Phob Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Cześć wszystkim Szykując się do warzenia AIPA zakupiłem trochę więcej chmielu magnum niż będę potrzebował i będę was prosił o porady jak go teraz użyć Na zagranicznych forach ludzie pozytywnie wypowiadają się na temat tego chmielu, na polskich forach mam wrażenie że ludzie są do niego niechętni. Mam go koło 200-250g do użycia Pierwsza Warka jaka mi przychodzi na myśl( ktora chciałbym zrobić) to coś w stylu Amber ale, czyli raczej słodkie piwo, bardziej slodowe plus biszkopty. Czy mógłbym użyć tej magnumki w tym celu ? Jeżeli nie to zawsze pozostaje zrobienie czegos w stylu amerykańskim bo chmielu USA też zostanie. Proszę o pomysły i porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) 9 minut temu, Phob napisał: Cześć wszystkim Szykując się do warzenia AIPA zakupiłem trochę więcej chmielu magnum niż będę potrzebował i będę was prosił o porady jak go teraz użyć Na zagranicznych forach ludzie pozytywnie wypowiadają się na temat tego chmielu, na polskich forach mam wrażenie że ludzie są do niego niechętni. Mam go koło 200-250g do użycia Pierwsza Warka jaka mi przychodzi na myśl( ktora chciałbym zrobić) to coś w stylu Amber ale, czyli raczej słodkie piwo, bardziej slodowe plus biszkopty. Czy mógłbym użyć tej magnumki w tym celu ? Jeżeli nie to zawsze pozostaje zrobienie czegos w stylu amerykańskim bo chmielu USA też zostanie. Proszę o pomysły i porady zrób APA, potem na gęstwie z APA uwarz AIPA, a potem na gęstwie z AIPA uwarz double AIPA (możesz pokusić się o klona Pliny the Elder, Jamil w swojej książce ma ciekawą recepturę na której można bazować). Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Kujawianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Tak do 25 ibu przy słabych piwach (koło 9-11 blg) jest bardzo fajny, w summie niczym się nie różni od marynki czy iungi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Masz możliwość dolnej fermentacji? Mi ten chmiel bardzo smakuje w Pilsach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Pilsy narazie mnie średnio interesują, mam worek pale ale do wykorzystania oraz Magnum i sporo amerykanow więc chciałbym z tym podziałać. Czy APA bez chmielenia na zimno będzie miała sens ? Zakładając że chce zrobic dosyć szybka warke i łatwa w piciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 7 minut temu, Phob napisał: Magnum i sporo amerykanow To chmiel magnum na 60 minut a na smak i aromat dawaj chmiele z US i gra gitara. 8 minut temu, Phob napisał: Czy APA bez chmielenia na zimno będzie miała sens Tak. Daj na wyłączenie palnika/ hopstand i już. Jak chłodzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Wanna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 8 minut temu, Phob napisał: Wanna To jakikolwiek dodatek chmielu na aromat w trakcie gotowania może być problematyczny. Z drugiej w sumie możesz przez cały czas chłodzenia w wannie, olejki będą się rozpuszczały. O przesunięciu czasów chmielenia w związku z "naturalnym" chłodzeniem czytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Tak jak napisałem wcześniej, nie będzie mi zależało jakoś super na bogatym aromacie w tym piwie, raczej chodzi o to żeby zrobić piwo łatwe w piciu bez większej rozkminy, dlatego chciałbym odpuścić chmielenia na zimno. Docelowo w AIPA z tematu który założyłem jakiś czas temu, chciałbym się nad nim mocno skupic. A pomysł na APA jest opcja żeby zrobić coś łatwego dla gości przy okazji spróbować użyć gęstwy bo jeszcze się w to nie bawiłem i jak najwięcej wyciągnąć z tego doświadczenia, narazie staram się więcej eksperymentować żeby w przyszłości być bardziej świadomy tego co robię, a przy okazji uzyc magnuma :))) Jeśli nie mam racji proszę poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Sz.U. Jonasz zrobił swego czasu pysznego gęstego stouta na magnumie. Jak dla mnie to był strzał w 10. Smak żelastwa doskonale się komponował, ale szczegółów receptury nie poznałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Panowie, wczoraj robiłem apa i tak pokombinowalem z chmieleniem, że magnum na goryczke (30g) gotował się 45 minut.... Nie wiem jak to się stało, ale dałem ciała przy liczeniu ( chciałem skrócić czasy dodawania Amerykanów na smak i aromat ponieważ potem garnek poszedł do wanny i finalnie dalem wszystko za szybko.....) Proszę o porady czy to wystarczy czy coś działać dodatkowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 (edytowane) 22 minuty temu, Phob napisał: Panowie, wczoraj robiłem apa i tak pokombinowalem z chmieleniem, że magnum na goryczke (30g) gotował się 45 minut.... Nie wiem jak to się stało, ale dałem ciała przy liczeniu ( chciałem skrócić czasy dodawania Amerykanów na smak i aromat ponieważ potem garnek poszedł do wanny i finalnie dalem wszystko za szybko.....) Proszę o porady czy to wystarczy czy coś działać dodatkowo ? Czy działać ?? Niby jak i niby po co ? Po prostu goryczkę będziesz miał mniejszą. Chłodząc w wannie i tak spora część alfakwasów z chmieli dodanych na 0 (tzw. flameout) się izomeryzuje więc goryczkę w teorii i tak będziesz miał większą niż to co wyliczyłeś. Będzie ok. Nie panikuj. Edytowane 22 Stycznia 2018 przez Kujawianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 bardzo dobry chmiel, ze świetnym stosunkiem cena/jakość. generalnie używam go w większości przepisów i nie przypominam sobie żeby kiedyś coś nie wyszło z goryczką. jedynie w mniej chmielonych piwach stosuję chmiele z mniejszą ilością AA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się