Jump to content

14°C czy 22°C lepsze dla Ale na US-05


Recommended Posts

Wg waszej opinii która temperatura będzie bardziej odpowiednia do fermentacji Angielskiego Ale na drożdżach US-05? Mogę przechowywać fermentor na poddaszu gdzie jest ok 14°C lub w temperaturze pokojowej 22°C. Nie zależy mi na szybkim konsumowaniu piwa więc może piwo dłużej odfermentowywać ale czy 14°C nie za szybko uśpi drożdże?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Gawron napisał:

14 stopni. Jak Angielskie Ale to może lepiej S-04 zamiast Us-05.

Jak to zwykle bywa podczas zakupów,zapominamy o najważniejszym. Był w planie zakup S-04 ale wypadło mi z głowy i poratuje się gęstwą po IPA.

Link to comment
Share on other sites

Przy fermentacji w 15 stopniach otoczenia US-05 wniosły mi do profilu siarkę. Z tego pamiętam to producent podaje zakres temperatury 15-25 dla tych drożdży. Na twoim miejscu postarałbym się jakoś zoptymalizować temp. do tych 17-18 stopni.

Link to comment
Share on other sites

U mnie pracowały nawet w 12 stopniach, dając dosyć czyste w profilu piwo. Oczywiście nie trzymałem cały czas w tej temperaturze, tylko stopniowo podnosiłem temperaturę. 

Start w niskiej temperaturze i koniec w wyższej (trzymając się widełek od producenta) jest dobrym pomysłem. 

Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, Katohaikara napisał:

... Na twoim miejscu postarałbym się jakoś zoptymalizować temp. do tych 17-18 stopni.

Gdybym miał taką możliwość to na pewno bym to zrobił. Niestety na ten moment nie mam możliwości technicznych by podnieś na poddaszu temperaturę a w domu temp dochodzi do 23°C co wiąże się z szybszym od fermentowaniem czego bym nie chciał. Wcześniejsza 16-tka na tych drożdżach od fermentowała do 4°BLG więc z 14-tką raczej też powinny dać sobie radę tym bardziej że dałem ich nieco więcej.

Link to comment
Share on other sites

Owinąłem fermentor ciepłym polarem :) Dziś wieczorem zaczęła się fermentacja. Niestety na tym fermentorze niema termometru  i nie wiem jaka jest temperatura ;/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Piwo po sześciu dniach  zostało przeniesione do pomieszczenia o temp ~21°C (widoczna fermentacja ustała). Zmierzono BLG i wynosiło 4­°. Po trzech dniach spadło do 3°, Pozostawiam dalej na kolejne trzy dni, jeśli nie spadnie przelewam na cichą. Martwi mnie jednak spore zmętnienie piwa, zazwyczaj na tym etapie miałem już w miarę klarowne piwo. 

 

Jeśli piwo nie wyklaruje się po cichej a zakładam że tak się nie stanie to czy jedynym ratunkiem jest cold crash?

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Jasiu napisał:

Nie przelewaj na cichą, nie ma takiej potrzeby. A czy się wyklaruje dowiesz się wkrótce dopiero.

Planuje zadać chmiel na cichą a zawsze robię to po przelaniu do fermentora bez osadu drożdży. Gęstwa także przyda się na kolejną warkę.

Link to comment
Share on other sites

Tak w ramach walki z błędnymi przekonaniami tego forum:

 

- chmiel na zimno nie jest żadnym argumentem za przelewaniem, wręcz przeciwnie, im mniej tlenu tym lepiej

- co do gęstwy to jeśli nie potrzebujesz jej już teraz to możesz spokojnie odzyskać ją z piwa chmielonego na zimno, warstwa drożdży będzie pod nim

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.