zegancio Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Wg waszej opinii która temperatura będzie bardziej odpowiednia do fermentacji Angielskiego Ale na drożdżach US-05? Mogę przechowywać fermentor na poddaszu gdzie jest ok 14°C lub w temperaturze pokojowej 22°C. Nie zależy mi na szybkim konsumowaniu piwa więc może piwo dłużej odfermentowywać ale czy 14°C nie za szybko uśpi drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Miałem podobne pytanie wcześniej i zdecydowanie bardziej polecane było 14°C Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 14st otoczenia to 17st w fermentorze idealnie dla us 05. Pisane z ręki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 14 stopni. Jak Angielskie Ale to może lepiej S-04 zamiast Us-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 2 godziny temu, Gawron napisał: 14 stopni. Jak Angielskie Ale to może lepiej S-04 zamiast Us-05. Jak to zwykle bywa podczas zakupów,zapominamy o najważniejszym. Był w planie zakup S-04 ale wypadło mi z głowy i poratuje się gęstwą po IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zdecydowanie 14C, pod koniec fermentacji możesz ewentualnie przenieść do tych 22C na 2-3 dni aby dofermentowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Tak więc zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 "ejl" nie oznacza górnej fermentacji ? (tylko się uczę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 1 minutę temu, advisorylyrics napisał: "ejl" nie oznacza górnej fermentacji ? (tylko się uczę) Oznacza, ale co to ma do rzeczy? Marcin_K 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Przy fermentacji w 15 stopniach otoczenia US-05 wniosły mi do profilu siarkę. Z tego pamiętam to producent podaje zakres temperatury 15-25 dla tych drożdży. Na twoim miejscu postarałbym się jakoś zoptymalizować temp. do tych 17-18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 U mnie pracowały nawet w 12 stopniach, dając dosyć czyste w profilu piwo. Oczywiście nie trzymałem cały czas w tej temperaturze, tylko stopniowo podnosiłem temperaturę. Start w niskiej temperaturze i koniec w wyższej (trzymając się widełek od producenta) jest dobrym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 32 minuty temu, Katohaikara napisał: ... Na twoim miejscu postarałbym się jakoś zoptymalizować temp. do tych 17-18 stopni. Gdybym miał taką możliwość to na pewno bym to zrobił. Niestety na ten moment nie mam możliwości technicznych by podnieś na poddaszu temperaturę a w domu temp dochodzi do 23°C co wiąże się z szybszym od fermentowaniem czego bym nie chciał. Wcześniejsza 16-tka na tych drożdżach od fermentowała do 4°BLG więc z 14-tką raczej też powinny dać sobie radę tym bardziej że dałem ich nieco więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Moze owiń kocem fermentor? Chociaż moim zdaniem 14°C jest okej i nie ma się co martwić.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Owinąłem fermentor ciepłym polarem Dziś wieczorem zaczęła się fermentacja. Niestety na tym fermentorze niema termometru i nie wiem jaka jest temperatura ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Piwo po sześciu dniach zostało przeniesione do pomieszczenia o temp ~21°C (widoczna fermentacja ustała). Zmierzono BLG i wynosiło 4°. Po trzech dniach spadło do 3°, Pozostawiam dalej na kolejne trzy dni, jeśli nie spadnie przelewam na cichą. Martwi mnie jednak spore zmętnienie piwa, zazwyczaj na tym etapie miałem już w miarę klarowne piwo. Jeśli piwo nie wyklaruje się po cichej a zakładam że tak się nie stanie to czy jedynym ratunkiem jest cold crash? Edytowane 12 Stycznia 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Nie przelewaj na cichą, nie ma takiej potrzeby. A czy się wyklaruje dowiesz się wkrótce dopiero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 7 minut temu, Jasiu napisał: Nie przelewaj na cichą, nie ma takiej potrzeby. A czy się wyklaruje dowiesz się wkrótce dopiero. Planuje zadać chmiel na cichą a zawsze robię to po przelaniu do fermentora bez osadu drożdży. Gęstwa także przyda się na kolejną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Tak w ramach walki z błędnymi przekonaniami tego forum: - chmiel na zimno nie jest żadnym argumentem za przelewaniem, wręcz przeciwnie, im mniej tlenu tym lepiej - co do gęstwy to jeśli nie potrzebujesz jej już teraz to możesz spokojnie odzyskać ją z piwa chmielonego na zimno, warstwa drożdży będzie pod nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się