Jump to content

Dokładność pomiaru BLG


Recommended Posts

Dzień dobry, jestem nowym początkującym użytkownikiem forum. Dzisiaj uwarzyłem swoją pierwszą warkę na początek z brewkita zgodnie z wytycznymi zawartymi na forum. Rozgrzany brewkit Coopers Lager dodałem do gorącej wody ok 4l + polepszacz Coopersa 1kg. Dolałem wody mineralnej do 23l i rozpuszczonych drożdży. Temperatura 21C i przystąpiłem do pomiaru BLG w menzurce i tutaj pojawił się problem...

Na początek menzurkę zalałem breczką i otrzymałem BLG niecałe 11 - dosypałem trochę glukozy gdyż na opakowaniu wzmacniacza dla 1kg przypadała moc piwa 4,3% drugi pomiar tą samą metodą wskazał około 10!!!, wyjąłem cukromierz i wrzuciłem go powoli do menzurki od góry i wtedy wynik niecałe 12. Stąd też moje pytanie odnośnie prawidłowego pomiaru BLG. Dodam, że posiadam cukromierz z menzurką z Biowina. 

 

Dziękuję i proszę o pomoc

Poza tym uprzedzając komentarze odnośnie lagiera górnej fermentacji - taki zestaw kupiłem z drożdżami do fermentacji górnej (no name).

Link to comment
Share on other sites

Standardowo najpierw powinieneś sprawdzić czy cukromierz jest dobrze wyskalowany - nalej do menzurki wody z kranu. Jeżeli balingometr będzie wskazywał 0 stopni to wszystko jest w porządku. 
Druga opcja - możliwe, że w menzurce było trochę pęcherzyków powietrza. Wtedy trzeba "zakręcić" cukromierzem lub postukać w menzurkę by się ich pozbyć, bo mogą wznosić cukromierz i zakłócać pomiar. 

Trzecia opcja - może po prostu niedokładnie wymieszałeś brzeczkę? 

Link to comment
Share on other sites

Standardowo najpierw powinieneś sprawdzić czy cukromierz jest dobrze wyskalowany - nalej do menzurki wody z kranu. Jeżeli balingometr będzie wskazywał 0 stopni to wszystko jest w porządku. 
Druga opcja - możliwe, że w menzurce było trochę pęcherzyków powietrza. Wtedy trzeba "zakręcić" cukromierzem lub postukać w menzurkę by się ich pozbyć, bo mogą wznosić cukromierz i zakłócać pomiar. 
Trzecia opcja - może po prostu niedokładnie wymieszałeś brzeczkę? 
Dziękuję za odpowiedź. Po napelnieniu go wodą z kranu i zastosowaniu wskazówek wskazuję minus 2!tzn zero jest poniżej lustra wody. Brzeczka była solidnie wymieszana. Kolejny pomiar z otrzasaniem jak w załączniku - 9-10. Chyba będę się lepiej musiał zaopatrzyć w nowy cukromierz. Pozdrawiam 92235a0f30ad1b9c803001d509e7969e.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Cukromierz nie może przylegać do ścianek.

W niektórych przypadkach menzurka, czy jak kto to tam zwał, jest zbyt ciasna i ustawienie jej w taki sposob zeby cukromierz nie stykał się ze ścianka graniczy z niemożliwością. Ja osobiście tez mam ten kłopot i wyniki albo męczę dopóki nie ustawie odpowiednio, albo (nie pamietam za czyja rada) patrzę na wynik wskazany przez najwyższym punkt do którego siega brzeczka.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, luki161 napisał:

Jak przekłamuje na wodzie to nowy balingomierz albo dorzucić na refraktometr i wyniki będą dokładniejsze ;)

Popieram. Miałem cztery ballingomierze i ogromnego pecha, bo wszystkie tłukłem. W końcu zdecydowałem się na refraktometr i jestem mega zadowolony. O wiele łatwiejszy w użyciu, dokładniejszy i trudniej go popsuć.

Link to comment
Share on other sites

Popieram. Miałem cztery ballingomierze i ogromnego pecha, bo wszystkie tłukłem. W końcu zdecydowałem się na refraktometr i jestem mega zadowolony. O wiele łatwiejszy w użyciu, dokładniejszy i trudniej go popsuć.
Tak chyba zrobię. Patrząc na wykonanie to raczej loteria czy dobrze wskazuje bo papierek się trzyma. Na pierwszą warke musi wystarczyć :)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

To polecam kupić taki bardziej „profesjonalny” spławik, albo tak jak ludzie wyżej radzą refra. A co do za ciasnej menzurki to chyba lepiej zainwestować 12 zł w większą :)

Link to comment
Share on other sites

Pierwszy balingometr pokazuje około -3, kupiłem nowy mniejszy podział kresek i ten pokazuje w okolicy 0.

@wkorzech wskazanie balingometru jest kalibrowane dla temperatury 20°C, jak masz wyższą lub niższą użyj korekcji gęstości z tej strony https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction

Link to comment
Share on other sites

Koledzy intryguje mnie jeszcze jedna kwestia. Jak już wiadomo mój cukromierz przekłamuje o ok 2blg. Pierwszy pomiar brzeczki wskazał 10blg więc dosypalem glukozy okolo 150g wtedy wskazał trochę ponad 11 czyli w rzeczywistości ponad 13blg. Czego mogę się spodziewać /obawiać?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Takie urządzenie rozwiązuje wszelkie problemy... Używam to od 2 mies. i jestem zadowolony...
https://www.anton-paar.com/pl-pl/produkty/szczegoly/miernik-gestosci-i-stezenia-easydens/
 

Myśle ze równie dobry i zdecydowane bardziej przystępny cenowo bedzie zwykły Refraktometr ;)
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.