godisadj Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Witam forumowiczów, mam pytanie pewnie głupie , no ale cóż wolę zapytać niż wycierać potem sciany w domu. A mianowicie założyłem sobie piwko , a że to pierwszy raz to był to brewkit Mangrove Jacks 1,8kg Pilsner + Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg . Wszystko pięknie było , przygotowane tak jak pisało , drożdże dane w odpowiedniej temp. Fermentacja ruszyła po niecalych 7 godzinach od nastawienia piwa. Początkowe BLG miało 12 mierzone , piwo było nastawione 14.12.17- dziś jest 2.01.18 i sprawdzałem BLG i ma 5 . Wcześniej gdy patrzałem 28.12.17 miało rownież 5 dlatego czekalem do dzisiaj. Między tym 28 a 2.01 było slychac bulkanie w rurce ale blg nie spadlo nic a nic. Czy to piwo mozna już butelkować? bez ryzyka?? i Dlaczego tak Malo mi spadlo- temperatura w granicach 19-20 stopni. pozdrawiam i czekam na odpowiedz jak ktoś może to niech odpowie bo jutro mam zamiar butelkować a chciałem się upewnić. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez godisadj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Jak masz możliwość to może przenieś jeszcze fermentor do pomieszczenia o ciut wyższej temperaturze, potrzymaj z 2 - 3 dni i wtedy sprawdź blg. Jeśli nie spadnie to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 2 godziny temu, godisadj napisał: Dlaczego tak Malo mi spadlo no, tutaj jest kilka możliwości... nie wiadomo co to za drożdże (może z tych co słabo odfermentowują), może były w słabe kondycji, może słabo napowietrzyłeś brzeczkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Tak zrobię albo opatulę go jakimś kocem, w smaku jest ok ..daje mu czas do piątku potem butelkuje ... ale malo alkoholu teraz wypada jakieś nie całe 4 procent drożdże myślę , że dobrze były przygotowane ale fakt faktem naczytałem się , że te dołączone z brewkitami są średniej jakości Edytowane 2 Stycznia 2018 przez godisadj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Czym mierzyłeś ekstrakt końcowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Aerometrem - początkowe miał 12 blg teraz po 19 dniach ma 5 blg- fermentacja zaczęła się po niecałych 7 godzinach od odstawienia. Widać ślady pozostałości piany , dziś otwierałem to jeszcze coś tam pływa resztka ale 5 blg utrzymuje się już od paru dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Sprawdź ile pokazuje na czystej wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Już zdążyłem poczytać i na wodzie o temeraturze 20 stopni pokazuje idealnie 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 To pozostaje podnieść temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Dam znać w piątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 no nic nadszedł ten piekny dzień na butelkowanie- sprawdzałem blg i nadal 5 wiec piwko zabutelkowane- pytanie czy trzymać parę dniw domu w wyższej temp. do nagazowania czy zanieść do piwnicy- w piwnicy aktualniemam 8 stopni??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Potrzymaj w domu ze 2 tyg nawet, w piwnicy za zimno na refermentacje. A i przy takim blg koncowym, mimo wszystko po paru dniach otworz pierwsza butelke i sprawdz nagazowanie Mogles tez jedna probke odlac do plastiku i przetestowac. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Jaka próbke? smak? pycha jest:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Próbkę do testowania nagazowania ewentualnie niedoferementowanego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 ale to 5 blg mam juz okolo 1.5 tygodnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Znane sa przypadki ze np przy butelkowaniu piwo dostaje tlenu i cos co nie zeszlo do konca rusza w butelkach. Szczegolnie uwazalbym w przypadku wysokiego blg po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 witam chciałem się podpiąć pod temat. Warze ciemnego lagera z brewkitu . Temp fermentacji 16 st. Drożdże dolnej fermentacji s30 (jakoś tak). Po 7 dniach odfermentowało z 14 na 5. w instrukcji jest aby przelać na cichą ale czy jest taka konieczność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Nie przelewaj. Zostaw dalej w fermentorze, w którym fermentuje teraz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 37 minut temu, Switala18 napisał: czy jest taka konieczność Nie. Chyba, że potrzebujwsz gęstwy do kolejnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem.Niższa temperatura na pewno drożdży do działania nie pobudzi, ewentualnie uśpi. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Godzinę temu, Switala18 napisał: zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem. Lekko podnieś temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 do ilu stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Ja dodam od siebie się ją.butelkowalem przy 5 blog i dałem po 5 g glukozy i piwko jest fajnie nie za.du z o gazowane. Po prostu drożdże zrobiły swoje do 5 i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się