Jump to content

Fermentacja 13.5 BLG -> 4 BLG?


ronson

Recommended Posts

Cześć,

Jestem przy produkcji swojej pierwszej warki (APA) i mam pytanie. Ekstrakt początkowy piwa to 13.5 BLG. Użyłem drożdży Safale US-05. Temperatura fermentacji burzliwej oscylowała wokół 20 - 21 stopni, trwała 7 dni. Dzisiaj zdecydowałem się przelać na cichą ponieważ piwo miało ekstrakt 4 BLG. Z szybkiego testu fermentacji równiez wyszło 4 BLG, także myślałem, że jest dobrze, jednak czy nie pospieszyłem się?

Myślę nad tym, żeby fermentację cichą przeprowadzić w tej samej temperaturze co burzliwą.

 

Surowce:

- Pale Ale 5kg,

- Pilzneński 0.8 kg,

- Karmelowy żytni 0.2kg

 

Zacieranie: 60 min w 64 stopniach

Link to comment
Share on other sites

Trochę nisko zeszło jak na takie zacieranie przy tych drożdżach. Sprawdź termomert i ballingomierz. Ale skoro fft tyle samo wykazał. Tak na przyszłość burzliwą przy tym ekstrakcie rób koło 10 dni - drożdże jeszcze muszą po sobie posprzątać, na cichej też to zrobią ale jest ich dużo mniej.

Link to comment
Share on other sites

Nie rozumiem skad moda na tak szybkie zlewanie piwa na cicha, czyzby nadal filmy Tomka K. zbieraly swoje poklosie?

8 minut temu, ronson napisał:

Dzisiaj zdecydowałem się przelać na cichą ponieważ piwo miało ekstrakt 4 BLG

Tego tez nie rozumiem, czemu to ze piwo ma 4blg jest powodem, aby je przelac? FFT to raz, a to co dzieje sie podczas konczenia roboty przez drozdze to dwa.

 

Ponadto temperatura fermentacji za wysoka, ale to pewnie wiesz, bo temat walkowany setki razy :)

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, ronson napisał:

Cześć,

Jestem przy produkcji swojej pierwszej warki (APA) i mam pytanie. Ekstrakt początkowy piwa to 13.5 BLG. Użyłem drożdży Safale US-05. Temperatura fermentacji burzliwej oscylowała wokół 20 - 21 stopni, trwała 7 dni. Dzisiaj zdecydowałem się przelać na cichą ponieważ piwo miało ekstrakt 4 BLG. Z szybkiego testu fermentacji równiez wyszło 4 BLG, także myślałem, że jest dobrze, jednak czy nie pospieszyłem się?

Myślę nad tym, żeby fermentację cichą przeprowadzić w tej samej temperaturze co burzliwą.

 

Surowce:

- Pale Ale 5kg,

- Pilzneński 0.8 kg,

- Karmelowy żytni 0.2kg

 

Zacieranie: 60 min w 64 stopniach

Jak brzmi pytanie?

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem jest wszystko dobrze a czas i ilość warek wszystko zweryfikuje no i Ty nabierzesz doświadczenia.

Co chodzi i temp. fermentacji ogólnie trzeba się stosować w miarę możliwości i "warunków domowych" do zakresu temperatur pracy danych drożdży - ja oprócz tych wartości przyjąłem sobie takie  zakresy minimum 12st.C max 18st C dolna fermentacja i  minimum 15st. C max 22st C górna fermentacja (warunki domowe piwnica) - ogólna wartość krytyczna nie więcej niż 20 st. C dolna i 24 st. C górna.
Z burzliwej zlewam po około 7 dniach do 14 dni, na cichej trzymie w zależności od piwa i zastosowanych drożdży ale zwykle oscyluje w 3 - 4 tygodniach drożdże fermentacja  górna a drożdże fermentacja dolna leży na cichej najmniej około 6 tygodni. mierzę Blg. podczas zlewania bezpośrednio na cichą i według tego co już uwarzyłem postępuję wg. wyżej jakby to ująć instrukcji.
Każde uwarzone przeze mnie piwo po całym procesie fermentacji podczas butelkowania miało z reguły 2 - 3 st. Blg, może były jakieś odstępstwa od tej wartości ale nie były zauważalne jakieś negatywne walory smakowe czy też zapachowe.

