ronson Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Cześć, Jestem przy produkcji swojej pierwszej warki (APA) i mam pytanie. Ekstrakt początkowy piwa to 13.5 BLG. Użyłem drożdży Safale US-05. Temperatura fermentacji burzliwej oscylowała wokół 20 - 21 stopni, trwała 7 dni. Dzisiaj zdecydowałem się przelać na cichą ponieważ piwo miało ekstrakt 4 BLG. Z szybkiego testu fermentacji równiez wyszło 4 BLG, także myślałem, że jest dobrze, jednak czy nie pospieszyłem się? Myślę nad tym, żeby fermentację cichą przeprowadzić w tej samej temperaturze co burzliwą. Surowce: - Pale Ale 5kg, - Pilzneński 0.8 kg, - Karmelowy żytni 0.2kg Zacieranie: 60 min w 64 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Trochę nisko zeszło jak na takie zacieranie przy tych drożdżach. Sprawdź termomert i ballingomierz. Ale skoro fft tyle samo wykazał. Tak na przyszłość burzliwą przy tym ekstrakcie rób koło 10 dni - drożdże jeszcze muszą po sobie posprzątać, na cichej też to zrobią ale jest ich dużo mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Nie rozumiem skad moda na tak szybkie zlewanie piwa na cicha, czyzby nadal filmy Tomka K. zbieraly swoje poklosie? 8 minut temu, ronson napisał: Dzisiaj zdecydowałem się przelać na cichą ponieważ piwo miało ekstrakt 4 BLG Tego tez nie rozumiem, czemu to ze piwo ma 4blg jest powodem, aby je przelac? FFT to raz, a to co dzieje sie podczas konczenia roboty przez drozdze to dwa. Ponadto temperatura fermentacji za wysoka, ale to pewnie wiesz, bo temat walkowany setki razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 12 minut temu, ronson napisał: Cześć, Jestem przy produkcji swojej pierwszej warki (APA) i mam pytanie. Ekstrakt początkowy piwa to 13.5 BLG. Użyłem drożdży Safale US-05. Temperatura fermentacji burzliwej oscylowała wokół 20 - 21 stopni, trwała 7 dni. Dzisiaj zdecydowałem się przelać na cichą ponieważ piwo miało ekstrakt 4 BLG. Z szybkiego testu fermentacji równiez wyszło 4 BLG, także myślałem, że jest dobrze, jednak czy nie pospieszyłem się? Myślę nad tym, żeby fermentację cichą przeprowadzić w tej samej temperaturze co burzliwą. Surowce: - Pale Ale 5kg, - Pilzneński 0.8 kg, - Karmelowy żytni 0.2kg Zacieranie: 60 min w 64 stopniach Jak brzmi pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 13 minut temu, ronson napisał: jednak czy nie pospieszyłem się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Moim zdaniem jest wszystko dobrze a czas i ilość warek wszystko zweryfikuje no i Ty nabierzesz doświadczenia. Co chodzi i temp. fermentacji ogólnie trzeba się stosować w miarę możliwości i "warunków domowych" do zakresu temperatur pracy danych drożdży - ja oprócz tych wartości przyjąłem sobie takie zakresy minimum 12st.C max 18st C dolna fermentacja i minimum 15st. C max 22st C górna fermentacja (warunki domowe piwnica) - ogólna wartość krytyczna nie więcej niż 20 st. C dolna i 24 st. C górna. Z burzliwej zlewam po około 7 dniach do 14 dni, na cichej trzymie w zależności od piwa i zastosowanych drożdży ale zwykle oscyluje w 3 - 4 tygodniach drożdże fermentacja górna a drożdże fermentacja dolna leży na cichej najmniej około 6 tygodni. mierzę Blg. podczas zlewania bezpośrednio na cichą i według tego co już uwarzyłem postępuję wg. wyżej jakby to ująć instrukcji. Każde uwarzone przeze mnie piwo po całym procesie fermentacji podczas butelkowania miało z reguły 2 - 3 st. Blg, może były jakieś odstępstwa od tej wartości ale nie były zauważalne jakieś negatywne walory smakowe czy też zapachowe. