Hobbysta Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Nie wiedziałem gdzie wstawić tego posta, ale piaskownica moze się nadać. Tak jak w temacie, jakie piwko górnej fermentacji byście polecili. Zależy mi na wysokiej slodowosci, pełnia tego smaku wręcz, bardziej słodkie, raczej nie kwaśne. Moze byc z udziałem ciemnych, a co najważniejsze raczej niewielka goryczka i chmielowosc. Ostatnio narobiłem Amerykańców duzo i wszyscy w domu juz czekają na cos co nie ma w sobie aż tyle goryczki. Ja sam w sumie nie wiem co mógłbym zrobić, bo wiadomo najchętniej to wszystkie pomóżcie jakaś propozycja, przepisem ktory wam się sprawdził itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Koźlak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Weizeny, Scottish cośtam. Jak chcesz piwo trzymające się jakiegoś stylu to najlepiej ściągnij jakiś przewodnik np. BJCP albo GABF i poszukaj czegoś co nie grzeszy wysoką ilością IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Belgian Dubbel z przepisow na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 26 minut temu, BelgLover napisał: Koźlak. Autor tematu pyta o piwo górnej fermentacji Podlinkowany przez Ciebie koźlak to piwo dolnej fermentacji. Ale można uwarzyć np. koźlaka holenderskiego: Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Cześć. Jak nie chcesz się trzymać konkretnych styli to np. 10 % zasypu karmel 300 + pale ale. Jakieś 14-16 blg. Po jakimś leżakowaniu wyjdą nuty orzechowe, ciasteczkowe, słodowe. Wcześniej też będzie zdatne do picia, ale będzie dość płaskie. Możesz użyć słodu Abbey - jest naprawdę konkretny, daje nuty ciastkowe, zbożowe, czy ciemniejszy Specjal B. Też około 10 % zasypu. Zatrzeć to wszystko na słodko, nachmielić do 25-35 IBU (wg uznania), drożdże Wyest 1728, S 04, Danstary, czy popularne US-05. I jak znalazł piwo proste do zrobienia, bez kombinowania, a efekt będzie zadowalający. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 A Blond Ale? https://www.wiki.piwo.org/Blonde_Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, BelgLover napisał: Koźlak. Wolę unikać jeszcze dekokcji, nie czuję się na siłach żeby tego próbować, ale koźlaka bardzo lubię i zamierzam uważyć. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Hobbysta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 3 godziny temu, Pindin napisał: Cześć. Jak nie chcesz się trzymać konkretnych styli to np. 10 % zasypu karmel 300 + pale ale. Jakieś 14-16 blg. Po jakimś leżakowaniu wyjdą nuty orzechowe, ciasteczkowe, słodowe. Wcześniej też będzie zdatne do picia, ale będzie dość płaskie. Możesz użyć słodu Abbey - jest naprawdę konkretny, daje nuty ciastkowe, zbożowe, czy ciemniejszy Specjal B. Też około 10 % zasypu. Zatrzeć to wszystko na słodko, nachmielić do 25-35 IBU (wg uznania), drożdże Wyest 1728, S 04, Danstary, czy popularne US-05. I jak znalazł piwo proste do zrobienia, bez kombinowania, a efekt będzie zadowalający. To brzmi jak super pomysł, czegoś w tym stylu potrzebuję Teraz muszę pomyśleć, czy Blond Ale, czy to ciasteczkowe...a może oba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 A ja polecam zasyp i chmielenie jak na koźlaka (bez dekokcji) + US-05, albo jakiegoś English Barleywina, ewentualnie jak coś lżejszego to zasyp i chmielenie jak na Vienna Lager + US-05. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 19 minut temu, kantor napisał: A ja polecam zasyp i chmielenie jak na koźlaka (bez dekokcji) + US-05, albo jakiegoś English Barleywina, ewentualnie jak coś lżejszego to zasyp i chmielenie jak na Vienna Lager + US-05. Jest to jakaś myśl, prześpię się z tym i zdecyduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 6 godzin temu, kantor napisał: A ja polecam zasyp i chmielenie jak na koźlaka (bez dekokcji) + US-05, albo jakiegoś English Barleywina, ewentualnie jak coś lżejszego to zasyp i chmielenie jak na Vienna Lager + US-05. Ja osobiście też polecam zasyp na koźlaka zacieranie na lenia 65 stopni Celsjusza i US - 05 , fermentacja w dolnej granicy tolerancji drożdży. Pomimo mojego skromnego doświadczenia wydaje mi się że wyszło całkiem spoko piwko z tego ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ja z swojej strony mogę polecić coś takiego: Jest pełne słodowe - możesz zmniejszyć goryczkę na 20 IBU to nie będzie tak wyeksponowana oraz zamiast HotHeadów użyć drożdży Kviekowych z FM albo najzwyklejszych US-05. Piwo było bardzo dobrze odbierane zarówno przez laików jak i piwowarów. Monach jako baza do zasypu sprawdza się całkiem nieźle. Pomysły kolegów wyżej też całkiem dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Popełniłem w październiku Altbiera. Takiego trochę po mojemu. Prawie 100% monachijski jasny (troszkę diastatycznego), chmiel na goryczkę do 30 IBU, ekstrakt 13 blg i drożdże US-05 fermentujące w 15°C. Wyszło mocno słodowe, ale raczej nie karmelowe, o kolorze miedzianym, średnio niska goryczka i nagazowanie raczej niskie niż wysokie. Generalnie super piwo pokazowe dla januszy, jak smakuje "pełnia" piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Ja polecam piwo Multigrain 4kg pale ale 1kg żytni 1kg pszeniczny 1kg orkiszowy jakiś cytrusowy chmiel np. polski cascade i coś na goryczkę np junga wszystko zacieramy na lenia w 68 stopniach przez 60 minut chmielimy 10g jungi w 60' 50g cascade w 15' 50g cascade w 0' piwo wyjdzie naprawde dobre i pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 drożdże safale us05 buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Wiem, ze troche offtop, ale jak to jest, ze nie dostaje powiadomień ze ktoś mi ten post skomentował ? Mam zaznaczona subskrypcje wątków. Ogólnie jak zakładam nowe tematy to nie widze żadnych powiadomień.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się