzinę temu, advisorylyrics napisał: A jeśli chcę zadać gęstwe do brzeczki o temp około 18C to wystatczy, że wyciągnę z lodówki i ociepli się do tej samej temp.? Im temperatura gęstwy bliższa temperaturze brzeczki to tym lepiej. Nie wdając się w szczegóły - w teorii różnica pomiędzy jednym a drugim nie powinna przekroczyć 5 st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się