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez BC BROWAR DOMOWY literówka luki161 i Mibor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Dolna do 20 st. C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) wartość krytyczna dla mnie (zwykle trzymie się wytycznych podanych na drożdżach) - nie czarujmy się, ja teraz mam w piwnicy około 14 stopni ale jeżeli ktoś ma mniej komfortowe warunki i trzyma fermentor w komórce z uchylonym oknem i Babcia okno zamknie albo odkręci grzejnik Piwowar wróci po weekendzie do domu a tu niespodzianka bo babcia nie wiedziala... to wiadomo co może się stać z piwem Edytowane 17 Grudnia 2017 przez BC BROWAR DOMOWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Godzinę temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: ja oprócz tych wartości przyjąłem sobie takie zakresy minimum 12st.C max 18st C dolna fermentacja i minimum 15st. C max 22st C Grubo. Dla dolnej masz zakresy jak ja dla górnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Mam takie zakresy na jakie mi pozwalają warunki w domu, przez co głównie nastawiam piwo na drożdżach górnej fermentacji - jak warze tak to też wyżej opisałem piwa są pijalne a to jest chyba jednym z ważniejszych punktów piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Godzinę temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: Mam takie zakresy na jakie mi pozwalają warunki w domu, przez co głównie nastawiam piwo na drożdżach górnej fermentacji - jak warze tak to też wyżej opisałem piwa są pijalne a to jest chyba jednym z ważniejszych punktów piwowarstwa Jak masz takie warunki to daj sobie spokój z lagerami. Tymczasem poczytaj sobie ten wątek i to co napisał kolega @Undeath.Dolna fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Słuszna uwaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 22 hours ago, Henx said: Trochę nisko zeszło jak na takie zacieranie przy tych drożdżach. ... Tak na przyszłość burzliwą przy tym ekstrakcie rób koło 10 dni - drożdże jeszcze muszą po sobie posprzątać, na cichej też to zrobią ale jest ich dużo mniej. Mógłbyś powiedzieć dlaczego nisko jak na takie zacieranie i takie drożdże? No i co drożdże jeszcze robią? Opadają na dno czy jeszcze coś? Wcześniej o tym nie wiedziałem, jestem ciekawy, jakbyś mógł napisać coś więcej to byłbym wdzięczny 22 hours ago, luki161 said: Nie rozumiem skad moda na tak szybkie zlewanie piwa na cicha, czyzby nadal filmy Tomka K. zbieraly swoje poklosie? Tego tez nie rozumiem, czemu to ze piwo ma 4blg jest powodem, aby je przelac? FFT to raz, a to co dzieje sie podczas konczenia roboty przez drozdze to dwa. Ponadto temperatura fermentacji za wysoka, ale to pewnie wiesz, bo temat walkowany setki razy O temperaturze wiem. Fakt, film Tomka K. też mnie na to naprowadził, ale głównie BLG - myślałem, że BLG już nie zejdzie, skoro FFT dał taki sam wynik, stąd postanowiłem zlać na cichą. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Godzinę temu, ronson napisał: Mógłbyś powiedzieć dlaczego nisko jak na takie zacieranie i takie drożdże? Nie jest źle. Jeszcze dofermentują. Godzinę temu, ronson napisał: No i co drożdże jeszcze robią? Opadają na dno czy jeszcze coś? Wcześniej o tym nie wiedziałem, jestem ciekawy, jakbyś mógł napisać coś więcej to byłbym wdzięczny W czasie fermentacji oprócz alko i co2 wytwarzają inne uboczne produkty fermentacji. Takimi głównymi są diacetyl i aldehyd octowy które to na szczęście mogą być prez drożdże redukowane. Jeżeli oddzielisz zbyt wcześnie piwo od drożdży nie zdążą one posprzątać po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się