Henx Posted November 30, 2017 Share Posted November 30, 2017 Naszła mnie ochota na zrobienie trzech mocarzy. I największe dylematy mam z wyborem drożdży. Do risa i barley wine zastanawiam się nad wlp099, ale rozbujałbym je najpierw na czymś lżejszym tylko nie mam pojęcia do czego one pasują? Dry stout? Chyba, że coś innego ktoś z Was poleca? Może Danstar Nottingham? ABW na drożdżach co dają dużo owoców tropikalnych takich jak American Ale 2 z Wyeasta? Co do bragotta to nie mam pojęcia, 099 odpadają bo są bardzo żarłoczne, a przez miód i tak piwo mocno odfermentowuje. Siedzę, czytam, myślę i zgłupiałem już. Aha, ballingi będą około 24-25. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BEZ ZASAD Posted November 30, 2017 Share Posted November 30, 2017 Wiele testów robiłem, zawsze na końcu najlepiej wychodziło na US-05...amen Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 25 Blg to nie mocarz... większość drożdży da niezłe wyniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 Kumpel robił RISa na US-05 i jedna paczuszka mu ogarnęła 20 L. Do tego dobre piwo wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 8 minut temu, CraftMat napisał: Kumpel robił RISa na US-05 i jedna paczuszka mu ogarnęła 20 L. Do tego dobre piwo wyszło A ja mam kumpla który na studiach bzykał bez gumki jak królik z kampanii ministerstwa zdrowia i ani syfa nie złapał, ani dziecka nie popełnił. Ale nie polecałbym. pucekmiszcz, NervGal, Lasek and 8 others 1 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 Na 25blg to spokojnie us05 sobie poradzą. To nie jest jakiś kosmicznie duży balling. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
aldorn Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 Mi znajomy polecił do barley wine Irlandzkie ciemności, dobra opcja? Wcześniej bym dry stouta zrobił na nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted December 1, 2017 Author Share Posted December 1, 2017 Hmmm, skoro tyle osób US poleca to chyba się zdecyduję, czy może risa lepiej na 04? Czerwone owoce itp. A robił może ktoś z Was mocniejsze piwo na Wyeast America Ale 2 ? Mam akurat gęstwę świeżutką. Do vermonta, american blonde ale itp pasują idealnie. Rozważam je pod kątem bragotta i abw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bachi Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 3 godziny temu, Henx napisał: Hmmm, skoro tyle osób US poleca to chyba się zdecyduję, czy może risa lepiej na 04? Czerwone owoce itp. A robił może ktoś z Was mocniejsze piwo na Wyeast America Ale 2 ? Mam akurat gęstwę świeżutką. Do vermonta, american blonde ale itp pasują idealnie. Rozważam je pod kątem bragotta i abw. Zależy co masz na myśli pisząc "mocniejsze piwo". Ja zrobiłem 2 tygodnie temu lekkie APA, żeby te drożożdże rozbujać. Jutro mam ją zamiar butelkować (bez cichej i chmielenia na zimno), zebrać gęstwę z przeznaczeniem na Imperial IPA. Celuję w 19BLG. Jeśli Cię to interesuje, mogę zdać relację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted December 1, 2017 Author Share Posted December 1, 2017 Interesuje mnie jak najbardziej, także czekam na info jak to wyjdzie bo swoje chcę warzyć dopiero pod konoec grudnia / na początku stycznia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 Kandyduję do złotej łopaty za odkopanie tematu ? Zastanawiam się, czy do Barley Wine nadałyby się drożdże ESB po warce 21Blg, czy takie drożdże najlepiej już puścić w kanał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 Myśle ze można było zrobić odpowiednio duży starter na łyżce gęstwy i powinny ruszyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 O start fermentacji, to jestem pewien. Drożdże przejadły 21Blg do 6 w przeciągu kilku dni. Teraz powoli dojadają resztki. Zastanawiam się bardziej nad kwestią degeneracji drożdży przy wyższych % i jego wpływie na barley wine Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now