Edited by BC BROWAR DOMOWY
literówka
Link to comment
Share on other sites

wartość krytyczna dla mnie (zwykle trzymie się wytycznych podanych na drożdżach) - nie czarujmy się, ja teraz mam w piwnicy około 14 stopni ale jeżeli ktoś ma mniej komfortowe warunki i trzyma fermentor w komórce z uchylonym oknem i Babcia okno zamknie albo odkręci grzejnik Piwowar wróci po weekendzie do domu a tu niespodzianka bo babcia nie wiedziala... to wiadomo co może się stać z piwem

Edited by BC BROWAR DOMOWY
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

ja oprócz tych wartości przyjąłem sobie takie  zakresy minimum 12st.C max 18st C dolna fermentacja i  minimum 15st. C max 22st C

Grubo. Dla dolnej masz zakresy jak ja dla górnej.

Link to comment
Share on other sites

Mam takie zakresy na jakie mi pozwalają warunki w domu, przez co głównie nastawiam piwo na drożdżach górnej fermentacji - jak warze tak to też wyżej opisałem piwa są pijalne a to jest  chyba jednym z ważniejszych punktów piwowarstwa ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

Mam takie zakresy na jakie mi pozwalają warunki w domu, przez co głównie nastawiam piwo na drożdżach górnej fermentacji - jak warze tak to też wyżej opisałem piwa są pijalne a to jest  chyba jednym z ważniejszych punktów piwowarstwa ;)

 

Jak masz takie warunki to daj sobie spokój z lagerami. Tymczasem poczytaj sobie ten wątek i to co napisał kolega @Undeath.Dolna fermentacja

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Henx said:

Trochę nisko zeszło jak na takie zacieranie przy tych drożdżach.
...
Tak na przyszłość burzliwą przy tym ekstrakcie rób koło 10 dni - drożdże jeszcze muszą po sobie posprzątać, na cichej też to zrobią ale jest ich dużo mniej.

Mógłbyś powiedzieć dlaczego nisko jak na takie zacieranie i takie drożdże? No i co drożdże jeszcze robią? Opadają na dno czy jeszcze coś? Wcześniej o tym nie wiedziałem, jestem ciekawy, jakbyś mógł napisać coś więcej to byłbym wdzięczny :)

 

22 hours ago, luki161 said:

Nie rozumiem skad moda na tak szybkie zlewanie piwa na cicha, czyzby nadal filmy Tomka K. zbieraly swoje poklosie?

Tego tez nie rozumiem, czemu to ze piwo ma 4blg jest powodem, aby je przelac? FFT to raz, a to co dzieje sie podczas konczenia roboty przez drozdze to dwa.

 

Ponadto temperatura fermentacji za wysoka, ale to pewnie wiesz, bo temat walkowany setki razy :)

O temperaturze wiem. Fakt, film Tomka K. też mnie na to naprowadził, ale głównie BLG - myślałem, że BLG już nie zejdzie, skoro FFT dał taki sam wynik, stąd postanowiłem zlać na cichą.

 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, ronson napisał:

Mógłbyś powiedzieć dlaczego nisko jak na takie zacieranie i takie drożdże?

Nie jest źle. Jeszcze dofermentują.

 

Godzinę temu, ronson napisał:

No i co drożdże jeszcze robią? Opadają na dno czy jeszcze coś? Wcześniej o tym nie wiedziałem, jestem ciekawy, jakbyś mógł napisać coś więcej to byłbym wdzięczny :)

W czasie fermentacji oprócz alko i co2 wytwarzają inne uboczne produkty fermentacji. Takimi głównymi są diacetyl i aldehyd octowy które to na szczęście mogą być prez drożdże redukowane. Jeżeli oddzielisz zbyt wcześnie piwo od drożdży nie zdążą one posprzątać po sobie. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.