Jump to content

Drożdże do american barley wine, RISa i bragotta ?


Henx

Recommended Posts

Naszła mnie ochota na zrobienie trzech mocarzy. I największe dylematy mam z wyborem drożdży. Do risa i barley wine zastanawiam się nad wlp099, ale rozbujałbym je najpierw na czymś lżejszym tylko nie mam pojęcia do czego one pasują? Dry stout? Chyba, że coś innego ktoś z Was poleca? Może Danstar Nottingham? ABW na drożdżach co dają dużo owoców tropikalnych takich jak American Ale 2 z Wyeasta? Co do bragotta to nie mam pojęcia, 099 odpadają bo są bardzo żarłoczne, a przez miód i tak piwo mocno odfermentowuje. Siedzę, czytam, myślę i zgłupiałem już.

Aha, ballingi będą około 24-25.

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, CraftMat napisał:

Kumpel robił RISa na US-05 i jedna paczuszka mu ogarnęła 20 L. Do tego dobre piwo wyszło

A ja mam kumpla który na studiach bzykał bez gumki jak królik z kampanii ministerstwa zdrowia i ani syfa nie złapał, ani dziecka nie popełnił.

Ale nie polecałbym.

 

Link to comment
Share on other sites

Hmmm, skoro tyle osób US poleca to chyba się zdecyduję, czy może risa lepiej na 04? Czerwone owoce itp.

A robił może ktoś z Was mocniejsze piwo na Wyeast America Ale 2 ? Mam akurat gęstwę świeżutką. Do vermonta, american blonde ale itp pasują idealnie. Rozważam je pod kątem bragotta i abw.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Henx napisał:

Hmmm, skoro tyle osób US poleca to chyba się zdecyduję, czy może risa lepiej na 04? Czerwone owoce itp.

A robił może ktoś z Was mocniejsze piwo na Wyeast America Ale 2 ? Mam akurat gęstwę świeżutką. Do vermonta, american blonde ale itp pasują idealnie. Rozważam je pod kątem bragotta i abw.

Zależy co masz na myśli pisząc "mocniejsze piwo". Ja zrobiłem 2 tygodnie temu lekkie APA, żeby te drożożdże rozbujać. Jutro mam ją zamiar butelkować (bez cichej i chmielenia na zimno), zebrać gęstwę z przeznaczeniem na Imperial IPA. Celuję w 19BLG. Jeśli Cię to interesuje, mogę zdać relację.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.