Radek.M Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Witam. Mam zamiar uwarzyć Porter Bałtycki i z tytułu, że to moje pierwsze podejście prosił bym kolegów piwowarów o weryfikacje mojej receptury i pomoc gdyż do tej pory zacierałem na tzw lenia i nie mam pojęcia jak zacierać ta warkę Monachijski I 4.5 kg Pilzneński 2,2 kg Biscuit 0,5 kg Carafa II 0,35 kg Caramunich II 0,2 kg Płatki owsiane 0,3 kg Cukier trzcinowy dark muscavado 0,3 kg Special B 0,15 kg Chmielenie Marynka 30 gram na godzinę Lubelski 30 gram na 30 min Drożdże Mangrove Jack's - Bohemian Lager M84 dwie saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Z tego co widzę to korzystasz z gotowca z Twój Browar i dorzucasz Bisquit. Pewnie jakiś powód do tego masz więc nie wnikam W ich wersji to jest udane piwo, zatrzyj według instrukcji przypilnuj fermentacji i będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 1 godzinę temu, xcynix napisał: Z tego co widzę to korzystasz z gotowca z Twój Browar i dorzucasz Bisquit. Pewnie jakiś powód do tego masz więc nie wnikam W ich wersji to jest udane piwo, zatrzyj według instrukcji przypilnuj fermentacji i będzie OK generalnie tak masz racje tylko ze nie kupiłem zestawu, natomiast plan jest by co nie co pozmieniać dlatego napisałem prośbę o weryfikacje i jakieś pomysły, czy z tego coś dobrego wyjdzie. Nie mam doswiadczenia w warzeniu tego stylu dlatego wolałem wziąć niby coś sprawdzonego i trochę zmodyfikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiecha Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Wg instrukcji do tego zestawu: Zacieranie: 20 min w 63 C 40 min w 72 C 2 min w 78C gotowanie: 90 minut Marynka 60` Lubelski 20` cukier trzcinowy 15` tylko chmielu było po 40g Robiłem ten zestaw ok. rok temu tylko na drożdżach W34/70. Ogólnie wyszło w porządku - bardzo smaczne, czekoladowe, niestety trochę przegazowane, ale to był mój pierwszy dolniak więc nie spodziewałem się, ze będzie wszystko na perfect. Edytowane 12 Stycznia 2018 przez Wiecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Ile ten Porter ma mieć blg? Bo dwie saszetki drożdży na lagera o wysokim balingu raczej jest za mało. Dwie saszetki to w przypadku Ale powyżej 16 blg - w lagerze to minimum 4 żeby była prawidłowa ilość drożdży. Ja polecam zrobić jakieś lekkie piwo na rozruch i dopiero zrobić tego Portera, bo receptura recepturą ale jak skasztanisz fermentacje to nie będzie to za smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiecha Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zestaw jest chyba na 21 blg, mi wyszło 22 ale ok 18 litrów. Użyłem 2 paczki W34 i jakoś poszło, zjadły do 4,5-5 BLG. Teraz jednak faktycznie użyłbym gęstwy po słabszym piwku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 z moich wyliczeń wychodzi 22,5 na 20 litrów, z tego co piszecie powonieniem użyć gęstwy po słabszym piwku. Problem w tym że jeszcze nie warzyłem dolniaka dlatego moje myśli idą w saszetki i z tego co rozumiem powinienem użyć trzech. Miał by jeszcze jedno pytanie ile powinna trwać fermentacja burzliwa wydaje mi się że ze trzy tygodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 No nie do końca: Potrzebujesz 7 paczek dla prawidłowej fermentacji Więc już się to średnio opłaca. Fermentacja burzliwa powinna trwać ile potrzeba Ja dla lagerów robię minimum 3 tygodnie czasem to się wydłuża do miesiąca czasu. Przemyśl sprawę lekkiego lagera np. zrób Pilsa - odrazu poduczysz się prowadzenia fermentacji dla lagerów i zobaczysz jak ona przebiega. Oczywiście zaraz ktoś wyskoczy, że robił na jednej saszetce i się udało - owszem ale nigdy nie masz pewności co pokazuje praktyka forumowa, gdzie dużo osób pisze o niedofermentowaniu piwa (z ostatniego tygodnia chyba z 2 tematy dotyczące niedofermentowanych lagerów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 10 godzin temu, Undeath napisał: No nie do końca: Potrzebujesz 7 paczek dla prawidłowej fermentacji Więc już się to średnio opłaca. Fermentacja burzliwa powinna trwać ile potrzeba Ja dla lagerów robię minimum 3 tygodnie czasem to się wydłuża do miesiąca czasu. Przemyśl sprawę lekkiego lagera np. zrób Pilsa - odrazu poduczysz się prowadzenia fermentacji dla lagerów i zobaczysz jak ona przebiega. Oczywiście zaraz ktoś wyskoczy, że robił na jednej saszetce i się udało - owszem ale nigdy nie masz pewności co pokazuje praktyka forumowa, gdzie dużo osób pisze o niedofermentowaniu piwa (z ostatniego tygodnia chyba z 2 tematy dotyczące niedofermentowanych lagerów). Problem w tym ze nigdy nie korzystałem z gęstwy i nie wiem jak za to się zabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 2 godziny temu, Radek.M napisał: Problem w tym ze nigdy nie korzystałem z gęstwy i nie wiem jak za to się zabrać No to najwyższy czas