Matias Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Robi się moje pierwsze piwko z brekwita i już myślę nad następnym ! Coffee Stout lub Milk Stout. Czytam o zacieraniu i wszystkich procedurach i z natłoku informacji się gubię. 1. Które zacieranie będzie odpowiednie ? Infuzyjne jednotemperaturowo, sterowane temperaturowo, dekokcyjne ? 2. jak rozumieć przerwę, np przerwa scukrzająca ? Zacier utrzymujemy przez np 20 minut w 62* ? 3.Czytałem że sami możemy zdecydować z których przerw będziemy korzystać. Skąd mam wiedzieć z których ? i w ogóle z których mam korzystać przy tych piwkach ? 4. Mash out jest potrzebny ? Warto ? Nie bijcie za te podstawy ale chce rozwiać moje wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Jeśli kupisz zestaw surowców w którymkolwiek ze sklepów dla piwowarów domowych, dostaniesz zestaw razem z dokładną instrukcją warzenia. To o czym piszesz to już dalszy etap zabawy, w momencie kiedy sam będziesz tworzył receptury i będziesz chciał mieć jeszcze większy wpływ na kształt gotowego piwa. Teraz nie zaprzątaj sobie tym głowy, bo się tylko zrazisz. Co do samego mash-out'u to polega on jedynie na podgrzaniu zacieru w końcowej fazie zacierania, nie trzeba robić nic poza tym, więc czemu z tego rezygnować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 3 minuty temu, Hary86 napisał: Co do samego mash-out'u to polega on jedynie na podgrzaniu zacieru w końcowej fazie zacierania, nie trzeba robić nic poza tym, więc czemu z tego rezygnować? A podczas filtracji zaoszczędzi czasu i nerwów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Voilà WIKI PIWO.ORG Nie dziękuj. totalnyamator, Lasek i zasada 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 @Gawron Czytałem Nie dziękuje Ale to nadal nie rozwiewa mojej wątpliwości, pozwole sobie siebie zacytować : 48 minut temu, Matias napisał: 2. jak rozumieć przerwę, np przerwa scukrzająca ? Zacier utrzymujemy przez np 20 minut w 62* ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Każda przerwa jest odpowiedzialna za coś innego. Wpisz w Google i wszystko znajdziesz, nie ma sensu kopiować czegoś co ktoś już opracował Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Str Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Przerwa jest wtedy gdy tak jak mówisz przetrzymujemy zacier w określonej temperaturze przez określony czas. Dwie najważniejsze to maltozowa (bliżej 62*) i dekstrynująca (bliżej 72*). Przerwa bliżej 62 powoduje powstanie głównie cukrów fermentowalnych, przez co piwo będzie bardziej wytrawne, alkoholowe, natomiast bliżej 72 powstają cukry bardziej złożone mniej chętnie jedzone przez drożdże, przez co zostaje ich więcej w piwie. Trunek taki jest słodszy, pełniejszy. Romanista 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Nie broń się przed wiki , masz na górze tej strony. Są odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Pokaz warzenia dla początkujących z teorią i praktyką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Jakiś konkretny styl chcesz uwarzyć? Masz potrzebny sprzęt do zacierania (duży gar, filtrator z oplotu)? Jeśli chcesz jakieś bezstylowe jasne 'ale' lub podobne łatwe piwo to mogę podesłać recepturę dla początkujących z dokładniejszym opisem czynności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 @mateos Dzięki obejrzę w wolnym czasie. @kamilg20 Chciałbym coś podobnego do Coffee Stout lub Milk Stout, pewnie kupie jakiś gotowy zestaw surowców. Ale recepturą nie pogardzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Coś poszukam. Jak znajdę to wyślę na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się