kolego, bo to nic trudnego Na forum jest sporo poradników jak to robić więc nie będę rozwijał tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Dnia 13.01.2018 o 07:05, Undeath napisał: Potrzebujesz 7 paczek dla prawidłowej fermentacji Podałeś koledze opakowania płynnych bez startera, a nie saszetki suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Pewny jesteś? Fiolki lub paczki raczej nie stosuje się zamiennie ale są mniej więcej równe w porównaniu do fiolek: Więc nie wiem gdzie błędu się dopatrujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 19 minut temu, Undeath napisał: Pewny jesteś? Fiolki lub paczki raczej nie stosuje się zamiennie ale są mniej więcej równe w porównaniu do fiolek: Więc nie wiem gdzie błędu się dopatrujesz? Czyli jak mam traktować wyliczenia mrmalty. Dla suchych drożdży pokazuje mi w tym przypadku aby użyć 3,1 paczki 11,5 grama. Byłem święcie przekonany, że w paczce jest 200mld komórek, a nie 70, zwłaszcza, że wyliczenia programu na to również wskazywały. Czyli do ale 20 litrów 20 blg powinienem np us05 dodawać dwie , a nie jedną paczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 15 minut temu, Gawron napisał: Czyli jak mam traktować wyliczenia mrmalty. Dla suchych drożdży pokazuje mi w tym przypadku aby użyć 3,1 paczki 11,5 grama. Byłem święcie przekonany, że w paczce jest 200mld komórek, a nie 70, zwłaszcza, że wyliczenia programu na to również wskazywały. Czyli do ale 20 litrów 20 blg powinienem np us05 dodawać dwie , a nie jedną paczkę? W linku który dałem jest odpowiedź na twoje pytanie. Mr Malty zakłada, że paczka drożdży ma 100 miliardów komórek - i żytwotność drożdży zakłąda 97% (można dla sucharów dać 100%) Producent niby podaje od 70-100 miliardów komórek. Więc prosta kalkulacja na 20 blg 20 litrów potrzebujesz 300 miliardów komórek czyli 3 paczki drożdży przy 100% przeżywalności -dobrze jest zakładać jedną paczkę więcej. Ja uważam, że nie ma sensu warzyć piwa mocnego na kilku paczkach sucharów - jest to nieekonomiczne i rodzi właśnie problem ile paczek kupić. Druga sprawa piwo "rozruchowe" z paczki sucharów nie wychodzi często bajeczne i jakieś super smaczne, brakuje często tych drożdży i wychodzą różne dziwne rzeczy. Nie zawsze ale tak mi pokazała praktyka, że piwa startowane z sucharów były gorsze od ich kolegów na gęstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 12 minut temu, Undeath napisał: W linku który dałem jest odpowiedź na twoje pytanie. Mr Malty zakłada, że paczka drożdży ma 100 miliardów komórek - i żytwotność drożdży zakłąda 97% (można dla sucharów dać 100%) Producent niby podaje od 70-100 miliardów komórek. Więc prosta kalkulacja na 20 blg 20 litrów potrzebujesz 300 miliardów komórek czyli 3 paczki drożdży przy 100% przeżywalności -dobrze jest zakładać jedną paczkę więcej. Ja uważam, że nie ma sensu warzyć piwa mocnego na kilku paczkach sucharów - jest to nieekonomiczne i rodzi właśnie problem ile paczek kupić. Druga sprawa piwo "rozruchowe" z paczki sucharów nie wychodzi często bajeczne i jakieś super smaczne, brakuje często tych drożdży i wychodzą różne dziwne rzeczy. Nie zawsze ale tak mi pokazała praktyka, że piwa startowane z sucharów były gorsze od ich kolegów na gęstwie. Nie czytałem wątku do końca. Zarobiony jestem, ale wieczorem doczytam. Jak mam traktować drożdże od FM. Tam producent podaje 30 mld komórek w fiolce, podczas gdy WL, czy wyest 100 mld. Używając mrmalty dla Fm wychodzą jakieś kosmiczne ilości fiolek, albo objętości starterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 No niestety tak jest, że przy FM te wartości są wysokie. No ale robiąc starter dla 12 blg - 20 litrów wystarczy 1,5 litra - czyli standardowa objętość, więc nie ma już tak tragedii. Kolejny raz powtórzę dla mocnych piw lepiej jest zrobić przed warkę i dopiero użyć gęstwy bo tak dodawanie saszetek czy fiolek bezpośrednio nie jest ekonomiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) 18 godzin temu, Undeath napisał: Kolejny raz powtórzę dla mocnych piw lepiej jest zrobić przed warkę i dopiero użyć gęstwy bo tak dodawanie saszetek czy fiolek bezpośrednio nie jest ekonomiczne. To wiadomo. Doczytałem wątek i konkluzja jest taka, że większość użytkowników forum posiłkując się Mr. Malty zadaje zbyt małą ilość suchych drożdży. Apka zakłada, że w paczce jest ok. 20mld komórek na gram, gdy w rzeczywistości jest ich 7 mld, może ciut więcej. Dla warki 20 litrów 12 plato wg programu potrzebujemy 180mld komórek, czyli ok 25 gram suchych drożdży. W paczce jest 11,5 grama, więc w przybliżeniu 2 paczki. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Dziękuję koledzy za odpowiedzi, postanowiłem uwarzyć American Lagera 12 blg i na tym zrobić Portera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się